Teaivók zsebkönyve

Könyvajánló - Candace Rose Rardon: Teaivók zsebkönyve

Körülbelül ötezer éve fogyaszt az ember teát. A második leggyakrabban fogyasztott italunk, de vajon mit tudunk róla, a történetéről, a teát övező kulturális szokásokról, hagyományról, ízekről? Candace Rose Rardon egy nagyon pofás kis zsebkönyvben szedte össze a legfontosabb tudnivalókat a tea kedvelőinek.

A kötetben a szerző kivesézi, hogy mi is a tea népszerűségének titka. Ti miért teáztok? Mert nyugtatólag hat az idegrendszerünkre egy békés, csendes körülmények között elfogyasztott forró tea? Vagy azért isszátok, mert a benne levő aminosavak és antioxidánsok jótékony hatással vannak a szervetünkre? De számos kultúrkörben a vendégszeretet, az összetartozás jelképe.

Számos hasznos tudnivalóval szolgál a szerző egészen az alapoktól indulva. Leírja, hogy miként dolgozzák fel a tealeveleket, milyen fajtái vannak és a tea történetének mérföldköveivel is megismerkedtet. Arról is utalnak régészeti nyomok, hogy már az i.e. kétezres években is fogyasztottak teát Kínában.

És, ha azt hiszed mindent tudsz erről a világhírű főzetről, amint elérsz a kötetben található kislexikonhoz, rájössz, hogy tévedtél. Tudod például, hogy mi a CTC eljárás, a tein vagy a terroir? Vagy el tudnád magyarázni a teacserje felépítését? Netán a különböző, a fehér, a zöld, a sárga és társaik elkészítési módját? Ugye, hogy nem tudsz mindent. :)

Olvashatunk az alapvető tudnivalók után különleges teakészítési eljárásokról és a kóstolás különféle gyakorlatairól is. Az aromákról, a tea illatvilágának jellemzéséről, de még összehasonlítást is találunk a filteres és a szálas teákról pro, kontra érvekkel.

Számos új információt tartogathat a teacsaládokról és fajtákról mesélő fejezet is. És nem maradhattak ki a hagyományok, a teaszertartások a világ különböző tájairól. De ahhoz is kapunk tippet, hogy milyen a tökéletes teadálután.

Ez egy hasznos, pofás kis zsebkönyv, mely az alapvető ismereteken túl rengeteg érdekességet, ötletet mutat meg a tea kedvelőinek. Segíthet a teaválasztásban és még arról is ad tippeket, hogy milyen teáskannák vannak és azokat miként kell alkalmazni. A teázás páratlan művészetébe kapunk egy kis betekintést Candece Rose Rardontól, aki az elmúlt évtizedben több mint 50 országban ismerkedett a teázás tradícióival.

139488657.jpg

A kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Németh Anikó

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes