Az amerikai film rövid története

Könyvajánló - Lichter Péter: Az amerikai film rövid története

"Ez a könyv arra vállalkozik, hogy vázlatos, de átfogó képet adjon az amerikai film közel százharminc éves történetéről, annak legjelentősebb klasszikusain keresztül bemutatva izgalmas árnyalatait: a stúdiórendszer „aranykorától” egészen az olyan jelenségekig, mint a nagy ívű változásokkal járó hollywoodi reneszánsz vagy a kilencvenes években berobbanó függetlenfilmes hullám, aminek leghíresebb alakja Quentin Tarantino volt."

lp_azamerikaifilm_beliv_0-600x450.png

Lichter Péter remek könyvekkel örvendezteti meg a filmtörténet iránt érdeklődőket. Egyik korábban megjelent könyvéről nálunk is olvashattok, érdemes beszerezni, elolvasni, jó kis gyűjtemény. Egy rövid ismertető, ha lemaradtatok róla:

A hollywoodi alakváltó

Ezúttal Az amerikai film rövid története című kötete akadt a kezembe. 130 évnyi történelmet nem könnyű egy kötetben összefoglalni, bátor vállalás, de úgy gondolom jó kis anyagot rakott össze a szerző. Harminc fejezetben igyekszik a filmipar kulcsmomentumait bemutatni az olvasóknak.

Minden fejezet egy meghatározó alkotás címét viseli és kronológiai sorrendben vezet minket végig a filmipar fejlődésén, változásán. Közben csak úgy kapkodjuk a fejünket, annyi fontos, ismet vagy épp kevésbé ismert névvel találkozunk. Rendezők, producerek, színészek, színésznők, írók és persze filmek végeláthatatlannak tűnő sora mentén veszhetünk el Hollywood világában. 

És bár rengeteg érdekesség kapott helyet a kötetben, számos szakmai információ, a szerző figyelt arra, hogy laikus, "kezdő" rajongóknak is közérthető és olvasmányos legyen a kötet. A filmeken keresztül láthatjuk az adott kor meghatározó stílusait, mint például a noir, a sci-fi vagy a 2000-es években berobbant és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő képregényfilmek világa.

Számos nagy, klasszikus kapott helyet a főcímek között, mint például a Casablanca, A mandzsúriai jelölt, a Die Hard vagy épp a Mátrix, de persze ezeken túl sem lesz hiányérzetünk, hiszen rengeteg film kerül említésre, hogy könnyebben tudjunk behatárolni egy-egy korszakot. Ezek mind segítenek, hogy olyan filmeket is könnyűszerrel helyezzünk el a megfelelő érában, amelyek ezúttal nem kerültek említésre.

Kifejezetten tetszett, hogy nem igazán volt ismétlés a kötetben. Értsd, hiába neves, díjakkal teletűzdelt rendező valaki, neki is csak egy film említése jutott. Ennek is köszönhető, hogy rengeteg mindenkinek jutott hely ebben a viszonylag rövid áttekintésben. Ez a kötet tökéletes kedvcsináló, hogy valaki jobban elmerüljön ebben a témában vagy kedvet hoz, hogy még több filmet nézzen meg az olvasó, mert garantált, hogy a legnagyobb mozirajongó és talál benne újdonságot.

lp_azamerikaifilm_129x187mm_cover_b1-600x870_1.pngSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!
Köszönjük, Prae Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Ibsen a konyhában

Vasarely regényes évszázada

Így etesd a diktátorod

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes