A pezsgőgyár

1945 - a Herzberg pezsgőgyártás mélypontja a vesztes háború után, ahol három nővér próbál meg talpon maradni rettenetes külső körülmények és szorító magándrámák közepette. A történelmi családregény jó látlelet az akkori gondokról és kitűnő korrajz a háború utáni Németország megosztottságáról. Kalandos, izgalmas, szívszorító sorok az akkori magán-, köz- és üzleti élet örömeiről, bánatairól. 




Könyvajánló
Linda Winterberg
A ​Herzberg-pincészet újjászületése
A pezsgőgyár-sorozat első része

Wiesbaden, 1945 - Henni Herzberg gondterhelten nézi a Rajna folyót, ami eddig megnyugtatta, de most tele van kétségekkel. Apja halála után van pár nappal. Heinrich Herzberggel - a pezsgőpincészet tulajdonosával - agyvérzés végzett, pedig a háború vége óta tele volt eufóriával jövőbeni terveit illetően. "Henni volt a legidősebb, az okos, aki az életben mindent jól csinál. Megfelelő érdeklődési köre volt, érdekelte a pezsgő-előállítás, és hozta a tökéletes vőt." Többségi tulajdonos a főzdében, bár férjéről - aki a keleti fronton szolgált - 1945 őszére még semmi hír. Aztán ömleni kezdenek a frontról, fogolytáborokból a levelek, és a halál nézőpontváltásokat követel.

Lisbeth - Henni húga, férje magas körökben forgó náci. Az apja nem fogadta el felajánlott segítségüket, konkrétan megvetette Hitlert, már 15 éve nem beszélt a lányával. Henni nagy bajban van, a család mindkét, a pezsgőkészítéshez értő partiarchája halott, nagyapja pár hónapja, a nagy bombázásokban veszítette életét, pénz nincs a szükséges teljeskörű újjáépítésekre, fejlesztésekre, a szakemberek pedig vagy meghaltak, vagy lassan csordogálnak vissza a háború sújtotta Európából. Ráadásul az egyik testvér kivásárlását követeli a cégből. Közvetlenül a háború után még a piac is stagnál, kinek kellene az árujuk, amikor kenyeret, krumplit keres a legtöbb ember, hogy valamivel megtölthesse a gyomrát, és a kávé-cigaretta fizetőeszköz-monopóliuma sincs még megtörve. Hogyan tovább, pezsgőgyár? A családi hitelező idős bankszakember, aki a kölcsön folyósítása fejében különös alkut ajánl Henninek, miközben Lisbeth úgy gondolja, túl kevés a neki örökül hagyott 10% részesedés a cégből és lépéseket tesz érdekei érvényesítése miatt.

A cég és a cég érdekei mindenekelőtt, egyéb magánéleti szempontok csak ezután kerülnek megfontolásra. Mit lehet tenni, amikor a régi sémák már nem működnek, de az újak még nem kristályosodtak ki?


Fülszöveg

Wiesbaden, ​1945. szeptember. A második háborúnak vége, a Herzberg-pezsgőgyár pedig súlyos károkat szenvedett. A Herzberg család legidősebb lánya, egyben a pincészet többségi tulajdonosa, Henni élete is romokban hever. Férje eltűnt Oroszországban, és most elhunyt apját is gyászolja. A temetésre megérkezik Henni idősebb húga, Lisbeth, a család fekete báránya, akinek múltja súlyos teherként nehezedik a két nőre, csak a legfiatalabb testvérükért, Billéért érzett felelősségük egyesíti őket. Bille ápolónőként szolgált a fronton, de már régóta nem hallottak felőle, aztán váratlanul mégis hazatér.
A pezsgőgyár minden gondja és terhe Henni vállát nyomja, egy dolgot azonban biztosan tud: nem hagyja, hogy tönkremenjen a családi vállalkozás. Henninek egyetlen esélye van arra, hogy megmentse a pincészetet, és újra beindítsa a zavartalan működését, ehhez pedig mindent kockára kell tennie – az új szerelemre való reményét is.
Linda Winterberg lebilincselő családregény-sorozatot alkotott a Rajna-menti pezsgőpincészet háború utáni időszakáról, amelynek első részét tartja kezében az olvasó.

A pezsgőgyár-sorozat második részének címe is árulkodó: Boldog napok, bár enyhén félrevezető, mert ha ezek a boldog napok, akkor milyenek lehetnek a nehezek? Mindenesetre úgy néz ki, a testvérek maguk mögött hagyják kicsinyes vitáikat, és megkezdődhet a konszolidáció időszaka. Persze, mindegyik küzd saját problémáival: Henni eltűntnek hitt férje előkerül, miközben a nő már házas és gyereke is születik, Lisbethre is rátalál a szerelem, amibe bekavar a múltja, és a harmadik lány, a család kicsikéje sem képes szabadulni háborús traumáitól. Az élet nem lineáris vonalban halad, hanem cikk-cakkokban ugrál, a körülményeken és nehézségeken pedig csak azok tudnak túllendülni, akik nem adják fel dolgaikat. 

A Herzberg-nővérek élete, üzleti helyzetük a pezsgőgyártásban és a világban elfoglalt státuszuk magánéleti történéseik fényében kalandos, izgalmas olvasmányt jelent a történelmi családregények folyamatában. Ugyan súlyos tragédiák, nehéz családi drámák pettyezik a cselekményt, mégis, a háború aléltságából magához tért országban már nem minden a sors szeszélyének van alárendelve, tudnak tenni magánéletük rendezettségéért és a cég anyagi boldogulásáért.

A testvérek hozzák a tipikus többgyerekes családok dinamikáját. Az elsőszülött a felelősségteljes, határozott, vigyáz a cégre és a családra, a másodszülött egyformán féltékeny az idősebbre a fentiekért, és a fiatalabbra a tutujgatásért, gyakran úgy viselkedik, mint egy durcás gyerek. A két húg mindenáron meg akarja mutatni, hogy ők igenis ki tudnak lépni Henni árnyékából. Mert Henniről az a közvélekedés, hogy csinosabb, okosabb, engedelmesebb, de fegyelmezettebb és hatékonyabb is húgainál, mindig is szomjazott a pezsgőgyártással kapcsolatos tudásra, nem véletlenül lett nagypapája kedvence. Ezt megugrani a másik kettőnek, akik eleve hátrányból indultak...

A cselekmény izgalmas látlelete a II. világhábrú utáni Németország megosztottságáról és személyes sorsokról, amelyeket a ma embere nehezen tud elképzelni - de igen, akkor és ott ilyen létezések írták a történelmet. 


Fülszöveg

Rajna-völgy, 1951. Henni és testvérei, Lisbeth és Bille végre közelebb került egymáshoz, már maguk mögött hagyták a régi vitákat. A pezsgőgyárat vezető Henni és Georg első gyermeküket várják. Lisbeth is rátalál az új szerelemre, amely azonban veszélybe kerül, amikor utoléri a múltja. Bille, a madárfióka még mindig a család szeme fénye, azonban nem tudja túltenni magát a háborúban ápolónőként átélt borzalmakon. Végül egy férfiban lel vigaszra, aki aztán óriási csalódást okoz neki. Conrad, Henni eltűntnek hitt férje is visszatér, amivel a nővérek boldogsága újra veszélybe kerül.


LINDA WINTERBERG név mögött Nicole Steyer, több történelmi regény sikeres szerzője áll. 

Hamarosan itt A pezsgőgyár-sorozat harmadik része, idén februári dátumot olvastam megjelenésként a moly.hu-n.

Szerintem olvassátok!

A könyv fedlapjaira kattintva a művek kedvezményes áron elérhetőek a Kossuth Kiadó oldalain.

Kövess bennünket Facebookon!

A könyvek fordítója: Tuza Csilla

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes