A Hellinger-Madonna

Három nő - két festmény - egy titok - jól hangzik, nem? A sikeres művészettörténész, akinek magánélete romokban, súlyos családi titok és egy elveszett festmény nyomába ered. Öt évszázadra visszanyúló nyomozása során izgalmas kalandok sorozatán száguld tova, és hogy közben megtalálja az álompasit is, csak bónusz. 


Könyvajánló
Mörk Leonóra

A Hellinger-Madonna

Kata elegáns pesti galéria sikeres művészettörténésze, akinek éppen romokban magánélete. Létezik egy Hellinger-féle családállítás, mint módszer, amely válaszokat adhat, de legalábbis iránymutatást arra nézve, hogy hol lehet élete megrekedve, milyen utakra érdemes lépnie bajai megoldásával. A családállítás megállapítása szerint gondjai forrását a múltban kell keresni. Szóba kerül az örökölt múlt, annak terhei, és az elveszett családi festmény, ami egy német aukción kerül elő. Kata felvillanyozódik: neki látnia kell ezt a képet!

A másik időszálon a XVI. században járunk, ahol Wittemberg a helyszín, egy ünnepelt festő, Lucas Cranach házába nyerünk betekintést. A történet egy különösen szennyes titokra van felfűzve, izgalmas és drámai nyomozás, kalandok a kor szokásrendszerébe beépítve, felbukkan benne egy titokzatos Lena kisasszony, de élénk színekkel ecsetelt a festő és segédeinek, valamint Cranah házanépének élete is több száz évnyi távolságból.

Megindító regény ez női sorsokról, látványos tájleírásokkal, szó esik a reformáció időszakának mindennapjairól, és egy családtörténet fájdalmas titkairól, amely szálak öt évszázad után összeérnek. Fantasztikusan megírt erős történet ez megalázott nőkről. Miközben Kata nyomoz, a szerelem is utoléri, hiszen a keresett kép tulajdonosa kőgazdag német ügyvéd - mellesleg sármos, elvált -, aki számára a jólét olyan természetes, mint a levegő, amit beszív. Német gasztronómia, utazás az időben lazítják-emelik a regényt oda, ahová való: az olvasók elé. Kézbe véve a művet, míves időtöltésben lesz része bárkinek, amely nem hagy magunkra akkor sem, ha éppen fájdalmas a történet. Erősíti a hitet abban, hogy a traumákat kibeszélve, megfejtve, megoldva érdemes tartani, csak így lehet a teher alól szabadulni. A sármos német ügyvéd már csak hab a tortán, afféle királyfi fehér lovon, aki eljön.. mert megérdemeljük. (Vagy valami ilyesmi.)

A kötet külseje lilával és szemnek szép pasztellszínekkel került az olvasók elé, kéznek finom tapintású borítóval ellátva. Amit le kell szögezni: Hellinger-Madonna című kép nem létezik, de a regényt mégis egy festmény ihlette a német reneszánsz korából (Cranah festette kép). A képen egy fiatal anya látható a kisfiával, ám a képleírás szerint a mű egy szexuális erőszaknak áldozatul esett nő történetét meséli el. Mörk Leonóra innen nyert ihletet könyve cselekményéhez, amely mű eredetileg 2014-ben jelent meg a Jaffa Kiadónál (ahol most is), 9 év után átdolgozva veheti kezébe az érdeklődő. Egy teljes fejezettel bővült ki, amelyben az író az 1525-ben Wittenbergben játszódó fejezetet csatolta a regényhez. Az eredetiben csak a mai sztori volt benne, a mostani szövegben a II. számmal jelölt rész az új, kb. 77 oldal terjedelemben. 

Mörk Leonóra csak kosztümös regénynek hívja művét, otthonosan mozog régi idők karaktereinek megalkotásában, ezért úgy érezte, van még ebben a cselekményben annyi, hogy megírja / hozzáírja annak a lánynak történetét, aki a festmény modellje lehetett.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Kata, ​az elegáns pesti galéria művészettörténésze a szakmájában sikeres, a szerelemben kevésbé. Egy fájdalmas csalódást követően úgy dönt, kipróbálja a Hellinger-féle családállítást, ahol bebizonyosodik, magánélete kudarcaira a múltban kell keresnie a magyarázatot. Élményei akkor nyernek értelmet, amikor egy eltűnt családi örökség, egy Madonna-kép után kutatva Németországba utazik és megismerkedik a mű új tulajdonosával. Johannes, a weimari ügyvéd nem hajlandó megválni a képtől, ám meglepő ajánlatot tesz a lánynak. Kata igent mond a férfinak, és közösen igyekeznek felderíteni a festményt övező rejtélyt.
Nyomozómunkájuk az 1500-as évek Wittenbergjébe vezeti őket, ahol egy nap titokzatos fiatal nő érkezik a szász választófejedelem udvari festőjének, Lucas Cranachnak a házába. Matthiast, a festő legkedvesebb növendékét elbűvöli a különös idegen, és amikor a mester megbízza a lány portréjának megfestésével, a fiú olyan üzenetet rejt el a képen, amelyből a figyelmes szemlélő megrázó történetet olvashat ki.
Két fiatal nő, akiket ötszáz év választ el egymástól. De mi köti össze őket?


MÖRK LEONÓRA író, újságíró, szerkesztő, műfordító, éveken át az Elle főszerkesztő-helyetteseként, illetve a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként dolgozott. Regényeiben nem elégszik meg azzal, hogy elmesél egy magával ragadó történetet, hanem izgalmas kultúrtörténeti kalandozásra is hívja olvasóit. A Hellinger-Madonna az eredetileg 2014-ben megjelent regény bővített, átdolgozott kiadása.
Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Jaffa Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: A Hellinger-Madonna új kiadás
Szerző: Mörk Leonóra
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 280
Megjelenés: 2023. november 06.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634757917
Méret: 140 mm x 200 mm x 20 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes