Tartsd karban az agyad logikai játékokkal!

Mostanában nagyon szívesen játszom logikai játékokkal, több olyan youtubert is követek, akik elképesztően ügyes és ötletes "packing puzzleket", logikai feladványokat és ördöglakat-féléket oldanak meg, külföldön viszonylag nagy piaca van ezeknek. Néhány játékot én is beszereztem, ezeket szeretném bemutatni.


Mindig is nagyon szerettem pl. a hagyományos puzzleket, de bevallom, az utóbbi években nagyon-nagyon ritkán kerül elő, mert önmagában unom, pusztán egy képet kell kirakni, a színekre és a formákra figyelni. Rátaláltam azonban az ún. "packing puzzlekre", amelyekből többféle is van: van, hogy egy adott formába kell több kisebb darabot beilleszteni, ezeknek néha csak egy, néha több lehetséges megoldása is van, de akad pl. olyan is, ahol egy különféle darabokra "tördelt" mérőszalagot kell belehajtogatni a neki való helyre. Ezeket (és még nagyon sok mást, pl. mechanikus puzzleket és tangramokat) főként a Constantin, a Recent toys és a Krasnoukhov gyárt, a teljes kínálatuk elvileg a recenttoys.com oldalon érhető el. Magyarországon leginkább az Ördöglakatok és a Reflexshop forgalmaz néhányat közülük. 

Én végül is két egyszerűbb Constantin packing puzzle mellett döntöttem első körben, de nagyon valószínű, hogy beruházok majd idővel bonyolultabb mechanikus puzzlekbe is, mert nagyon tetszik. Ennek a kettőnek, ami a képen látható, a lényege, hogy a 8 majmot a majomfejet alkotó keretbe, a 9 elefántot meg az elefántos keretbe ügyeskedjük bele. Elképzelhető, hogy van többféle megoldása is (nyilván a szimmetrikusak esetén a tükrözésen kívül), nekem egyelőre csak a fenti módon sikerült bepakolni mindkettőt :)

A másik, amibe egy kisebb játékboltban futottam bele tök véletlenül, de fogalmam nem volt, mi ez, mert csak a neve volt, és hogy logikai játék, de hogy milyen??? Viszont 800 ft volt, és úgy voltam vele, ennyit megér, megnézzük, mi ez egyáltalán.


A dobozban a képen látható 12 különféle színű és alakú, gömbökből összerakott elemeket és egy kis, összesen 303 feladványt tartalmazó füzetke volt. A feladványok 10 nehézségi fokozatban érhetőek el, és kétféle feladat van: vagy a fenti formában kisrakni az elemeket, az első néhány elemet megadja a füzet, vagy pedig a doboz hátulján található kis mélyedések segítségével ugyanezen elemekből egy szabályos, gömbökből álló piramist kell építenük, a kezdő néhány elemet itt is megadja a füzet - legkönnyebb szinten csak az utolsó 2-3-at nem, legnehezebb szinten pedig csak 3-4 elem helyét jelölve. Esténként, filmnézés közben jól elvagyok ezzel a játékkal, néha elsőre sikerül kirakni, néha meg sokadik próbálkozásra sem (a hasonló nehézségűt), de hát ez ilyen :) Ez a játék gyerekeknek is jó készségfejlesztő, de bárkinek megfelelő szintentartó időtöltés.

Az utolsó, amiről most szó lesz, az is egy logikai puzzle-féleség, összesen 12 feladvány, négy trilógiára bontva adták ki, ebből először csak a másodikat szereztem be kíváncsiságból, de annyira megtetszett, hogy a harmadik és a negyedik is megérkezett már (az első jelenleg épp nem kapható nálunk, remélem, hogy elérhető lesz még.) Ez a játék a Labors of Hercules - Herkules Próbái néven fut, Magyarországon tudtommal egyetlen üzlet, a Reflexshop forgalmazza. A játék nevére kattintva az eredeti, angol nyelvű weboldal jön be, ahol az első próbát, a nemeai oroszlán legyőzését online is kipróbálhatjuk. 

Persze itt Herkules próbáinak története csupán egy keret, maga a játék 36 db lapkából áll, amelyeket egyetlen, 6x6-os szabályos négyzet formájában kell elrendeznünk, persze nem akárhogy. A kis füzetben szerepel egy rövidke történet Herkules adott próbájáról, ezekben találhatunk némi támpontot, illetve ha elakadunk, három kisebb segítség is van a leírásnál. Az füzetben az adott feladványnál az egyik lapka
helyét megadják, ez segít az indulásnál. Számítanak a színek, a formák, és fontos a háttér is, mert mindegyik lapka hátterében halványan egy-egy ókori görög képrészlet látható, ez meghatározza, hogy a lapka milyen irányban áll. Az második trilógia első próbája nagyon jó élmény volt, egy jó háromnegyed órát elszórakoztam vele, mire rájöttem a nyitjára, utána már csak megfelelően le kellett rakni. A második sokkal könnyebb volt, miután kiválogattam a lapkákat több csoportba, gyorsan rájöttem, mi a lényeg, és már csak a helyére kellett rakni őket. A harmadik sokkal nehezebb, azt még mindig nem sikerült, többszöri próbálkozásra sem kirakni, mert mindegyik játékban mindegyik feladványnál három dolog az, ami meghatározó és eldönti egy-egy lapka helyét. Arra rájöttem, hogy az utolsónál a lineáris B írás, a mükénéi kultúra abc-je az egyik mérvadó szempont, azonban sajnos nem ismerem ezt az abc-t, és egyelőre megpróbálkozom vele anélkül, hogy megnézném a betűket, viszont úgy mindegyiknél nagyon sok a lehetőség, és sokszor már kész a fele, amikor egyik további sem illik sehová, és emiatt vissza kell bontani gyakorlatilag az egészet, mert persze mindegyik mindegyikkel összefügg.

A lenti képen az egyik feladvány megoldása látható!

Ennél a játéknál hamar feltűnt, hogy van négy darab teljesen színes vonalakból álló forma, ezeken nincs nyíl. Mindegyik másik lapka ugyanebben a négy színben pompázik, mindegyiken 1-8 vonal kifestve, illetve négy teljesen fehér, ezeken azonban van nyíl is. Miután színek, majd a nyilak iránya szerint kiválogattam, hamar rájöttem a három segítség nélkül is a feladat nyitjára: négy szín, mindegyikből 8-8 lapka, plusz négy fehér, négy negyedből áll össze a nagy kép, mindegyik negyed ugyanolyan színű elemekből áll, és mindegyik 3x3-as negyed közepén a nyilak nélküli, teljesen színes lapka van, körülötte pedig 1-8 között sorban haladva áll a többi, a pontos helyüket a nyíl határozza meg, ami mindig a középen álló színes lapka felé mutat. Nagyjából tovább tartott leírni ezt a bekezdést, mint rájönni a megoldásra válogatás után :) 
Mostanában én is gondolkodom hasonló logikai játékok létrehozásában, tervben is van egy baráti körnek szánt nyomozós-logikai játék készítése, a történet körvonalazódik, és sok feladványtípus legalábbis már megvan. Mindig is a kedvenceim között voltak a hagyományos rejtvények mellett a logikai táblázatos rejtvények, és nem véletlenül egyik kedvenc műfajom a krimi, legyen szó akár könyvről, akár filmről-sorozatról. 

Ti mivel próbáljátok karbantartani az agytekervényeiteket?


Kövess minket Facebookon!





Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes