Egy rettenetes zuhanás a depresszió és paranoia poklába

Könyvajánló - Ivana Dobrakovová: Bellevue

"Ivana Dobrakovová regénye az összeomlás, a személyiség egyensúlyvesztésének folyamatát már-már patologikus pontossággal és egyúttal mélyreható empátiával ábrázolja."

Ivana Dobrakovová regénye egy bájos sztorinak indul egy fiatal egyetemista szlovák lányról, aki franciául tanul és úgy dönt ráférne egy jó kis kaland, ezért elvállal egy önkéntes munkát nyárra Franciaországban, hogy gyakorolja a nyelvet, megismerjen egy másik világot, átéljen egy izgalmas kalandot.

Egy gondozóotthonban kap állást, ahol testi fogyatékkal élőket kell gondoznia egy Bellevue nevű otthonban. Bár eleinte kissé zárkózott és szégyenlős, barátokat talál és elkezd kinyílni. Küzd a munkával, küzd a szavakkal, de nem csupán az idegen nyelv miatt, hanem egyre kevésbé találja mindenre a szavakat.

Látjuk, ahogy fokozatosan romlik a helyzet, kezdődik minden a pánikrohamokkal, aztán egyre erőteljesebben tör utat magának a depresszió, kezd eluralkodni rajta a paranoia, majd hallucinációk. A szerző parádésan, ijesztően, de rendkívül érzékletesen mutatja meg írásában, ahogy Blanka kezdi elveszíteni kapcsolatát a világgal. Ez a kötet megviseli az olvasót. Ahogy elfogynak, félbeszakadnak, ismétlődnek a mondatok, a narráció is összeroppan Blankával együtt, hogy még jobban érzékeljük vajon min mehet keresztül ez a szegény lány.

Nehéz a téma, egy igazán nehéz, megrázó olvasmány, de sokat segíthet, ha valaki szeretné megérteni mi zajlik egy mentális problémákkal küzdő ember elméjében. Végigélhetjük Blanka összeomlását. Lehetetlen nem elképzelni, hogy milyen szörnyű lehet mindezt átélni. Egy rettenetes zuhanás a depresszió és paranoia poklába. 

Annyira hitelesen írta le Ivana Dobrakovová ennek a zavart, fiatal lánynak, Blankának a pszichotikus epizódjait, hogy felmerült bennem a kérdés, vajon csak elképzelte mindezt vagy van saját tapasztalata. Nemcsak emiatt megrázó ez a kötet, hanem sajnos nagyon jól mutatja meg, hogy a világ mennyire érzéketlen tud lenni, hogy az emberek mennyire könnyen hagynak magukra másokat. Szívszorító kötet, ami jóval olvasás után is ott marad az olvasó fejében. Mindenkinek ajánlom, főleg, ha van a környezetében bárki, aki érintett a témában.

dobra210.jpgA kötetet a Typotex Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Az alvajáró tanúságtétele

A rugalmas agy

Akkor nekem annyi

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes