Egy családi kedvenc - Cascadia vadvilága

 A 2022-es év játéka, a Cascadia vadvilága egy gyorsan tanulható, nem bonyolult és hosszú, mégis jó kikapcsolódást nyújtó igazi családi játék. Népszerűsége mind az egyszerűségének, mind a magas újrajátszhatóságának köszönhető - és hamarosan érkezik a kiegészítője is!

Salt Creek Falls, Oregon (USA)


A játékot néhány elhivatott, valahol a Cascade-hegység térségében élő és rendszeresen ott túrázó természetkedvelő tervezte, név szerint Randy Flynn, David Iezzi, Molly Johnson, Dylan Mangini, Robert Melvin, Kevin Russ és Shawn Stankewich. Mindannyian lelkes túrázók, akik szabadidejük nagy részét a Cascade gyönyörű hegyeiben-völgyeiben töltik, és úgy gondolták, hogy a világ egyik legszínesebb és védett ökoszisztémáját megpróbálják egy játékban bemutatni.



A játékosok célja az, hogy egy az állatok számára élhető, minél színesebb, nagyobb összefüggő élőhelyekkel tarkított ökoszisztémát építsenek. Az alapjátékban ötféle, a területen őshonos faj életterét építhetjük meg az igényeiknek megfelelően: grizzly medve, Roosevelt-vapiti, királylazac, rőtfarkú ölyv és vörös róka. Minden állatból négyféle kártya érhető el, ezekből kell random vagy megegyezés szerint választani a játék elején, mindegyiken más-más kondíciók alapján kapjuk a pontokat: medvéknél a csoportok számítanak, eltérő számmal és összetételben, vapitinél a csorda elhelyezkedése, lazacnál a raj hossza vagy a környező állatok száma, ölyvnél a többi ölyv elhelyezkedése, rókánál pedig a közvetlen közelében lévő állatok. Minden egyes, a kártya szerinti elért célokért pontok járnak.



A játék hexákon, hatszögletű lapkákon zajlik, ezeknek száma a játékosszám függvénye (1-4 játékos játszhatja), ezek jelenítik meg a különféle élőhelyeket - hegység, erdő, folyó, préri és mocsár -, illetve a rajtuk elhelyezhető állatokat. Minden körben négy élőhelylapkából és négy állatból kell húznunk egyet-egyet meghatározott szabályok szerint, és építeni a saját kis ökoszisztémánkat - pont jár a legnagyobb összefüggő élőhelyekért és a megfelelő állatcsoportokért, valamint a megmaradt bónuszpontokért egyaránt.

Tényleg egy végtelenül egyszerű, egy perc alatt elmagyarázható játék, egy-egy parti hossza is nagyjából 35-40 perc maixmum, szóval a hétköznapi családi esték slágere lehet ez a játék, miközben mégis színes és kihívást rejt magában. Többféle játékmódok és küldetések is elérhetőek, mi alapvetően ketten játszunk párommal, legutóbb pl. már bevezettük azt, hogy valami paravánt teszünk az élőhelyeink közé, hogy ne lássuk a másikét, mert az utolsó körökben mindketten azt figyeljük, hogy hogy áll a másik összefüggő élőhelyekkel, miből lehet behozni, vagy minél kell vigyázni, és melyik lapkát érdemes felvenni, de így meg tök egyforma, 94-94 pontunk lett a végére. :)

Minket megvett kilóra, és nagyon várjuk a kiegészítőjét! Amióta megvan, majdnem minden nap előkerül 1-2 parti erejéig.

A terület egyébként gyönyörű, a világ egyik legszebb ökoszisztémája és egyik kedvenc részem, amit majd egyszer szeretnék látni-bejárni személyesen is. A Cascade (vagy Kaszkád)-hegység Észak-Amerika egyik legnagyobb hegylánca, amely a kanadai Brit-Columbiától egészen az amerikai Észak-Kaliforniáig terjed, keresztülhaladva Washington és Oregon államokon. Tele van hatalmas vízesésekkel, zúgókkal (innen kapta a nevét is), és a világ egyik legnagyobb összefüggő természetvédelmi övezetét is magába foglalja a Columbia folyó mentén. Élővilága színes és összetett, akár a faunáról, akár a flóráról van szó, és hamar felismerték, hogy a területet oltalom alá kell helyezni. A hegység része a Tűzgyűrűnek, több vulkánt, köztünk a híres Mt. Saint Helens csúcsát is magába foglalja.


A képen a Lassen-csúcs és környéke látható

Nagy pirospont a játék alkotóinak, hogy a szabályfüzetben helyet kapott egy rövid kis bemutató a területről, az élőhelyeiről és a játékban felbukkanó állatfajairól is!

A Cascadia vadvilága társasjátékot magyarul a Gémklub adta ki, a lenti képre kattintva elérhetitek a kiadó oldalán!



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes