A phenjani varázsló

Sokkoló, brutális tartalmú mű Észak-Koreáról, zsúfolva pedofíliával, droggal, az emberek életét átszövő politikai agymosással, ahol a személyi kultusz és a nyomor alap, ahogy a kormány jóságát hirdető, embereket megtévesztő propaganda is. Innen csak a képzelet szabadulhat, vagy még az sem? Megtörtént események alapján felnövéstörténet egy fiúról, aki önbizalmat, új perspektívát és szerelmet nyer egy rejtélyes könyvnek köszönhetően.


Könyvajánló
Marcel Theroux
A phenjani varázsló

Szerepjáték kontra állampropaganda? A könyvet - amely egy bonyolult játék szabályait tartalmazza, ami középkori jellegű, mágiákkal és szörnyekkel átszőtt világban játszódik - egy amerikai professzor fia hagyta el a szállodában. Az apja egy húsz tagú radikális értelmiségi csoport tagja, akit hasznos hülyeként a rendszer tanulmányozására és pozitív propaganda reményében hívtak meg Észak-Koreába. 

Minden szállodában vannak olyan emberek, akiknek kicsit többet szabad, mint a nagy átlagnak, így van ez azzal a monstrummal is, amelyben az amerikai professzor és csoportja megszállt. Így esett, hogy amikor a szobalány remegve nyújtotta a talált tárgyat a hotel vezetőjének, az röpke gondolkodás után elsüllyesztette fiókjában, hogy majd jó lesz az egyszer valamire. Persze, hirtelen halála megakadályozta a tárgyak hasznosításában, így az asztal tartalma az ott dolgozóké lett. Hierarchia mentén választhattak, és akinek a könyv jutott, irigyen nézte a többiek sokkal jobb tárgyait, ehető dolgait, hazaérve mérgesen be is vágta az ágynemű tartóba. Itt találta meg egy tizenegy éves fiú, Cso Csunszu a könyvet. A fedlapon látható vörös szörny és a lenge öltözetű szőke nő azonnal elbűvölte. A mű, mint később tanítójával együtt tanulmányozva megállapíttatott, Kardmesterek könyve címet viseli, amely a professzor fiának kedvenc időtöltéséül szolgáló Dungeons & Dragons nevű játék szabályait tartalmazza.

Cso Csunszunak nincs egyszerű dolga egy olyan országban, amely a két legfőbb vezető iránti vak hűségen, engedelmességen, közös munkán és áldozatvállaláson alapul. A külső szemmel nevetséges politikai állítások még gesztussal sem megkérdőjelezhetők az ottani lakosok számára, hiába a folyamatos éhínség, ahol az emberek állandóan étel után kajtattak. A fiúnak szerencséje van az apjával, láthatatlan ügyeskedéseinek hála, kicsit jobban élnek, mint a nagy átlag. Ez nem azt jelenti, hogy nem éhesek, de nem éheznek - és ez abban az országban szó szerint élet-halál választóvonala lehet. A fiú ebben a miliőben kezdi el tanulmányozni a talált könyvet. Kicsit felnyitja a szemét a valóságra, de... de mire megy majd vele? A szabadság illata nem való mindenkinek. Lesz-e elég ereje kiszabadulni a kazamatákból?

A háziállatok témája novemberben került elő az egyik kritikai foglalkozáson. A ház új házfelügyelőt kapott, és Pek asszony a komolyságával akart benyomást gyakorolni a lakókra.
Valaki jelentette a macskaürülékkel borított újságpapírt a kukákban, és Pek asszony levonta a nyilvánvaló következtetést.
– Először is, a háziállat tartása szabályellenes – közölte. – Ám nem ez a legnagyobb baj. Képzeljék el, mi történne, ha valami szörnyű balszerencse folytán a macska beszennyezné a Legfőbb Vezető, a főmarsall elvtárs nevét. Kollektíven vonnának minket felelősségre. Amennyiben az illegális macska tulajdonosa nem jelentkezik, úgy nincs más lehetőségünk, mint az épület átkutatása.
A résztvevők félve pillantottak egymásra. Senki sem akart házkutatást: ki tudja, mi kerülne napvilágra, miféle feketeáruk, dél-korai filmek és betiltott könyvek.

Észak-Korea a legrosszabb magyar vonatkozású Rákosi időket idézi az ötvenes évekből, a személyi kultusz idejéből, amikor az önkritika és a csengőfrász karonfogva tüntette el mindenféle nyom nélkül az embereket, hogy aztán a hozzátartozók legfeljebb hosszas nyomozás után bukkanjanak rá egy jeltelen sírra, vagy még arra sem. A citált ország napjainkban ilyen elnyomás alatt szenved, ahol a bűnbakképzés és az ellenségkép szüntelen hangsúlyozása kéz a kézben jár a politikai agymosással, miközben az állampolgárok gondolatainak és tetteinek kordában tartására bármilyen erőszak elfogadható. Milyen felnövéstörténettel rendelkezhet itt egy fiú, egy fiatal férfi, aki a talált könyv hatására öntudattal rendelkező fiatal lesz, aki már nem hisz el mindent kritika nélkül? Az önbizalom, az új perspektíva felfedezése, a tudat, hogy győzedelmeskedhet a hatalom felett, egészségre kifejezetten káros egy ilyen országban. Mindenekelőtt megtanul hazudni, finoman simulékonynak lenni, és mindent megtenni azért, hogy készséges, kissé unalmas, udvarias és mélységesen hűséges dolgozónak tűnjön. 

A fanatizmus és kegyetlenség vezérvonala tartja fenn az országot, ahol a rendszer magához ragadta a hűség, önzetlenség és az együttérzés nemes eszméit, hogy a végtelenségig eltorzítva okádja vissza és várja el a jellemtelen magatartás tanúsítását állampolgáraitól. Ez mindenképpen személyiségtorzulást okoz bennük - Cso Csunszuban is, aki a nép ellenségeként megjárta a börtöntáborokat is. Mit kell tennie azért, hogy akár csak reménye legyen elmenekülni a totalitárius diktatúrából?

Izgalmas, kalandos, lehengerlő, ugyanakkor sokkoló, brutális tartalmú mű Észak-Koreáról, zsúfolva pedofíliával, droggal, az emberek életét átszövő politikai agymosással, ahol a személyi kultusz és a nyomor alap, ahogy a kormány jóságát hirdető, embereket megtévesztő propaganda is. Innen csak a képzelet szabadulhat, vagy még az sem? Megtörtént események alapján felnövéstörténet egy fiúról, aki önbizalmat, új perspektívát, szerelmet és reményt nyer egy rejtélyes könyvnek köszönhetően.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Észak-Koreából ​csak a képzelet nyújt kiutat. Ám az álmok könnyen rémálmokká válnak…

Cso Csunszu igazán szerencsés észak-koreai gyereknek mondhatja magát. Tudja, hogy a Nagy Vezető és utódja, a Kedves Vezető óvja álmát és országukat, és szülei leleményességének hála nem is éhezik, szemben több százezernyi sorstársával. Ám amikor szállodai szakácsként dolgozó édesapja egy furcsa, idegen nyelvű könyvet hoz haza munkahelyéről, élete mindörökre megváltozik.
Mint kiderül, a gyanúsan reakciós propagandának tűnő kötet egy szerepjáték-szabálykönyv, amelyet egy a sajátos észak-koreai kommunizmust tanulmányozó külföldi vendég hagyott a szállodában. Csunszu tanítója segítségével tárja fel a rejtélyes könyv titkait, és ismeri meg a fantázia varázslattal átitatott világát, ahol nem származása határozza meg sorsát, ahol saját maga cselekedetei ura, és ahol győzedelmeskedhet az életét maga alá gyűrő hatalmak felett.
Csunszu önbizalmat, új perspektívát és szerelmet nyer a rejtélyes könyvnek köszönhetően, ám Észak-Koreában a képzelőerő is a párt tulajdona, és a fiúra sokkal nagyobb veszélyek leselkednek, mint a démonok és a halottakat idéző mágusok. Vajon kiszabadulhat Észak-Korea végeláthatatlan kazamatáiból?
Marcel Theroux regénye felkavaró és magával ragadó felnövéstörténet a világ legtitokzatosabb országából.

„Theroux prózája intelligenciával, együttérzéssel és csendes líraisággal teli”
(The Guardian)


Marcel Raymond Theroux brit-amerikai író és műsorvezető. 

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Alexandra Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: A phenjani varázsló
Szerző: Marcel Theorux
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 240
Megjelenés: 2023. április 17.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635825042
Méret: 208 mm x 135 mm x 19 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes