Ború

 Könyvajánló - Ragnar Jónasson: Ború

1987 őszén egy pár romantikus kirándulásra indul a Nyugati-fjordokba – a kiruccanás azonban tragikus véget ér.
Tíz évvel később egy kisebb baráti társaság egy lakatlan, a világtól szinte teljesen elzárt szigeten tölti a hétvégét. Az ottlétük végén a csoport egyik tagja rejtélyes körülmények között lezuhan egy szikláról, és szörnyethal.
A haláleset felderítésével Hulda Hermannsdóttir rendőrfelügyelőt bízzák meg. A nyomozás előrehaladtával az ügy csak egyre szövevényesebb lesz, a szálak pedig a múltba vezetnek. Vajon milyen titkokat rejtegetnek a baráti társaság életben maradt tagjai? És van-e köze egymáshoz a két esetnek? Huldának egyre mélyebbre kell ásnia ahhoz, hogy megoldhassa az ügyet, és igazságot szolgáltasson ártatlannak és bűnösnek.

A Ború Ragnar Jónasson Hulda Hermannsdóttir-sorozatának második kötete, az első Sötétség címmel jelent meg.




Ragnar Jónasson már a Sötétséggel valami újat tett le az asztalra, valamit, ami magában hordozza a skandináv krimik legtöbb jellemzőjét, de valahogy mégis egyedi, más. Főszereplője, Hulda Hermansdóttir rendőrfelügyelő, aki próbál egyensúlyozni a munkája és a magánélete kuszasága felett, más, mint a megszokott skandináv krimi-nyomozók. Megvannak a maga bajai, de valahogy sokkal inkább ura az életének, tudatosabb.

A tíz évvel ezelőtti bűntény szervesen kapcsolódik egy friss ügyhöz, és ennek a kibontásában a legjobb talán Jónasson: a szövevényes ügy magával ragadó, lefoglaló, és fokról fokra egyre több mindent tudunk meg a múlt és a jelen történéseiből, azok összefüggéseiből, a régi hibákból és az eltussolt titkokból. Vérbeli dráma, egyáltalán nem sokkol véres részletekkel, inkább az emberi oldal van jelen, mindez egy kis, zárt szigeten játszódik többségében, a vad és gyönyörű, félelmetes és magával ragadó Izlandon, amelynek látványos természeti leírásai szakítják meg a feszültséggel teli cselekményt. 



Aztán lepillantott, lelesett a szirt pereméről. Olyan volt, mint belenézni az örökkévalóságba, mint szembenézni a halállal.

Ragnar Jónasson már az első kötetével a kedvenc izlandi szerzőm lett, és szerencsére ez nem változott a Borúval sem - és már vár rám a harmadik kötet, a Köd is.

A regényt Patat Bence fordításában az Animus Kiadó hozta el a magyar olvasóknak. A posztban szereplő fényképeket Michael Schlegel fényképész készítette Izlandon.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes