Bocs, hogy késtem, igazából nem is akartam eljönni

 Könyvajánló - Jessica Pan: Bocs, hogy késtem, igazából nem is akartam eljönni

„Tisztázzunk ​valamit: nem hiszem, hogy bárki is – introvertált, extrovertált vagy bármi más – gyógykezelésre szorulna. Volt azonban egy olyan időszak, amikor boldogtalan introvertáltként éltem, és kíváncsi voltam, vajon hogyan változna meg az életem, ha egy évet eddig számomra ismeretlennek és ijesztőnek tűnő dolgok kipróbálására szánnék. Ez a könyv ezekről a próbálkozásokról szól. Jó szórakozást a rémes történeteimhez!”

Mi történne, ha egy félénk introvertált egy évig úgy élne, mint egy társaságkedvelő extrovertált? Ha tudatosan próbálna olyan élethelyzetekbe kerülni, amelyeket egyébként mindenáron elkerülne? Jessica Pan ezt fogja kideríteni.

Amikor munkanélküliként és barátok nélkül találja magát, a kanapé ismerős Jess-alakú mélyedésében ülve, elgondolkodik azon, milyen lenne az élete, ha egy kicsit nyitottabb lenne az új élményekre és az új emberekre, ha egy kicsit kevésbé ragaszkodna ahhoz, hogy állandóan otthon üljön. Ezért fogadalmat tesz: egy éven át arra kényszeríti magát, hogy az extrovertáltak életét élje. Írt egy listát: improvizáció, egyedül külföldre utazni – többek között Budapestre – és… idegeneket megszólítani a metrón. Azonnal meg is bánja. Tényleg jobb vagy könnyebb az élet, ha extrovertált az ember? Vagy valóban olyan rémálom, amilyennek Jess mindig is gondolta?

A Bocs, hogy késtem, igazából nem is akartam eljönni című könyv Jess az extrovertáltak világában töltött, vicces és fájdalmas évét követi nyomon, és hasznos lehet minden introvertált ember számára.




Ez a könyv mintha nekem íródott volna. Introvertáltnak tartom magam. Amíg napi szinten bejártam a városba, elképesztően lefárasztottak azok a napok: az ingázás, oké, közben zenét hallgattam ÉS olvastam, hogy kizárjam a környezetet, az egészből az oda- és a hazaút volt a legjobb épp ezért, de átszállások, egyebek, olyankor azért sűrűbben, heti 2-3-szor jártam vásárolni csak pár napra előre, vagy ha eszembe jutott/találtam valami érdekes receptet, akkor annak az alapanyagait, vagy ha volt valamiből jó akció valami olyanra, amit egyébként is használunk/fogyasztunk... meg aztán iskolában majd munkahelyen is folyamatos volt az emberi kontakt. És ez engem teljesen leszívott, lefárasztott. A covid ideje alatt több komolyabb veszteség is ért, mégis még mindig azt mondom, hogy az elmúlt ~3 és fél év volt életem legjobb időszaka, azóta ugyanis home office, és havonta nagyjából egyszer kell bemennem, ami pont meg is felel, mert össze tudom kötni akkor egy-két szaküzlet vagy valami egyéb meglátogatásával is. 

Persze szívesen töltök időt emberek válogatott csoportjával: párommal, a családommal, a barátaimmal. Az is lefáraszt egy bizonyos értelemben, de mégis kellemes és hasznos, feltöltő tevékenység, csináljunk bármit is, legyen szó játékról, sétáról, vagy csak beszélgetésről, de párommal a békés estéken tök jól megvagyunk egymás mellett, mindketten a saját kis dolgainkkal - ő is hasonló beállítottságú. 

Ugyanakkor nagyon nem szívesen megyek különféle rendezvényekre, főleg olyanokra, amelyeken vagy a dress code, vagy más is kötött. Világéletemben utáltam pl. a lagzikat, egyszerűen ráz tőlük a hideg, nekem az életben nem is lesz, az tuti. Ettől függetlenül persze voltam néhányon, de előre félek, mikor jelentik be pl. unokahúgaim, hogy esküvő. (Főleg, hogy ők tuti ragaszkodnak majd a sváb hagyományokhoz, amiktől még pluszban ráz a hideg.) Nem szívesen mentem soha semmiféle csapatépítőre vagy táborba vagy egyéb hasonló helyre sem.

Nos, Jessica Pan, aki nagyon hasonlóan gondolkodik és érez, mégis fogta magát, és egy évig olyan kalandokba vetette bele magát, amelyeket csak az extrovertáltak élveznek. Ezeknek a kalandoknak a leírása, a pozitív és negatív hozadékai, az új élmények megélése szerepel a könyvben, azoknak minden oldalával együtt.




Nagyon izgalmas, sok szempontból inspiráló kötet született, aminek a segítségével ugyan továbbra is ha lehet, kerülni fogom a nekem nem tetsző rendezvényeket, mégis amikre el kell mennem, azokat megpróbálom kicsit más szemmel nézni. Kevésbé leszek olyan, mint a mandragóra, amit ha kitépnek a komfortzónájából, visít. :) 

Számtalan különféle kalandja során Jessica Pan is megjárta a hullámvasút minden szintjét: érezte magát nagyon rosszul a rengeteg szociális élmény miatt, és lett volna akárhol, csak ott nem, de új és fontos barátságokat is kötött ezek során, arról nem is beszélve, milyen gazdag élményekkel tarkította életét. Nekem nem lenne bátorságom arra, amit ő "művelt", ebben biztos vagyok :) Jó, én tökéletesen elégedett vagyok és nagyon jól érzem magam a saját életemben: nincs szükségem máséra, azzal együtt, hogy elfogadom, sőt: tök jónak és fontosnak tartom, hogy nem mindenki ilyen, és nem mindenki érezné jól magát ebben az életben, amit én élek. 

Szóval nem fogom direkt keresni a komfortzónán kívüli helyzeteket, élményeket, mint ő, és nem fogom magam direkt alávetni hasonlóknak, ha nem érzem úgy, hogy próbáljuk meg. Néha jól tud esni a spontaneitás, de az esetek 99%-ában számomra fontos az előre tervezés és az, hogy ne legyenek ebből nagyon kiugró dolgok. Nem fogom pl. soha értékelni a meglepetésbulikat, nem az a típus vagyok. És bármikor szívesen látom egy-egy barátomat, rokonomat, de azért szeretem előre tudni, hogy beugranak, vagy hogy épp van egy kis szabadidejük és valami programot terveznének velem, ha oké. 

Elképesztő elhivatottság és kalandvágy van ebben a nőben, ha introvertáltként képes volt ilyet kitalálni magának. Komolyan. Szerintem ezek a kalandok, amiket ő átélt és magára erőltetett 1 éven keresztül, egy extrovertáltnak is feladnák azért néha a leckét - főleg, mert ez csak egy fokmérő a sok-sok közül. A legtöbbünk egyébként ambivertált - én is közel állok hozzá, de inkább introvertáltnak tartom magam mégis.




Extrovertáltaknak, introvertáltaknak és ambivertáltaknak is ajánlom a könyvet - előbbiek sokat tanulhatnak arról, hogy hogyan érzi magát egy introvertált egy-egy közösségi esemény előtt és alatt és után, utóbbiak pedig néha szörnyülködhetnek, hogy mikre nem hajlandó ez az őrült nőszemély. :) 

Köszönöm a lehetőséget az Pioneer Books Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes