Bájos gyerekversek Grecsó Krisztián tollából

Könyvajánló - Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Grecsó Krisztián neve nem ismeretlen a magyar irodalomban, de amikor meghallottam, hogy megjelent az első gyermekverskötete kíváncsi lettem. A szerző nem is olyan rég lett apuka, az ifjú hölgy, Hanna ihlette a verseket.

De ne szaladjunk előre, kezdjük a külsővel, mert azért lássuk be, amikor egy gyermekkönyv a téma, akkor a látvány is sokkal fontosabb, mint egy felnőtteknek íródott kötetnél. Az illusztrációkat Baranyai (b) András készítette és nagyon szuperek lettek. Már a borító is olyan a rengeteg bájos figurával, a kellemes színével, hogy szerintem annak az elemzésével is elszórakozik egy gyerek percekig.

Majd jönnek a versek. Van mindenféle, karácsonyi, húsvéti, a nagyi illatos, foszlós kalácsával, az első születésnappal és persze a szeretetnek is jutott egy saját versike. Vannak apró, kedves mondókák és számos hétköznapi esemény rímbe szedve. Mint például az alvás, fürdés, betegség, de még a büfizésnek és a szanaszét dobált cuccoknak is jutott néhány versszak. Rengeteg olyan téma, amin egy szülő is jót tud mosolyogni, mert már ő is átélte. Ilyen a következő vers is:

Bolondos

Gyűlnek a cumik az ágy mögött,
A ruhámra valaki ráköpött,
A hajam is égnek áll estére,
Egy illető ráhányt a medvére.

Elszállt csacsim az éterbe,
Anyának sincs erre B-terve,
Takaróm lerúgtam magamról,
Nyulacskám fületlen csatangol.

Egyetlen leány van talpon itt,
Kemény, mint egy lába kabonit,
Sikít, mint Linda a tévébe,
Kacagás habzik a vérébe'.

A következő néhány versnél jót mosolyogtam, ugyanis a szerző fogott néhány ismert magyar nótát és gyerekverset faragott a szövegükből. Az egyik a Quimby Most múlik pontosan dala, amely ebben a formájában elmeséli, hogy a nagyi köt, horgol, a gangon mackók kókadoznak és lesz nagy pörgés, amikor megérkezik a gyerek. Hááááát, nem állítom, hogy nem volt fura a dal újragondolása, de simán el tudom képzelni, hogy a karaoke változatára egy gyerek ezt a szöveget énekelje a nappaliban ugrálva. Bár, ami nálam a csúcs volt, ahol nagyon rám tört a nevetés, az alábbi versrészlet:

"Lóg a makimajom,
Csókot csenne,
Recseg alatta az ág,
Nincs még ez az egész elképzelve,
Csak csöpp csacsiság."

Segítek, hogy ti is átérezzétek a dolgot: Cserháti Zsuzsa - Kicsi, gyere velem rózsát szedni.

Van itt még minden, mi egy gyereknek érdekes, izgalmas. Zenészek, hangszerek, nevek, állatok, eső, egy vers, amiben minden sárga, de a kötet egyik legötletesebb verse a Csalfa állatok. Egy jópofa vers, ahol olyan kifejezések szerepelnek, amelyek első hallásra könnyen megtévesztik a család apróságait, mint például a kecskeszakáll, bárányfelhő, darázsderék, kutyatej és még sok-sok móka.

Kicsit olyan volt ez a kötet, mintha beleshettünk volna Grecsó Krisztián otthonába. Nyilván a versbe foglalt bohózatokkal minden szülő találkozott már, mégis egy darabka volt ez a szerző családjának mindennapjaiból. Közvetlen, játékos és csupa olyan dolog kapott helyet benne, ami emlékezteti az embert, hogy milyen érzés volt, amikor még minden új és izgalmas volt.

A végére pedig jöjjön még egy kis ízelítő a kötetből, de ezúttal a szerző előadásában:


Köszönjük, Magvető Kiadó!

A kötetet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt

Az éjszakai vonat titka: egy kicsi lány egy nagy kalandban

Harry Potter világának legendás mesekönyve

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes