Kamilla - számkivetettből királyi társ

Ki Camilla Shand, az az Kamilla, Anglia királynéja? Honnan indult, hogyan ért el odáig, ahol most van, hogyan nyerte el a legtöbb ember szimpátiáját a nehézkes indulás után? Életrajz, amelynek árulkodó az alcíme: Számkivetettből királyi társ. 




Könyvajánló
Angela Levin

Kamilla, Anglia királynéja

Kamilla - együttérző, vicces, szerény, gondoskodó és keményen dolgozik. Nem játssza meg magát csak azért, hogy minél rokonszenvesebb közszereplőnek lássák, hogy minél többen vonzódjanak személyéhez. Az vagyok, aki, csak ez érdekli. Hogyan lett a felelőtlen, bohó fiatal lányból, félévszázados szeretői státuszból királyné, aki egyesek szerint megmentette a brit monarchiát? Erről szól az egyik legismertebb brit királyi tudósító, Angela Levin Kamilla, Anglia királynéja című könyve, amely alcíméhez híven arról értekezik, hogy lett Camilla Shand számkivetettből királyi társ. A műben újságíróként igyekszik tárgyilagos, előítéletmentes, elfogulatlan, tényekre, adatokra, a királyné bizalmasaival készített interjúkra támaszkodó életrajzot a közönség elé tenni, amelyben nem hallgat el fontos eseményeket és nem színez ki a kelleténél jobban semmit sem, ami Kamillával történt. Áthidalni kívánja azt a szakadékot, ami a közvélekedés és valóság között húzódik. Az pedig nagy vállalkozás, hiszen még mindig tömegek hibáztatják Diana sorsáért, vétkes harmadikként utalva rá, annak ellenére, hogy Károly sem szent az ügyben, hogy Károly és Diana házasságának sosem lett volna szabad megtörténnie, és a walesi hercegné halálát egy sofőr okozta.

Persze, ezek lekerekítések, a valóság sokkal összetettebb, mint ahogy a sorok sugallják. Mégis érdekes az a folyamat, ahogy a királynő szimpátiáját elnyerte: Erzsébet évtizedekig nem szólt hozzá, nem beszélt vele, nem volt hajlandó megfontolni sem, hogy találkozzon vele. Féltette a monarchiát személyétől, hiszen valóban egy szerelmi háromszög fölösleges tagja volt, ráadásul elvált asszony, egy új Wallis Simpson, aki miatt egy király már lemondott a trónról (VIII. Eduárd). Ilyen nem fordulhat elő még egyszer, főleg ez lehet Kamilla iránti viselkedésének mozgatórugója. Az idők azonban változnak - az erkölcsi szabályok lazulnak, a társadalom nyitottabb, mint a múlt század harmincas éveiben -, így fordulhat elő, hogy Camilla Shand életét ketté lehet osztani 2005 előtti és 2005 utáni időkre, amikor a leendő királlyal való házasságkötése megtörtént. A királynő platinajubileumán kijelentette azt a kívánságát, hogy halála után Kamilla nyerje el a királyi hitves címet - ami nagy szó a brit monarchiában. 

Az Alexandra Kiadó sorozata a Windsor-ház ikonikus személyeiről

Maradjunk annyiban, hogy nem akárki a jelenlegi királyné, csak úgy nem ugrálnak az Ascot Derbyn fiatal lányok a lovak győzelméért szurkolva: bizony, nemesi családban született, bejáratos volt olyan helyekre, ahol a királyi család tagjai is sűrűn megfordultak, ahova csak úgy az utcáról nem lehet besétálni. Családjában a felmenők között több vérmes asszony is fellelhető, akik szexuális szabadosságukról voltak közismertek, maga Kamilla is azzal büszkélkedett gyerekként az iskolában, hogy "A dédnagyanyám a király szeretője volt. Gyakorlatilag királyi család vagyunk." Nos, nekem inkább visszatetsző a fenti mondat (ilyesmivel nem dicsekszünk), mint tiszteletreméltó, de ugye, ne felejtsük el, egy éretlen gyereklány kifakadása az egész, aki még odáig sem jutott el, hogy önmagát megkeresse abban a családi katyvaszban, aminek része volt. A szerző gyerekkorától napjainkig követi a királyné életét, amely (többek között) Kamilla bizalmasaival, gyerekkori barátaival és munkatársaival készített interjúkon alapul.

Nos, a műben sok magánéleti, gyakran máshol el nem hangzott tények, párbeszédek kerültek lejegyzésre, amely joggal érdekelheti az olvasók azon részét, akik a királyi család életét nyomon követik. Ki Kamilla? Ki ez az asszony, aki nem foglalkozik az öregedéssel és kivárta sorát Károlynál? Aki keményen dolgozik és tesz arra, ki mit gondol róla? Végül is, megbűnhődte már e nő - a magyar himnusz után szabadon -, a múltat és a jövendőt. És különben is ő Anglia megkoronázott királynéja,  minden egyéb csak porhintés, irigység -  a sasok nem kapkodnak legyek után. Pláne egy III. Károllyal a háta mögött.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Camilla ​Shand, azaz Kamilla, Anglia királynéja állt a középpontjában a brit monarchia egyik legnagyobb válságának: Károly herceg – ma már III. Károly – és Diana hercegné katasztrofális házasságának és botrányos válásának. A közvélemény évtizedeken keresztül őt hibáztatta a királyi családot a bulvármédia kedvenc célpontjává tevő eseményekért, ám Kamilla története legalább annyira szól a szerelemről, odaadásról és kitartásról, mint a házastársi hűtlenségről.
Kamilla az elmúlt évek során sikeresen állította helyre a saját, illetve férje, Károly hírnevét. II. Erzsébet királynő legfőbb támaszává vált az uralkodó utolsó évében szeretett férje, Fülöp elvesztése után, és ellenlábasai túlnyomó többségét is meggyőzte arról, hogy méltó az Egyesült Királyság királynéja címre.
Angela Levin, az egyik legismertebb brit királyi tudósító Kamilla rendkívüli életútját írta meg hiánypótló könyvében. A Kamilla, Anglia királynéja gyerekkorától kezdve követi a későbbi királyné életét, akinek egyik felmenője VII. Eduárd király szeretője volt. Feltárja több mint fél évszázados, minden vihart túlélő kapcsolatát Károly herceggel és hűvös fogadtatását a királyi családban. A Kamilla bizalmasaival, gyerekkori barátaival és munkatársaival készített interjúkon alapuló könyv emellett bemutatja, hogyan vált a könnyelmű fiatal lányból a királyi család egyik legkötelességtudóbb, legkeményebben dolgozó tagja, hogyan rehabilitálta a saját és férje hírnevét – és mentette meg ezáltal a brit monarchiát.
A Kamilla, Anglia királynéja nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akik szeretnének betekintést nyerni a brit monarchia történetének legújabb fejezetébe.


A Brit Sajtódíjat két alkalommal is elnyerő Angela Levin újságírói pályafutása alatt olyan vezető brit újságok munkatársa volt, mint a The Observer, a Daily Mail, a Mail on Sunday és a The Telegraf, emellett tévés és rádiós kommentátorként is ismert. Kilenc könyv szerzője, és a brit királyi család szakértője: Harry herceggel készített interjúkötete, a Harry Conversations with the Prince 2018-ban jelent meg. A szerző Londonban él férjével, három gyermek anyja.

Forrás: Alexandra Kiadó

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Alexandra Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.


Termékadatok
Cím: Kamilla, Anglia királynéja
Szerző: Angela Levin
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 320
Megjelenés: 2023. május 04.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635824953
Méret: 230 mm x 160 mm x 32 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes