Julia Child és a francia szakácsművészet

Az 500 receptet, 100 ábrát és az alaptechnikák leírását tartalmazó ikonikus szakácskönyv - A francia konyha művészete - évtizedek óta a kezdő és tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve. A vaskos, igényes receptkönyv a HVG Könyvek gondozásában jelent meg, magyar nyelven először. Julia Child és két társa műve akár kezdőként is kulináris sikereket ígér a konyhába sütni-főzni betérőknek. Igazi remekmű, gasztronómiai legenda, ami 1961 óta sem veszítette el jelentőségét. 


Könyvajánló
Julia Child – Louisette Bertholle – Simone Beck

A francia konyha művészete

A francia konyha toronymagasan vezet a mai gasztronómia világában is: ismert sztárséfek és feltörekvő világkonyhák szakácsai örök klasszikusként fogadják el annak fogásait, kitételeit. Ennek a konyhának korszakalkotó, monumentális receptjeit osztotta meg a világgal Julia Child A francia konyha művészete című könyvében, és tanította főzőműsoraiban háziasszonyok millióinak a konyhai tudnivalókat sütés-főzés terén. Emberek tömegeinek adta át, hogy a főzés nem kínos kötelesség, hanem öröm is tud lenni. (Van annak valami pikantériája, hogy ebben a témában egy amerikai asszony mondja meg a tutit, de Julia közvetlen előadásmódja, precizitása rengeteg időt álló receptet hozott létre, amelyekhez elakadás esetén vagy bármilyen más okból újra meg újra vissza lehet nyúlni.)

Mitől annyira ismert Julia Child és két társa által létrehozott szakácskönyv? Mi inspirálta Julia sorsával és könyvével kapcsolatos filmek létrejöttét, amiben világsztárok kaptak főszerepet? Az 1961-ben megjelent Mastering the Art of French Cooking sikere azóta bejárta a világot, sok nyelvre került lefordításra - és most kapaszkodjatok meg: nem akartam elhinni, hogy ez az alapmű magyar nyelven még sosem került kiadásra! Gondoljatok bele: Julia Child, szájbarágós receptek, gondos precizitással összeállított leírások, ahol a mennyiség annyi, a metodika olyan, ahogy le van írva és ezekre mind mérget is lehet venni - és senki nem látott benne fantáziát, hogy 1961 óta valaha is megvegye a jogokat és odaöntse a magyarok elé? Oké, a szocializmusban értem, fúj, döglődő kapitalizmus, még hogy francia konyha, még mit nem, az imperializmus hallatlan csökevénye, de a nyolcvanas évektől már erősen változtak a politika szelei, a kilencvenes évektől pláne (igaz, akkoriban meg pénz nem volt az embereknél), szóval, miért is nem csapott le erre a könyvre itthon senki? 

Julia Childról bővebben

Julia Carolyn McWilliams 1912-ben született Kaliforniában, vagyonos családban. Történelmet és angolt hallgatott a Smith College-ban, és 1934-ben diplomázott. Egy ideig reklámszövegíróként dolgozott, majd a II. világháború idején előbb az Amerikai Vöröskeresztnél, később az Office of Strategic Services-nél (a CIA elődje) dolgozott. A háború után a titkosszolgálat alkalmazásában maradt, és számos országban megfordult. Ceylonban ismerkedett meg későbbi férjével, a szintén az OSS-nél tevékenykedő, igazi gourmet Paul Childdal, akit aztán egy megbízás miatt 1951-ben követett Párizsba. A többi már történelem: Julia elvégezte a híres Le Cordon Bleu főzőiskolát, saját iskolát alapított, majd Louisette Bertholle-lal és Simone Beck-kel közösen 1961-ben megírta A francia konyha művészete (Mastering the Art of French Cooking) című szakácskönyvét. A könyv, majd az ez alapján, 1963-1973-ig futó The French Chef című tévés főzősorozattal háziasszonyok milliói számára tette elérhetővé a korábban ismeretlen technikákat, recepteket, inspirált, és mutatta meg az örömet és sikerélményt a főzésben. Élete során számos további szakácskönyv szerzője és társszerzője lett, 14 gasztronómiai tévésorozata futott 37 éven át, és számtalan állami, televíziós és könyves díjat nyert. Az 1996-ban a Time magazin címlapjára került Julia igazi amerikai nemzeti kincs: konyhája 2002. óta a Smithsonian National Museum of American History egyik legnépszerűbb tere. 2004-ben, 2 nappal a 92. születésnapja előtt halt meg.

Életéből több film és dokumentumfilm készült. A Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmben Meryl Streep formálta meg. 2022. márciusában debütált az HBO Max sorozata a Julia, Sarah Lancashire főszereplésével, amelynek 2. évada 2023. november 16-án indult.

Forrás: HVG Könyvek

A mű és a receptek mai szemmel is megállják a helyüket - alapos konyhatechnológiai leírások, alapfogalmak kivesézése, kifinomult vagy egyszerű receptek, nincsenek benne elérhetetlen alapanyagok, és precíz mértékek, folyamatleírások jellemzik! Tudom, ez utóbbi kettővel ismétlem magamat, de higgyétek el, hogy a mai viszonyok között ezeket nagyon fontos hangsúlyozni! A rendszerváltozás előtt (1989 előtt) akárki nem jelentethetett meg nyilvánosan recepteket az akkori médiákban, kellett, hogy legyen legalább minimális szakmai rálátása a folyamatokra. Persze, a közreműködők ezeket nem ingyen tették, és miért is ne kellett volna megfizetni őket tevékenységeikért? Aztán 1990 után elfogyott kiadói szinten az erre fordítható pénz, ezzel együtt pedig az akkori pontosságot és hozzáértést már papíralapon is javarészt felváltotta a dilettantizmus: olvasók receptjeit lektorálás nélkül adták közkézre, akik a legnagyobb jóindulattal ugyan, de gyakran vétettek hibákat akár az összetételben, tömegmeghatározásban vagy konyhatechnológiában, a pongyola megfogalmazásokról már nem is beszélve. Ezek a tendenciák aztán tovább folytatódtak az internet térnyerésével: ma már mindenki feltölthet saját vagy nagy cégek által gründolt honlapokra bármit, amit jónak talál a saját konyhájában készített alkotások közül, senki nem ellenőrzi közzététel előtt, hogy ez bizony blődség, javítsd ki.

Pontosan ezért felüdülés egy szakmai szemmel is remekművet kézbe venni: Julia Child, Louisette Bertholle és Simone Beck pontos mértékekkel, akár első ételüket elkészítőknek is alkalmas leírásokkal operálnak, egzaktul leírva, megmagyarázva mindent, alternatívákat kínálva, megoldásokat sugallva alkották meg konyhai bibliának is megfelelő művüket. Óriási jelentősége időtlenségében van, még akkor is, ha helyenként szembe megy napjaink kulináris vonalával, a gyorsan, hamar, jót elvével. Ebben a kötetben több oldalas receptleírások is találhatók, sok-sok hozzávalóval, amik aztán példátlan módon kényeztetik az ember ínyét: de mikor, ha karácsonykor SEM jut idő és akarat erre? Szerintem fantasztikus ajándék a konyha és a gasztronómia iránt érdeklődők számára, méltó helyet foglal el magyarul is a kiadások sorában.

A mű fordítását monumentális munkának vélem, de nem lehet rá panasz, igényes, alapos, remekül végrehajtott feladat: a kötet nagy része Szkladányi András nevével fémjelzett, míg a kötet elején jelölt oldalszámok terjedelmét Rattner Réka fordította.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Julia ​Child világszerte forradalmasította a főzéshez való viszonyunkat. Elragadó egyéniségével, közvetlen stílusával és humorával a kevésbé gyakorlottakat is meggyőzte arról, hogy akár a legbonyolultabb fogásokat is képesek lesznek önállóan elkészíteni.
Az első televíziós sztárszakács a világhírű párizsi Le Cordon Bleu akadémián tanult, majd Simone Beckkel és Louisette Bertholle-lal együtt nyitotta meg saját főzőiskoláját és írta meg első könyvét.
A francia konyha művészete azonnal bestsellerré vált, és azóta is a gasztronómiai irodalom legendás és örökös darabja, a francia kulinária klasszikus útmutatója több mint 500 recepttel, 100 ábrával és az alaptechnikák megismertetésével.
A kezdők és a tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve mindenkihez szól, aki szereti a jó ételeket, és otthon is szeretné elkészíteni a klasszikus francia konyha remekeit az egyszerű omlettől az ikonikus burgundi marharaguig.
Bon appetit!

„Julia Child halhatatlanságát receptjei időtállósága és végtelen precizitása adja – nem lehet őket elrontani. Julia örök kíváncsisága élete végéig izzásban tartotta főzési szenvedélyét, áldás ez nekünk, akik szeretünk főzni!”
Mautner Zsófia

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!

Főkép a kiadó oldaláról származik.
Termékadatok
Cím: A francia konyha művészete
Szerző: Julia Child - Simone Beck - Louisette Bertholle
Kiadó: HVG Könyvek
Oldalak száma: 770
Megjelenés: 2023. október 20.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635653485
Méret: 235 mm x 160 mm x 8 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes