Steven Soderbergh féktelen filmművészete

Könyvajánló - Lichter Péter: A hollywoodi alakváltó

Az Osccar-díjas Steven Soderbergh, a kortárs amerikai film egyik legkülönlegesebb alkotójának életpályája.

fokep_137.jpg

Lichter Péter Prae Kiadó égisze alatt megjelent A hollywoodi alakváltó című könyvében igyekszik megmutatni az Oscar-díjas Steven Soderbergh kalandos, sokszínű, érdekes munkásságát. Egy igazi kaméleon, aki bármikor képes a megújulni és számos műfajban megmutatta már kiemelkedő képességeit. Filmrendező, producer, színész és forgatókönyvíró. Olyan kasszasikerek fűzödnek a nevéhez, mint az Erin Brockovich - Zűrös természet, az Ocean's Eleven, a Magic Mike vagy a Traffic, amely Oscar-díjat is hozott neki. Már ez a változatos lista is mutatja, hogy bármilyen műfajban képes parádésat alkotni.

Nem vagyok képben a mozik világával túlságosan, de mindig is érdekeltek az életrajzi könyvek, az izgalmas életpályákat bemutató alkotások, így nem volt kérdés, amikor láttam ezt a kötetet, hogy ezt nekem el kell olvasni. A legendás rendezőknél megszokott sztárság Soderberghnél elmarad. Pedig azért egy Oscar-díjas alkotóról mégiscsak feltételezné az ember, hogy többet hallunk. A könyvet olvasva viszont rá kellett jönnöm, hogy egy olyan művésszel van dolgom, aki tudatosan kerülte a sztárrá válás útját, hogy ne váljon kultrendezővé. Nem akarta, hogy ráhúzzanak egy skatulyát, ennek köszönhetően pedig szabadon alkothat tucatnyi műfajban.

Imád kísérletezni és ezt jól mutatja pályája is. Mivel minden filmje más, így távol áll attól, hogy könnyen elemezhető lenne a munkája. Lichter Péter pedig nem kevesebbre válalkozott, mint Soderbergh mind a közel három tucat játékfilmjének elemzése, ezáltal bemutatva egy lenyűgöző életpályát kezdve az Arany Pálma díjjal jutalmazott debütáló alkotással, a Szex, hazugság, videó című filmmel. Ahogy haladunk előre a filmes karrieren, menet közben magánéletéből is kapunk egy kisebb szeletet, bár egyértelműen a művészi út van a kötet középpontjában.

Láthatjuk a kirobbanó sikereket és a hullámvölgyeket is. Hiába a debütáló siker, újabb tíz évre volt szükség, hogy a pályája felfelé íveljen. Mint már említettem, határozottan laikusnak számítok a filmek világában, ezért kifejezetten örültem, hogy bár jelen van a szakmai nyelvezet, mégis tökéletesen közérthető a szerző mondanivalója. Igyekszik megmagyarázni a filmekről szóló pár oldalas elemzéseiben, hogy milyen logikai háló mentén építette pályáját a Soderbergh.

lichter-peter--portre-600x900.jpg

A szerzőről:

Lichter Péter (1984) filmrendező, filmesztéta, a PTE BTK Filmtudományi Tanszékének adjunktusa, a Prizma folyóirat szerkesztője. A filmek iránt érdeklődöknek érdemes rálesni korábbi írásaira is.

- A láthatatlan birodalom (2016)
- Utazás a lehetetlenbe (2018)
- 52 kultfilm (2018)
- Kalandos filmtörténet (2019, Kránicz Bencével közösen)
- Steven Spielberg filmjei (2020)
- 52 hátborzongató film (2021).

(Fotó: Mariia Kashtanova)

És legnagyobb örömömre nemcsak szakmai elemzést kapunk a mozikról, hanem mindenhol a saját véleményével színesíti, így válik személyesebbé az alkotás. Érdekes volt elveszni kicsit egy karrierben, amely egy olyan alkotó pályáját mutatja meg, aki mindig képes megújulni, képes szembemenni a megszokott normákkal és valami jót kihozni belőle.

Éleveztem ezt a kis kirándulást a kortárs filmek világában. Az pedig már csak ráadás, hogy nem egy filmmel találoztam a kötetben, ami eddig kimaradt az életemből, de most felkeltette a kíváncsiságom véleményével a szerző, így felkerült a megnézendő filmek listámra. Ajánlom mindenkinek, aki filmrajongó, de azoknak is, akik egy kalandos életpályával ismerkednének.

lichter_12mm_ger-2-600x801.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!
Köszönjük, Prae Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Ibsen a konyhában

Vasarely regényes évszázada

Így etesd a diktátorod

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes