Mi van, ha megmentjük a világot?

Tippek túlélni vágyóknak, könyv a klímaszorongás ellen, cselekvési terv az ügyben, magyarázat, mi miért történik úgy, és nem másképp a világban, ahogy történik. Értelmes, tények és érvek mentén megírt nagyszerű, olvasmányos mű a világ megmentéséhez. Szaladjatok a könyvesboltokba érte, megéri! 




Könyvajánló
Frank Schätzing
Mi van, ha megmentjük a világot?

Tippek túlélni vágyóknak alcímmel jelent meg Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot című kötete. Klímavita, kormányválságok, társadalmi elemzés, kitekintés, cselekvési útmutató - a világ lohol a klímatörténések után, de mi és miért történik a témában? A klímaválság dinamikus folyamat, szinte lehetetlen minden aspektusát előrejelezni, felkészülni rá pedig nagyon költséges, időigényes, nehezen kommunikálható folyamat. Mindennek ellenére, mi van, ha mégis megmentjük a világot? Hogyan? Erre a kérdésre igyekszik komplex válaszokat adni az a szerző, aki az ökothriller témában már bizonyított regényeivel.

Klímaválság, járvány, digitalizáció, terror, háborúk - milyen válaszokat adhat a ma embere ezekre a témákra, amikor éppen a legújabb történés fejti ki hatását a globális folyamatokra? Putyin háborúja Ukrajnában nemcsak Ukrajnát lehetetleníti el, hanem a háborús attak sokkja az egész bolygót sújtja. Új világrend van kialakulóban, amely világrendnek lesznek egyértelmű vesztesei, egyértelmű nyertesei, és a két véglet között ezernyi más változó mentén fognak örülni-szenvedni az emberek és a környezet. Geopolitikai, világgazdasági törésvonalak változása mindig szorongást és pánikot kelt egyéni és államalakulati szinten is: mit lehet tenni?

Az energiagazdaság átalakítása folyik, amelynek fő pillérjei a klímaválság menedzselése fényében az ellátásbiztonság, megfizethetőség és a környezettudatosság. A putyini háború pont az első lábat aknázta alá, az ellátásbiztonságot, és ezzel vetette vissza isten se tudja, milyen hosszú időre a környezettudatosság éccáját. A nemzetek vezetői két rossz közül választhattak - környezetkárosító energiahordozók vagy az európai gazdaságok összeomlása. Egyértelmű, hogy melyik nyert a szénerőművek újraindításával, egyéb fosszilis alternatívák igénybevételével. Mintha nem tudnánk, hogyan osztozzunk ezen a bolygón anélkül, hogy elpusztítanánk.

"Semmi sem olyan megnyugtató, mint egy jó krimi" - kezdi könyvét Frank Schätzing, majd így folytatja, hogy ez a mű viszont nem az, hanem thriller. A valóság thrillere, amiben a klímaválság és minden földlakó szereplő - legyen ez a megállapítás bármilyen szorongást keltő is. Mi fog történni? Mit tudunk még elviselni, ami bekövetkezhet? Több-kevesebb rendszerességgel golflabda nagyságú jégverést? Tartós 45 Celsius fokot? Újabb pandémiát? A demokratikus értékek totális csődjét, ami összeomlással és erőszakkal fenyeget? Mit tehet az egyén saját szintjén?

Először is azt, hogy figyel és tanul. Egy tudásra alapozott társadalom képes kijelölni az egyén szintjén (is) a cselekvési tervet, amit a tájékozott állampolgár felfog, és hajlandó némi áldozatot is hozni fogyasztás vagy kényelem szintjén a nagyobb jó érdekében - ugyanakkor ő is ellenőrizni és számonkérni képes vezetőit a témához kapcsolódó tervezési, jogalkotási és végrehajtási feladatokban. Hogyan érdemes kezelni a katasztrófákat, mi a különbség a természetesen bekövetkező és az ember által generált klímaváltozás között, mi várható a jelenben és jövőben, mik a klímaválság okai és  milyen folyamatok billentik ki a környezetet az egyensúlyából, kik a válság okozói és kik azok a klímaaktivisták, mit tehetünk a válság ellen, milyen lehetőségeink vannak egyáltalán, mire jó a növekedés és mire nem, és végül, de nem utolsósorban, mi történne, ha helyesen cselekednénk ebben a nagy horderejű kérdésben.

Az együttműködés és a tudás létfontosságú, és tulajdonképpen az egésznek ez a lényege: megfelelő információbázis és annak helyes értelmezése hiányában, valamint a közjó figyelembevétele nélkül hosszú távon mindenki veszít. A szerző olvasmányos formában, érvek és tények mentén javasol, kér, példákon, elméleteken és gyakorlati realitáson keresztül mutatja be, mi miért úgy történik a világban, ahogy történik, minek mi a következménye, és milyen jó dolgunk is lehetne, ha...

Szerintem olvassátok! Mindenki!

Fülszöveg

Egy ​thrillerben vagyunk. Mindannyian. De nem olvasóként és nem szerzőként. Hanem szereplőként. A szóban forgó thriller emberemlékezet óta íródik, és közben folyamatosan váltogatja a címeit. Jelenleg az a címe, hogy Klímaválság. Járvány. Digitalizáció. Terror. A múltban olyan címei voltak, mint Hidegháború, fegyverkezés, előtte pedig: Második világháború meg Első világháború. De még sohasem voltunk egyszerre annyi lehetséges borzalomnak kitéve, mint napjainkban. A járvány, a háborúk, a globális felmelegedés és az ezzel sokszor együtt járó klímaszorongás fenyegető jelensége ellen az a jó hír, hogy tudással, akaraterővel, pozitív gondolkodással, kreativitással, a földi élet szeretetével és némi személyes hősiességgel meg tudunk felelni a kihívásoknak – ahogy egy valamirevaló thriller főszereplőjeként muszáj is. Márpedig mostantól mindenki főszerepet játszik, te is! 

A neves német ökothriller-szerző, Frank Schätzing (Raj, Híradás egy ismeretlen univerzumból, Az ördög temploma, HangTalan, Limit) tudományosan megalapozottan, izgalmasan és a humort sem nélkülözve vázol fel különféle jövőbeli forgatókönyveket, amelyekben néha kudarcot vallunk, néha győzünk. Megismerjük a jó és a rossz szereplőket, a politikában, a gazdaságban és társadalomban tevékenykedő felelősöket, összefutunk aktivistákkal, klímaváltozás-tagadókkal és összeesküvéselmélet-hívőkkel, mielőtt a tekintetünk előtt megnyílik az elvégezhető feladatok széles panorámája, és a szerző megmutatja a lehetőségeket, amelyek révén elkerülhetjük a klímakatasztrófát. A világunk pedig jó marad – nem, még jobb lesz. A világot meg lehet menteni – csak akarni kell.


Frank Schätzing 

1957-ben született. 1969-ben a tévében nézte végig a Holdraszállást. Elhatározta, legközelebb ő is ott lesz.
Élete során sok mindenbe belekóstolt: zongorázott és gitározott, kommunikációt tanult, majd alapított egy reklámügynökséget, melynek 15 évig kreatív igazgatója volt, de tevékenykedett zenei producerként és zenészként is.

Íróként a kilencvenes évek közepén debütált.

Első regénye, Az ördög temploma több mint egymillió példányban kelt el, melyet aztán a Híradás egy ismeretlen univerzumból követett 2006-ban. A 27 nyelvre lefordított Raj 2005-ben jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. A regényért 2005-ben átvehette a legjobb német nyelvű tudományos-fantasztikus műért járó díjat, és kitüntették a szépirodalmi Corine-díjjal is. 2009-től magyarul is olvasható a Hangtalan című politikai krimije.

A LIMIT-ben végre eljutott a Holdra is.

Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei:Raj (2005), Híradás egy ismeretlen univerzumból (2006), Az ördög temploma (2007), Hangtalan (2009), Limit (2010)

Díja
Corine-díj (2005)
Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: Mi van, ha megmentjük a világot?
Szerző: Frank Schätzing
Fordító: Csősz Róbert
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalak száma: 384
Megjelenés: 2023. február 23.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635431496
Méret: 220 mm x 140 mm x 30 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes