Irány a bűn városa! - Milyen játék a MicroMacro Crime City?

Társasjáték - MicroMacro Crime City

Köszöntünk Crime Cityben - a városban, ahol minden sarkon bűn terem! Vedd kézbe a nagyítódat, és eredj a titokzatos bűntények nyomába! Rejtélyre fel, nyomozó!


A játék, amely már több díjat is nyert, és ígéretes és esélyes jelöltje a 2021-es Spiel des Jahresnek, az év játékának, a legrangosabb nemzetközi társasjátékdíjának, Johannes Sich alkotása. Maga a tematika nem új, hiszen könyvben már 40 éve is voltak ilyenek: egy sűrű, apró alakokkal teli képen kell megtalálni valamit vagy valakit. Ez a tematika reneszánszát éli a rengeteg hasonló telefonos applikáció miatt, de a MicroMacro Crime City amellett, hogy ezt a jól ismert és szeretett műfajt átköltöztette a társasjátékok világába, még egy apró csavart is adott a dolognak.

A játék egy 110x75 cm-es térképen zajlik, amely Crime Cityt ábrázolja, a várost, ahol mindenki elkövető, felbujtó vagy áldozat. 16 különböző nehézségű esetet kell megoldani, ami újdonság, hogy a térkép egyszerre több idősíkot mutat be, tehát láthatjuk rajta, ahogy az áldozat kisétál az otthonából, ahogy 1-2 háztömbönként felbukkan a térképen, hogy milyen útvonalon halad, hol vásárol, kivel találkozik, aztán látjuk a végzetét is, a holttestét. Igazi keresgélős játék, ahol először megismerjük magát a bűntényt - mint a valódi nyomozók -, aztán a nyomok alapján össze kell rakni, mi történt. Van olyan, hogy az áldozat otthonában látható kép vezet el a megoldáshoz, hogy bizony itt féltékenységről van szó, máshol egyszerű üzleti érdek, de történik itt bankrablás, emberrablás, sőt, még egy álarcos "szuperhős" végzetét is nyomon követhetjük. Az esetek nehézsége 1-től 5-ig terjed, számunkra a legélvezetesebbek a 4-es, 5-ös nehézségűek voltak, azok tényleg összetettebbek, ki kell logikázni, mi történhetett, több gyanúsítottunk is van, akiknek az útvonalát vissza kell követni.


Nagyon fontos elem, hogy a játékban nincs találgatás. Illetve nyilván magát a bűnesetet és az indokot találgatás útján tudjuk meg, de mindig, mindenre találni bizonyítékot a térképen, csak meg kell keresni. A térkép maga fekete-fehér, és abszolút színezhető is akár, tele van aranyos, egyedi figurákkal, viszont a bűnesetek és némelyik összetettsége miatt 12 éves kor felett ajánlott. Egyedül is jó szórakozást nyújt, és tematikájából adódóan bármennyi játékos játszhatja, mégis maximum 4 főnek ajánlott, hiszen ők még kényelmesen körbe tudják ülni a térképet, és körbejárni az asztalt, esetleg forgatni a játékteret, hogy mindent megtaláljanak. Szerintem élvezetesebb és kényelmesebb lehet kevesebb, 2-3 fővel a játék. Egy eset megoldását bonyolultságától függően 5 és 25 perc közé lőném be személy szerint, de a játék dobozán 15-45 perc szerepel - nyilván ha többen vagyunk, rövidebb, de ha van a játékosok között gyerek is, hosszabb lehet egy-egy parti. 

Sajnos a játék tematikájából fakadóan, ha kijátszottuk azt a 16 esetet, akkor ennyi volt, kvázi egyszerhasználatos játék, de pont a tematikája miatt viszonylag gyorsan, több is előállítható. Jön is a következő része hamarosan, személy szerint biztos, hogy a polcomon lesz az is, hiszen nagy kedvenc lett ez a játék is. Párommal ketten játszottunk vele, bár ő eleinte, amikor csak szóban elmondtam neki, hogy megvettem és hogy mi ez, elég szkeptikus volt, meg hogy mi ebben az újdonság, meg egyébként is, de végül két nap alatt, összesen kb. 3-4 órányi játékidővel felgöngyölítettük a 16 bűntényt. 


Hadd ejtsek szót a nevekről és a játék humoráról. A szereplőink többsége igazán beszédes nevet kapott, van itt Plety Károly, Bay van Boewen, Aerdo Irtasch, Betonodzo Béla, Bolschewitzky Barbara, meg hasonlók. Nem szoktam szeretni a hasonló erőltetett szójátékokat és magyarításokat, de itt nagyon jól szórakoztam rajta, és külön adott egy kis játékfaktort az egésznek. Egyedül Bolschewitzky Barbara esete nem tetszik kissé, értem a viccet és az iróniát, illetve épp az Aerdo Irtasch-félék gondolkodását parodizálja az eset, de akkor sem tartom jónak, hogy a környezetvédelmet a szélsőbaloldali anarchizmussal hozzuk összefüggésbe. Persze ezt épp a szélsőjobboldali anarchisták szokták.

A Reflexshop bemutatója:


Az 1-2 csillagos játékokat szerintem bőven lehet 9-10 évesekkel is játszani, nem a bűnesetek miatt, hanem az összetettség miatt. Ne legyünk naivak vagy álszentek, ilyen korra a gyerekek már mindenféle erőszakkal találkoztak, szerencsés esetben csak filmekben, játékokban, mesékben (nem kell messzire menni, a Piroska és a farkas is nagyon pacifista, teljesen erőszakmentes mese... oh, wait...). Szóval én elsősorban nem a bűnesetek miatt (akad itt pszichopata sorozatgyilkostól kezdve egyszerű bankrablásig és féltékenységből elkövetett gyilkosságig minden), hanem inkább azok összetettsége miatt húznék egy életkori határt. A legjobb talán már kamaszokkal, akik megértik a nevekben rejlő humort is az ügy mellett.

Magán a dobozon is van egy apró bűntény, amelynek a megoldása a hátoldalon olvasható, illetve online is elérhető egy eset, ami némi angoltudással megoldható, így a játék megvásárlása előtt tudjuk, hogy tetszene-e nekünk ez a játék vagy sem. Az online elérhető demo-verzió megtalálható ide kattintva.

A játékot Magyarországon a Reflexshop adta ki és forgalmazza, a lenti dobozára kattintva elérhető a webshop oldaláról.

Kövess minket Facebookon!

 


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes