Vérrel ​szemben

Könyvajánló - Peter Schmalz: Vérrel ​szemben

1941-ben az SS halálbrigádja lemészárol egy kis orosz falut. Két gyermek túléli, de az élet más irányba viszi őket. Két évtized múlva újra találkoznak, de fogalmuk sincs róla, hogy ki is valójában a másik, csak azt látják, hogy ellentétes oldalon állnak. Egyikük CIA ügynök, másikuk pedig a KGB embere...

ke_pernyo_foto_2023-11-15_22_34_55.png

A Helikon Kiadó gondozásában jelent meg Peter Schmalz kémregénye, mely részben fikció, részben történelmi regény. A szerző titkosszolgálati múltja nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a történelmi háttér, a környezet rendkívül hitelesre sikerült.

1941 telén járunk, amikor az SS nem kímélt senkit és semmit, milliók estek áldozatául ennek a véres háborúnak. Az Einsatzgruppe, az SS vezetése alatt dolgozó halálbrigád rengeteg kiontott vérért felelt. Amikor szinte teljesen kiírtottak egy kis orosz falut, egy testvérpár életben marad, de elválasztják őket egymástól és végül két teljesen más úton haladnak tovább.

Két évtized telik el, mikor egy bizarr szituációban az élet összesodorja őket. Egyikük a CIA kötelékében, másikuk a KGB égisze alatt tevékenykedik. Sejthetitek, hogy nem indul barátságosan ez a viszontlátás, főleg, hogy fogalmuk sincs róla, hogy ki is a másik. Mindketten a halálbrigád egykori fontos tagjára vadásznak, de vajon bízhatnak egymásban, amikor más kormányokat szolgálnak?

Nagyon fordulatos sztori, izgalmas, érdekes háttérleírásokkal. Olykor annyira jól sikerültek ezek, hogy filmszerűen pergett a sztori, bár időnként nekem kicsit sok volt a háttérinfó, olyankor jobban össze kellett szedni a gondolataim. Nem az a tipikus pergős regény, mégis képes beszippantani és olvastatja magát.

Tetszett, hogy odafigyelt a szerző a szereplőkre, jó karaktereket alkotott, akik két különböző hazát szolgálnak. Nem próbál oldalt választani, nem rágja az olvasó szájába, hogy ki a jó és ki a rossz ebben a sztoriban. Kapunk két egyenlő felet, akik mindketten elhivatottan próbálják azt tenni, amiről azt gondolják a hazájuknak a legjobb.

Annak is örültem, hogy nem csupán a két főszereplő volt érdekes, hanem kaptunk emlékezetes mellékszereplőket is ebben az évtizedeket átívelő történetben. Rengeteg fontos történelmi esemény helyet kapott a kötetben. Némelyik említése arra sarkallt, hogy segítségül hívjam az internetet és kicsit felfrissítsem a történelem órákat, de ha valaki nem akar ennyire elmerülni a háttérsztoriban, hanem csak egy jó kis kémsztorira vágyik, azok enélkül is élvezni fogják ezt a regényt.

Köszönöm a lehetőséget a Helikon Kiadónak!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Feljegyzések egy ostromlott városból - Harkivi napló

A Volga gyermekei

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes