Japán egyik gyöngyszeme - Nikkó Nemzeti Park

 Nemzeti Parkok a világ minden tájáról - Nikkó Nemzeti Park (Japán, Honsú)

A parkot 1934 december 4-én alapították, az elsők között Japánban, legfőbb látványosságai közé tartoznak a Nikkó városa körüli hegyek, gyönyörű tavakkal és vízesésekkel, valamint történelmi buddhista templomok és sintó szentélyek.




Egészen 2007-ig a Nikkó nemzeti park része volt az Oze nemzeti park is, ám, végül különálló védett területet képeztek belőle.


Kegon-vízesés


Területe mintegy 1150 négyzetkilométer, nagyrészt vulkánok és vulkanikus területek borítják, a Nasu vulkáni övezet része, közülük több aktív vulkán. Legmagasabb csúcsa a Kanto régióban lévő Nantai-hegy (2486 m). A vulkánokat gyönyörű vízesések tarkítják, a völgyeiket pedig a gazdag táptalajnak hála színes és változatos növényvilág lepi el. Élővilága rendkívül gazdag: a tavakban pisztrángok és lazacok is megtalálhatóak számos más halfaj mellett, nagyvadak is birtokba vették erdeit: ázsiai feketemedvék és japán szikaszarvasok, japán makákók népesítik be a környéket, az itt őshonos kajika békáig. 




Ismert növénye a gyapjúsás, amely több völgyet is beborít, többféle juhar is megél itt, de növényzetét bükkök és tölgyek is színesítik. Ezek együttese gyönyörű, változatos színkavalkádot kínál az ősszel ide látogatóknak. A magasabban fekvő területekre alpesi növényzet jellemző, fenyők, pl. japán vörösfenyő és különféle alpesi virágok nagy számban találhatóak meg, 




A nemzeti park egy részén történelmi buddhista templomokat és sintó szentélyeket is találunk, amelyek önmagukban is az UNESCO Világörökség részét képezik. Ezek a Rinnódzsi templom, és a Tósógú és Futuraszan szentélyek, amelyek összessége 103 különféle épületből áll. Kétségkívül a Tósógú a leghíresebb ezek közül, amely Japán legdíszesebb szentélyei közé tartozik. Itt temették el Tokugava Iejaszut, Japán egykori sógunját (1543-1616). A Rinnódzsi templom egyik altemplomában nyugszik Iejaszu unokája, a harmadik Tokugava sógun, Iemicu. Ezt a templomot 766-ban alapította Sódó Sónin buddhista szerzetes, neki tulajdonítják a helyi hegyistenségnek szentelt Futuraszán szentély megalapítását is. 


Tósógú-szentély

A szentélyeket észak felől három hegycsúcs, egy család határolja, Nantaiszan (apa) Njohószan (anya) és Tarószan (gyermek). A japán kultúrában már a neolitikum óta istenségekként tisztelték a hegyeket, amelyek egyrészt óvják az embereket, másrészt a körülöttük csörgedező és dagadó folyók életet biztosítottak nekik. Sokan a hegyistenségek közül főistenekké is váltak az idők során, aztán amikor a 7-8. század környékén elterjedt a buddhizmus, ezeket az ősi hagyományokat magába olvasztotta. A Futuraszan szentély e három hegy tiszteletére épült, és a mai napig ez a funkciójuk. Az épületeket gazdagon díszítették faragványokkal, szobrokkal, és közben megőrizték a környező természetes szépséget is.


Rinnódzsi-templom

A Nikkó nemzeti park területén számos vezetett túra közül választhatunk, van, amely a szentélyekbe visz, más a hegycsúcsokra és a sűrű erdőkbe vagy épp a gazdagon nőtt völgyekbe, lápvidékre de akár vadvízi-evezést is választhatunk programként a területet körülölelő folyókon, főleg a Kinugawa folyón. 




Ha érdekel más természeti vagy kulturális érdekesség is, kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes