Dinoszauruszok - Portrék egy elveszett világból

Dinoszauruszok - tudomány és képzelet találkozásának eredménye ez a könyv, amire még azok az emberek is odakapják a fejüket, akiket különösebben nem köt le a téma: az igényes kötésű és kivitelezésű album fantasztikus illusztrációkkal, színekkel operálva hozza testközelbe a sok millió éve kihalt állatokat, a dinoszauruszokat. A vaskos kötet lapjairól szinte lelépnek az állatok, miközben Riley Black szövegét tanulmányozva lesünk oda Riccardo Frapiccini illusztrációira. Fordító: Szepes András. 


Könyvajánló
Riley Black
Riccardo Frapiccini

Dinoszauruszok
Portrék egy elveszett világból

Dinoszauruszok - mára már csak megkövült maradványokból (meg Michael Crichton könyveiből és Steven Spielberg örökbecsű filmjeiből) tudjuk elképzelni az akkori világot, az állatok felépítését és kinézetét. Van abban valami csiklandozó, amikor régóta letűnt élőlények valószínű testfelépítését és színeit csodáljuk: ők már nincsenek, mi meg különböző tudományos módszerekre támaszkova itt találgatjuk, hogyan nézhettek ki emberi léptékkel felfoghatatlan messzeségű idő távlatából - előrevetítve azt a nem is elképzelhetetlen, de felettébb kínos lehetőséget, amikor rólunk teszi mindezt egy másik felemelkedő faj a Földön, egy-két millió év múlva.

Éppen a napokban néztem végig egy szintén Steven Spielberg által fémjelzett alkotást, az Élet a bolygónkon című dokumentumfilm-sorozatot, ahol szintén nagy rész van szentelve a dinoszauruszoknak. Ha mellé tesszük ezt a neves és igényes könyvet - amit meggyőződésem szerint minden kiskamasz, nagykamasz és gyermeklelkű felnőtt örömmel és érezhető izgalommal fog lapozgatni -, egészen új dimenzióba kerülhet általa a rég letűnt földtörténeti korok faunájának magyarázata. A Triász időszak kezdetén eleve belebotlunk egy tömeges kihalási eseménybe (mint kiderül, NEM IS az elsőbe a Föld történetét alaposabban megvakargatva), ami lehetővé tette, hogy a dinoszauruszok bolygónk vezető dinasztiájává felemelkedjenek és uralkodjanak sok-sok millió évig. (Konkretice 186 millió évig. El tudod képzelni? Fel tudod fogni? Miközben a Homo Sapiens Sapiens története el sem éri a hét számjegyet, de a hatot is csak nagy jóindulattal, ha legalább az egyik Sapienst lehagyjuk az elnevezésből.)


A Corvina Kiadó által megjelentetett kiadvány lapjain időszámításunk előtt 252 millió évtől 66 millió évig követhetjük gyönyörű képeken és élvezetes leírásokon keresztül a dinoszauruszok tündöklését és bukását. Triász, Jura, Kréta - ezek a földtörténeti korok elképesztő messzeségben vannak tőlünk az időben, ami miatt egyszerűen alázattal bámulunk a fosszíliákra és a belőlük tudományos igénnyel megrajzolt, szinte fényképszerű illusztrációkra az akkori életközösségek állatairól. Mindegyik példánynál szerepelnek adatok, amelyek az elnevezésről, a névadás évéről, az állat megjelenési idejének elnevezéséről, a fosszília lelőhelyéről, az állat testhosszáról, testtömegéről, táplálékáról és rendszertani csoportjáról tartalmaz felsorolásszerű tudnivalókat a részletes leírások mellett. Ilyen az, amikor a tudomány és a képzelet találkozik. Az elképesztő illusztrációkat Riccardo Frapiccini készítette, aki egyesítette fényképezési, mérnöki és rajztudását, hogy eredeti képeket készítsen az elveszett fajokról, mintha szemtől-szembe néznének az olvasóval.

Izgalmas, lenyűgöző kiadvány: szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után, a mi képzeletünket uralják. Ezeket a furcsa hüllőket azóta csodáljuk, amióta a kutatók felfedezték megkövült maradványaikat, és ezek nyomán rekonstruálták sokszor félelmetes, mindenkit elképesztő külsejüket. Bár sokféle fajuk élt a 235 és 66 millió évvel ezelőtti korszakban, fantáziánkat mégis a tüskés, szarvakat viselő, éles fogú, hatalmas méretű dinoszauruszok mozgatják meg a leginkább. Kötetünkben az egyes példányok portréján keresztül Riley Black, a téma kiváló szakértője - a legfrissebb kutatási eredmények alapján - felvázolja a dinoszauruszok és néhány rokonuk nagyszabású történetét. Többek között arra keresi a választ, hogyan éltek, mit ettek, miképp mozogtak, mi a különbség a különféle családjaik között. Riccardo Frapiccini pedig egyesítette fényképészeti, mérnöki és rajztudását, hogy minél "élethűbb" képeket készítsen az elveszett fajokról. A könyv azoknak - kicsiknek és nagyoknak egyaránt - szól, akiket ezek a különleges őskori lények lenyűgöznek. Vagyis mindnyájunknak.

Az elképesztő illusztrációkat Riccardo Frapiccini készítette, aki egyesítette fényképezési, mérnöki és rajztudását, hogy eredeti képeket készítsen az elveszett fajokról, mintha szemtől-szembe néznének az olvasóval.

Riley Black amerikai paleontológus és tudományos író

Riley számos kiadványnál – a National Geographictól a Slate- ig – szabadúszóként dolgozik. Igazán termékeny szerző, hisz egy évtized alatt tíz könyvet írt. Minden nyáron önkéntesként dolgozik múzeumokban és egyetemeken, hogy új példányokat fedezzen fel. Az elveszett világokba tett látogatások táplálják Riley írásait és lelkesedését az élet csodálatos történelme iránt.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Corvina Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Dinoszauruszok - Portrék egy elveszett világból
Eredeti cím: Dinosaurs - Profiles from a Lost World
Szerző: Riccardo Frapiccini, Riley Black
Fordító: Szepes András
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 224
Megjelenés: 2023. október 30.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631369403
Méret: 325 mm x 235 mm x 30 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes