A menopauza összeköt - mindent a változókorról

A menopauza összeköt - ez Iványi Orsolya kedvenc szlogenje a negyven feletti nőknek, akik akarják, nem akarják, rettegnek tőle vagy elfogadóan engedik át magukon a változókort, valamennyien egy cipőben járnak. Kié kényelmesebb, kié elképesztően töri a lábat, a lényeg maga a tény atombiztos bekövetkezte. Mit lehet tenni, hogy a folyamat könnyebb legyen?


Könyvajánló
Iványi Orsolya

Mindent a változókorról

Ha valamit ismerünk, attól kevésbé félünk.  A menopauza az egyik olyan téma a negyven feletti nőknél, amelyről egyre nagyobb társadalmi párbeszéd bontakozik ki, és szükség is van rá: a menstruáció egyszer akadozni kezd majd elmarad, és onnantól testi-lelki változások kezdődnek a nők szervezetében. Mi várható, hogyan lehet úrrá lenni a szimptómákon?

A szerző benne jár ebben az élettani változásban, és olyan kérdésekre keresi a választ, mint:

- a hormonterápia tényleg rákot okoz?
- a hőhullámok valóban évekig is jelentkezhetnek?
- mi az a perimenopauza és miért fontos tudni róla?

Nagyon szerencsés az a nő, aki a menopauzán csak úgy átsiklik, hogy jóformán azon veszi csak észre a folyamatot, hogy akadozik, majd elmarad a havivérzése - igen, hölgyeim, igen, vannak ilyen emberek is, akik nem is értik, hogy a többi asszony hogy szenvedhet a szervezetüket sújtó tünetektől: hőhullám, ingadozó hangulatváltás, jelentős testtömeggyarapodás, az egészség jelentős hanyatlása, a munkavégzés hatékonyságának csökkenése.

A kötet személyes hangvételű, Iványi Orsolya személyes menopauza élményeit (is) tartalmazza, kitekintéssel a teljes szimptómák megjelenésére és lehetséges kezelési módozataira. Ugyanakkor ki kell hangsúlyozni, hogy a mű nem alkalmazható betű szerint mindenkire,  mert mindenki más és más, ezért szükséges az egyénre szabás kivétel nélkül követendő szabálya. Az is bizonyos, hogy muszáj saját testünk ismerőjévé válni, és az általános tanácsokat kiválogatva alkalmazni magunkon azt, ami élettani folyamatainkba a legjobban illik. 

Személyes példám, amikor tavaly hüvelyszárazságból fakadó heveny gyulladás pusztított az alsó fertályomban, ami elképesztően elhúzódó folyamatot jelentett, mondhatni, úgy kopogtattam bő félévig a nőgyógyász ajtaján, mintha hazajártam volna. Mindent kipróbált! A gyulladás elmúlt, majd két hét tünetmentesség után ciklikusan újrakezdődött. Már mindent felhánytam a szakirodalomban, amikor saját kútfőből arra gondoltam, mi lenne, ha próbaképpen korlátoznám a táplálékfelvétel során a fehér lisztet és a cukor bevitelét? Végül is, mit veszíthetek?! Bingó! 8 nap elteltével minden kemikália nélkül tünetmentessé váltam hosszú távon is.

Mindenki szeretné visszakapni a teste feletti kontrollt, ehhez nyújt segítséget Iványi Orsolya könyve. A kommunikációs tanácsadó és közösségépítő az ország első menopauza aktivistája, az Éljenek a 40 feletti nők Facebook oldal alapítója, vaskos, igényes kézikönyvet tett le a témában érdeklődők számára, ahol perspektívát nyújt a testi-lelki változások okaira, kezelési-hozzáállási módjainak lehetőségeire. A mai társadalom már nem kezeli egyértelmű tabuként a fentieket, egyre nyitottabb a menopauza problémáinak át és kibeszélésére. Ehhez természetesen az is hozzájárul, hogy már simán vevők a szexualitást érintő változásokra és megoldásokra (gyakran a szexuális vágy hiánya a legelső szimptóma a menopauzás változások sorában).

Iványi Orsolya műve kerüli a felszínes népszerűségre törekvő, megalapozatlan véleménynyilvánítást, a kommunikáció világában szerzett jártassága, valamint munkássága  a menopauza területén garancia a hitelességre, a fenti kettő együttese az olvasó számára felér egy orvosi viziten való részvétellel, ha értő figyelemmel fordul az egyén a számára kellő információk felé. A menopauzára való tudatos felkészülés könyve lehet ez a mű, amely sokak számára jelent a forrást ahhoz, hogy saját képére szabhassa a változókori tüneteinek kezelését.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Itt az ideje, hogy őszintén beszéljünk a változókorról!

Negyvennégy éves voltam, amikor egy nőgyógyászati műtét előtt megkérdezték tőlem, menopauzában vagyok-e, és fogalmam sem volt, mit válaszoljak. Az majd csak ötven körül történik meg, nem? Akkoriban azt gondoltam, a hormonterápia az ördög találmánya, és hogy ezek a kérdések tulajdonképpen nem is annyira fontosak. Nem is tévedhettem volna nagyobbat.

A menopauza természetes folyamat, amely egy bizonyos kor után minden nő életében bekövetkezik, és erőteljes kihatással lehet az élet minden területére, az egészségtől a párkapcsolaton keresztül a munkavégzésig. Mégis nehéz róla beszélni. Ezt a könyvet azért írtam meg, hogy segítsek azoknak a nőknek, akik már a beléptek a változókorba, és miközben nem tudják pontosan, mi történik velük, de szeretnék visszakapni a testük és lelkük feletti felett kontrollt. Emellett azoknak a nőknek is szól, akik még a menopauza előtt állnak. Ez az új életszakasz ugyanis felkészülést, rugalmasságot és nyitottságot igényel, és csak akkor leszünk képesek megfelelő menopauza-stratégiát kialakítani magunknak, ha tisztában vagyunk a tényekkel.

„A szerzőnek a menopauza területén kifejtett igényes munkássága garancia a hitelességre, tájékozottsága nemcsak szakmai, hanem járatos a véleményalkotó sajtó világában is. Meggyőződésem, hogy módszere hasznosabb formája lehet az ismeretterjesztésnek, mint amit egy orvosi vizit tud nyújtani." -- Prof. Dr. Jakab Attila, a Magyar Menopausa Társaság elnöke


IVÁNYI ORSOLYA (49) kommunikációs tanácsadó, közösségépítő, menopauza aktivista és kutató, az „Éljenek a 40 feletti nők!” közösség és mozgalom alapítója, a Magyar Menopausa Társaság vezetőségi tagja, a magyarországi Menopauza-barát Munkahely program megalapítója és a Vichy Neovadiol Változókor nagykövete.

2022-ben jelent meg Toszkán Love Story című memoárja, 2023-ben pedig a Mindent a változókorról című könyve a menopauzáról. 

A könyv fedlapjára kattintva a mű kedvezményes áron elérhető a Jaffa Kiadó oldalán.

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok

Cím: Mindent a változókorról
Szerző: Iványi Orsolya
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 260
Megjelenés: 2023. szeptember 15.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634757696
Méret: 200 mm x 140 mm x 20 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes