A Mészáros és az Ökörszem

 Könyvajánló - Aliana Urquhart: A Mészáros és az Ökörszem

A ​Morbid true crime podcast egyik házigazdájától
A férfi áldozatokra vadászik
A nő a férfira
„Urquhart míves thrillert írt, amely ugyan tele van véres részletekkel, de nem öncélúan tobzódik ezekben. Lényegre törő elbeszélésmód, világos szóhasználat, és pengeéles kapcsolat a patológus és a gyilkos között – mindezek az elemek jól előkészítik a jövőbeli folytatásokat.” – New York Times
„Lenyűgözően részletes elemzések – a szerző láthatólag egész életében boncolásokkal foglalkozott. Keveset bíz a képzeletre, mégis magával ragadja az olvasót, a halálesetek közötti teret okkult elemekkel tölti ki.” – Daily Mail
Louisiana mocsaras vidékén valami sötét ólálkodik: egy gyilkos módszeresen, orvosi eljárásokkal kísérletezve követi el rettenetes bűneit, cicázik a hatóságokkal, akik hiába próbálják elfogni.
Dr. Wren Muller, az Ökörszem a legjobb szakember a környéken. Régóta dolgozik halottkémként, és tüzetesen ismeri a múltbeli bűnügyi krónikákat. Egész mostanáig nem ütközött olyan esetbe, amelyet ne tudott volna megoldani. Wren íróasztalán gyűlnek az akták, hamarosan minden figyelmét leköti a macska-egér játék, miközben a brutális gyilkos napról napra arcátlanabb dolgokat követ el.




Louisiana hatalmas mocsárvidékén egy sorozatgyilkos szedi áldozatait: a sajtó el is nevezte a Mocsári Mészárosnak a férfit, aki áldozatait sokszor napokig fogva tartja félreeső, nagy kiterjedésű birtokán, a legkülönfélébb kínzásoknak veti alá őket, majd "szabandon engedi" őket, csak, hogy vadászhasson rájuk. Az áldozatokat más és más módszerekkel öli meg.

Eközben az igazságügyi orvosszakértő, Dr. Wren Muller (wren jelentése: ökörszem) felfedez egy mintázatot az áldozatok között, és gyanítja, hogy ki lehet a sorozatgyilkos. Bizonysággá akkor válik, amikor a Mészáros ismét hibázik, és egy fiatal lány túléli. Ekkor veszi igazán kezdetét a hajsza, Wren a sorozatgyilkosra, a sorozatgyilkos pedig Wrenre vadászik, ám a nő oldalán áll a törvény és a nyomozók is. Vajon ez elég lesz a győzelemhez? A Mészáros tudja, hogy kezd szorulni a hurok, és le kéne lépnie, amíg még tud, de hajtja a bosszú és az a vágy, hogy úgy hagyja ott Louisianát, hogy tönkretette a várost és környékét, örök kétségbe taszítva.

Egy érdekes, pörgős, a nyomozók helyett most egy kórboncnokot a középpontba helyező könyv, aminek több ötletét is nagyon tudtam értékelni: egyrészt így elég részletes képet kapunk arról, mégis hogy működik egy igazságügyi boncolás, milyen nyomokat és hogyan kell rögzítenie a szakembernek, hiszen maga a szerző, Aliana Urquhart is igazságügyi boncnok, másrészt a másik szálon belelátunk a sorozatgyilkosunk fejébe is, az ő szemén át is nyomon követhetjük a történteket: hogyan vadászik áldozataira, hogyan szemeli ki őket, és hogy alakult úgy az élete, hogy egy lélektelen sorozatgyilkos vált belőle. 

Megismerjük Wren múltját is persze, és azt a pontot, amikor ő összefutott ezzel a sorozatgyilkossal - és túlélte. Egy láthatatlan, de erős kapocs köti össze kettejüket, miközben mindketten a másikra vadásznak.

Ezzel együtt maga a megvalósítás nem volt tökéletes, nagyon erősen egy Sandford-krimire emlékeztet (ott is két szálon vagyunk általában, egyrészt a valamilyen becenéven "dolgozó" sorozatgyilkos, másrészt Davenport nyomozó oldalán), egynek elmegy, élvezhető és jó, de kliséhalmaz a tök jó ötletek ellenére is. Sajnos a regénynek gyakorlatilag nincs vége. Nemhogy megágyazott a folytatásnak, olyan, mintha kb. random kettévágta volna a történetet. Ettől függetlenül várni fogom a következő részét, és kíváncsi leszek, elkapják-e végil a Mészárost.




Aliana Urquhart Bostonban él családjával, boncnoki végzettsége van, de jelenleg több sikeres podcastben dolgozik, egyik házigazdája a Morbid: A True Crime Podcastnek is, ami igen népszerű nemcsak Amerikában, hanem világszerte is. Végzettségének köszönhetően egyedi látásmódot biztosít a különféle bűnesetek elemzésénél. A Mészáros és az Ökörszem az első regénye, amelyet Magyarországon a 21. Század Kiadó adott ki Beke Zsolt fordításában.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes