Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt

Könyvajánló - Dr. Seuss: A Grincs

Nincs karácsony Reszkessetek betörők és Grincs nélkül. Ugye? Dr. Seuss klasszikus morcos zöld szörnye, aki utálja a karácsonyt, ezért bármit megtenne, hogy másoknak is tönkre tegye az ünnepet. Vajon mi történne, ha például ellopná a karácsonyt?

1_94.jpg

Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel) több mint hatvan gyerekkönyvével rengeteg kicsi és nagy szívét megdobogtatta történeteivel. Meséi verses, rímes formában születtek és igazán egyedi stílusú illusztráció tették őket felejthetetlenné. Legnagyobb klasszikusa, A Grincs Tandori Dezső megújult fordításában kapható a Kolibri Kiadó jóvoltából.

Bár ismertem a történetet, most volt az első alkalom, hogy egy Dr. Seuss kötet került a kezembe. De kezdjük azzal, hogy miről is szól ez klasszikus mese. Adott egy szeretettel teli hely, Kikfalva. Itt élnek a Kik, akik karácsonykor megtöltik díszekkel, fénnyel, csillogással, melegséggel a falut. Feldíszítik a fát, énekelnek és összeülnek, hogy csodás lakomát csapjanak.

"A Grincs utálta a karácsonyt! Az egész karácsony idejét!
Miért? Ne is kérdezzétek. Senki se tudja, hogy miért.
Lehet, persze, hogy valami csípte a feje csücskét.
Vagy az, hogy a cipője szorította a bütykét.
De ha érdekel titeket, én mit gondolok, íme:
A dolog azért volt így, mert két számmal kisebb volt a szíve!"

Ám a közelükben lakik a mindig morcos Grincs, aki nagyon utálja a karácsonyt. Mindenestől. Évtizedek óta hallgatja minden évben a gyerekek boldog viháncolását, a nevetés, az éneklés és úgy dönt ezúttal másként lesz,. Elintézi, hogy ne legyen kedvük ünnepelni, el fogja lopni a karácsonyt.

Mikulás ruhát ölt, kutyáját rénszarvasnak álcázva a szánja elé köti és irány Kikfalva, ahol az ajándékokat, a fákat, a díszeket, az ünnepi finomságokat, mindent bepakol egy hatalmas zsákba és hazaindul vele. Bár tökéletesen véghez vitte a gonosz tervet, ám nem minden úgy alakult, ahogy eltervezte. Sírást, szomorkodást várt karácsony reggelén, de egészen mást kapott, mert Kikfalva lakói ünnepi kellékek és ajándékok nélkül is boldogan táncoltak, énekeltek, ünnepelték a karácsonyt, ami meglepő módon hatott a Grincsre, akinek két számmal kisebb szíve van.

Már az illusztrációkat látva és a jópofa, mosolygásra késztető rímeket olvasva is tudjuk, hogy ez nem egy átlagos mese. De igazán különlegessé és értékessé mondanivalója teszi. Dr. Seuss emlékeztet, hogy az ünnepnek nem a külsőségekről, az ajándékokról kell szólnia, hanem az együtt töltött időről, a szeretetről, a boldogságról. Több mint hatvan éve íródott a kötet, de sosem veszít aktualitásából. A fordítás pedig rettenetesen jó, imádnivaló rímek, szójátékok, ami biztos minden csöppséget elvarázsol. A kiadó 3-6 éves korú gyermekeknek ajánlja. A szülőknek és a kicsiknek egyaránt jó szórakozást és felejthetetlen élményt fog nyújtani ez a legendás klasszikus.

a-grincs.jpgKöszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

A karácsony nagy könyve

Hagyományos meseszereplők nem hagyományos módon

Vigyázz! Iszonytató mesék jönnek!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes