Almás pite

Családban élni jó! - egy mondattal így fejezhető ki Finy Petra Almás pite című mesekönyvének lényege. A család ereje és vidámsága bármilyen zűrön átsegít - folytatja -, ha úgy alakítjuk, hogy így legyen. Kell hozzá kis empátia, önismeret, nyílt probléma-megbeszélési lehetőségek, ítélkezés nélküli elfogadások, türelem, nagy nevetések, tolerancia, rítusok - és egy kis frissen sült almás pite. 

Könyvajánló
Finy Petra
Almás pite

Egy családnak az a legfontosabb értékmérője, ha együtt lenni öröm, ha egy családtag sem húzza a száját, hogy jaj, már megint anyádékhoz KELL menni. Bizony, léteznek ilyen családok, ahol az együtt töltött idő a legnagyobb ajándék a résztvevők számára: harmónia belengte nevetések, akár hihetetlennek tetsző rítusok, családi anekdoták felelevenítése fűszerezi az együttléteket. A családi emlékezetben mindenki őriz ilyen történeteket, mint amilyeneket Finy Petra papírra jegyzett az Almás pite című mesekönyvében. Fogadunk be elárvult sünt, rendhagyó születésnapi eseményt vagy szaladó pikniket szervezünk, nyaraláskor barlangot fedezünk fel, kapitányok leszünk totyogós korban, az almafának verset olvasunk (hogy jó sok szeretetpitének valóval hálálja meg), esküvői tortát vagy kiscsirkét strázsálunk, a dilis szomszédból pótdédnagyapát csinálunk, kitaláljuk, hogyan lehet gipszes lábbal balettozni, mesetakarón kínos vagy bántó eseményeket megtárgyalni, kis segítséggel, semmibe sem kerülő jóindulattal égigérő karácsonyfa alatti örömöket szerzünk, a kelekótya Huppancs kutya pedig a legváltozatosabb csibészségeket produkálja, de az is kiderül róla, hogy a világ legpuhább sálja tud lenni, ha... úgy alakul.

A lényeg, hogy mindig történik valami, ami felborítja a leggondosabban összeállított terveket IS, de humorral, ügyességgel, rugalmassággal, kis toleranciával és némi önreflexióval különösebb trauma nélkül túléljük az egészet. Ép lélekkel - hiszen ez a család legfontosabb ismérve: bárkivel bármi történhet, az a dolgunk, hogy feldolgozzuk, megértsük, ha kell, kijavítsuk vagy kijavíttassuk, és a végén belesimítsuk azokat a családi almáriumba. Milyen jó egy elsózott ebéden szeretettel nevetni, amikor felidézzük! Mert felidézzük, az biztos! Vagy amikor anyám szűk négy évtizede patkánymérget keresett a fővárosi állatpatikában, mert falusi lakhelyén szemtelenül elszaporodtak a patkányok és óriási károkat okoztak, de a patikus inkább vitamint ajánlott neki. Olyan ribillió lett belőle, hogy csak na! De onnantól van (volt) egy történet és lett egy rítus: anyám minden esküvőkor, halotti torkor elmesélte csillogó szemű hallgatóságának, hogy abban a bolond Pestben az emberek fizetnek (?!) a patkánybébikért, lakásokban tartják, felnevelik, etetik, itatják, vitaminokat vesznek nekik, ürüléküket takarítják; ki érti ezt? Néha, ha anyám elfelejtette elmesélni, ilyenkor valaki mindig felkiáltott: Jolink, mondjad csak el azt a patkányos történetet! És Jolink elmondta, miközben párálló szemű hallgatósága fel-felhördült a hihetetlennek tűnő mesén, sőt, volt, aki meg is eskette anyjuk emlékére, hogy most eztet' nem csak te tanáltad' ki, ugyi'? 


A két szomszéd közötti takaros kiskapu is ismerős, a hetvenes években apám és a szomszéd Micu így látogatta egymást, és tudnivaló volt, hogy amennyiben az utcakapu irányából jön a szomszéd, akkor valami nagy baj van, amihez segítséget kér, és mi örömmel megtesszük érte, ami tőlünk telik. 

A család fontos, a jól működő család pedig még fontosabb! Finy Petra ennek jelentőségéről ír irigylésre méltó gördülékenységgel - csak semmi izzadtságszagú sulykolás, hanem maguktól értetendő igazságok, aranyköpések, amik nemcsak a kisgyerekeket, kiskamaszokat lelkesíti fel az összefogás és a család eszménye iránt, ahol mindenki elfogadtatik, hanem a magamfajta hatvanas szőrös szívét is megolvasztja. Hogy így kellene. Hogy így volna jó mindenütt - mennyivel értelmesebb életet lehetne élni, mindenkinek, csak egy csipetnyi önismeret és türelem, valamennyi elfogadókészség, belátási képesség, kis problémamegoldási rafinéria és jóindulat kéne: ahogy a könyvben. Ahogy ebben a könyvben. A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi teszik élethűvé.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Mesék családi ünnepekről és együttlétekről

 

Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? A húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel.

Brúnóék családjában szinte mindenkinek van valami vicces hobbija vagy hóbortja, ezért náluk még emlékezetesebb a közös ünneplés. Náluk egy családi ünnep során előfordulhat, hogy a nagymama búvárkodni kezd, húsvéti tojás helyett a kertben sünit találnak, a nagypapáról kiderül, tud villamost vezetni.

Az Almás pite című mesekönyv úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van.

 A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi keltik életre.

Mások írták az Almás pite című könyvről

"Sok ilyen szívből jövő, kedves, magával ragadó könyvre volna szükség, mert nagyon jó érzés belecsöppenni egy olyan összetartó család életébe, ahol gyereknek és felnőttnek lenni is jó.

Az Almás pite meséi a gyerekkori nyarakat juttatták eszembe, a bringázásokat és bogárgyűjtéseket, a szomszéd néni süteményeit, és az egész nyárillatú, burjánzó kertet, ahol soha egyetlen percig sem unatkoztunk."

- Berg Judit


"Ha olvasod ezeket a jó meséket, otthonra találsz egy nagy, igazi családban. Vannak benne öregek, fiatalok, kicsi gyerekek. Még egy kutya is idetartozik. Együtt élnek, együtt ünnepelnek. És téged, az olvasót is befogadnak maguk közé, akár van saját családod. akár nincs. Megmelegszik a szíved."

- Marék Veronika


Finy Petra 1978-ban született, író, költő, újságíró. Versein túl gyakran ír mind felnőtteknek, mind gyermekeknek szóló irodalmat, érzékenyen, avatott kézzel nyúlva főhősei által generált valóságokhoz. Művei nagyszerűségét számos irodalmi elismerés, díj is bizonyítja.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Almás pite
Szerző: Finy Petra
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2023. október 09.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635684533
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes