A párizsi maszkkészítő

Első világháború, vidéki fiatal lány Párizsba kerül a művészek bohém világába, leányanya konvenciókkal való szembeszegülése, szerelem, borzalmas sérülések,  maszkgyártás, spanyol nátha, konfliktusok - címszavakban így mesélhető el Tabea Koenig A párizsi maszkkészítő című regénye. Élő, remekül kidolgozott karakterek, papírról lelépő párbeszédek, remek dramaturgia jellemzi a fenti kötet tartalmát, élvezet olvasni. Nőnapi ajánlatban most féláron kapható a kiadónál!


Könyvajánló
Tabea Koenig: A párizsi maszkkészítő

Valérie Massé élete első szakaszát vidéken töltötte, a szabadszellemű fiatal lány szilaj csikó módjára kitörni kívánt a lassú lefolyású, előre elrendelt életből: Párizsba vágyott, minden álma a festészet körül körvonalazódott. Olyan elszánt, hogy gyerekkori szerelmét, Gabriel törekvéseit is képes letörni, nem fél attól, hogy mi lesz jól bejáratott kapcsolatukkal. Párizsban hamar a művészvilág középpontjában találja magát, Apollinaire, Picasso köreiben forog. Az idilli életnek a Nagy Háború (I. világháború) vet véget, a fiúk, férfiak frontra indulnak és nincs garancia arra, hogy vissza is térnek. Valérie Gabrielje is eltűnik a csatamezőn, a lánynak itt hagyva egy terhességet a gyermekével.

Párizsban sem egyszerű leányanyának lenni, konvenciókkal szembeszegülni, ennek minden hátrányát meg is szenvedi főhősünk. Munka kell, pénzt kell keresnie kettejükre, magára és gyermekére, és bármilyen munka megfelel, ami kenyeret juttat az asztalukra. Így kerül egy szobrászművész mellé, a háborús arcsérültek számára maszkot készítő csoportba. Az élet nem egyszerű, Gabriel továbbra sincs sehol, amikor egy szörnyű arcsérült kerül Valérie elé, aki arcmaszkot rendel maga számára. 

A regény 15 évnyi történéseket tesz az olvasók elé, ahol egy fiatal lányból öntudatos, saját és gyereke életéért, boldogulásáért felelős, öntudatos asszony lesz, aki képes kiteljesedni művészetében is. A szerző az irodalom eszközeivel képes lefesteni azokat a stációkat, amelyeken átmenve, mint egy tisztítótűzben, kikovácsolódik az érzékeny, de határozott karakter. Az olvasó azt is megértheti, hogy a társadalmi konvenciók be nem tartása nem akkora bűn és rosszalnivaló tevékenység, hiszen nem mindenkinek való a nagy átlag élete és sorsa, vannak, akik mernek kilógni - vagy azért, mert így alakult, vagy azért, mert így alakították az életüket.

A háború áldozatai és a spanyolnátha elhunytjai szomorkássá teszik a regény hangulatát, ami nem nélkülözi az izgalmakat sem, elég, ha Valérie törekvéseire, magánéletének fordulataira, művészi mélypontjaira gondolunk, hogyan tudott talpra állni és talpon maradni a vészterhes időkben. A magánéleti zűrjei során szintén nem mindennapi döntéseket hozott, amivel nem minden olvasó fog maradéktalanul egyetérteni, de istenem, nem is az ő döntései kellenek, hogy uralkodjanak a mű vonalvezetésében. Elég annyit elfogadni, hogy a kor kontextusába helyezve nagyon is érthetők ezek a felvállalások, elhallgatások, csúsztatások.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Valérie Massé, a vidéken felnövő, szabad szellemű fiatal lány legfőbb vágya, hogy Párizsban festészetet tanulhasson. Ennek érdekében még a szerelmével, Gabriellel való kapcsolatát sem fél kockáztatni. A nagyvárosban meg is találja, amire évek óta vágyott: tanulmányokat, művészbarátokat és izgalmas, pezsgő életet. Megismerkedik többek között az ifjú Apollianaire-rel, aki bevezeti a művészszalonok világába.

A gondtalan időszaknak a világháború vet véget: a lány szerettei is a frontra indulnak, Gabriel pedig, akinek a gyermekét várja, etűnik egy csatában. Valérie-nek leányanyaként kell megküzdenie a kitaszítottsággal, a magánnyal, a háború okozta nélkülözéssel. Csak akkor ébred fel benne ismét a remény, amikor megismerkedik Anna Coleman Ladd szobrászművésszel, aki háborús arcsérülteknek készít maszkokat. Valérie a segítő művészcsapathoz társul. Egy nap szörnyű sérülést túlélő katona kopogtat a maszkkészítő ajtaján…


Tabea Koenig 1992.ben született Svájcban, jelenleg Bázelben él. 2014-ben körutazást tett Skóciában, ez az út indította elnazz írói pályán. A történelmi témák rajongója, különösen a viktoriánus Anglia és a XX. századi Párizs ragadta meg alkotói fantáziáját.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

A képek a Kossuth Kiadó oldalairól származnak.

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok

Cím: A párizsi maszkkészítő
Szerző: Tabea Koenig
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalak száma: 448
Megjelenés: 2022. szeptember 20.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635446896
Méret: 205 mm x 130 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes