Elveszett édenek

Az őszinteség és a hazugság egyaránt képes elvezetni az igazsághoz - állítja Éric-Emmanuel Schmitt Elveszett édenek című regényében, az özönvíz legendáját feldolgozva. A mű tele izgalmakkal, kalandokkal, családi drámákkal, amelyben az emberiség mítoszain, keletkezés- és hanyatlástörténetein keresztül egy mindent elsöprő szerelem és az ősi gonosz ropja egymással táncát. A monumentális, nyolc részesre tervezett munka első és részemről letehetetlen darabját tartja kezében az olvasó. 


Könyvajánló
Éric-Emmanuel Schmitt
Elveszett édenek

Éric-Emmanuel Schmitt arra a vezérfonalra fűzi fel  nyolcrészesre tervezett regényfolyamát az emberiség mítoszait, keletkezés- és hanyatlástörténeteit feldolgozó sorozatában, hogy kultúrák összeomlása közben érhető tetten legjobban, hol sikeredett annyira félre a tárgyalt társadalmi berendezkedés, hogy a fejlődés ledöntse a korábban sokkal erősebbnek tetsző irányítási szerveződést és hiedelemrendszert. A káosz teremtőerejét nem szabad lebecsülni, igaz, azok hatását sem, akik képesek urai lenni annak.

A kötet három főhőssel, így három fő karakterrel dolgozik: 

- Noám, aki az emberiség hajnalán (kb. nyolc ezer évvel ezelőtt) egy közösség vezetőjének fiaként születik meg, és egy jelenség elszenvedése közben halhatatlanságra tesz szert. A mű kezdetén naivitásig őszinte, bizalmát kéretlenül és jóhiszeműen osztogatja, majd kegyetlen igazságokra kell rájönnie saját családja és környezete tapasztalásai révén. Mire belőle is vezető válik, szinte minden illúzióját elveszti.
- Nura, a szenvedélyes nő, kiváló szellemi partner, aki méltó társa mind magán, mind közéleti szempontból a vezetőnek, ugyanakkor szeszélyes, bosszúálló, érzelmileg éretlen személyiség, fontos döntéseit nem mindig képes a racionalitás talaján meghozni.
- Derek, aki már gyerekként megkeseredik az őt ért kegyetlen bánásmód miatt, ugyanakkor teremtő képzelete közösségeket képes összekovácsolni. Pragmatikus, nála a cél mindig szentesíti az eszközt, ügyes ravaszsága hatékonysággal párosul.

A szerző az első részben az özönvíz legendáját dolgozza fel, családi tragédiákon, kalandokon és izgalmakon keresztül hogyan változik és fejlődik a világ, miből lesz mítosz, legenda, és ezek hogyan hatnak a társadalmi berendezkedésre és az egyes emberekre. Bár - állapítja meg a szerző -, a fejlődés nem csak a tudás története, hanem legalább ennyire a tudatlanságé is, mert az új technológiák, ideák feltalálóinak az esetek 99%-ban sejtelme sincs a fenyegető következményekről. A sors három lehetőséget tartogat az egyének számára: gazdagságot, szegénységet, boldogságot; a gazdagnak több jut, mint amire szüksége van, a szegénynek kevesebb, a boldog embernek pedig annyi, amennyire szüksége van.

Az Elveszett édenek rendkívül nagyszabású vállalkozás a szerzőtől, ami további hét részen keresztül vezet majd el a legújabb kori történelmünkbe. Legalább 30 éven keresztül gyúrt erre a különleges műre, ami az emberiség történelmén keresztül hatalmas ugrásokkal vezet el a mobiltelefonok korába. A szerző fáradhatatlanul gyűjtötte a szükséges történelmi, tudományos, vallási, orvostudományi, szociológiai, filozófiai és technikai tudását ahhoz, hogy minél hitelesebb képet adhasson az általa feldolgozott korokból:

- új kőkorszak és özönvíz,
- Bábel és Mezopotámia,
- Egyiptom és Mózes,
- Görögország az I.e. IV. században,
- Róma és a kereszténység kialakulása,
- középkori Európa és Jeanne d'Arc,
- reneszánsz és Amerika felfedezése,
- újkor - forradalmak (politikai, ipari, technikai).

Őszintén remélem, hogy mind a hét részt elhozza nekünk a Helikon Kiadó, mert nagyon érdekelnek a sorozat további darabjai, egyrészt a történelmi események kontextusba helyezése miatt, másrészt a szerelmi szál és az ősgonosz metodikája is izgat.

Miért születnek legendák? Mert az emberiségnek erre van szüksége, nem az igazságra. Az egyes megtörtént részletek csak bekavarnak, ha az nem illeszthető be a totális jó vonalába, a tömegek a fekete-fehér igazságokat szeretik. Aki az egyes legendákról lehántani szándékozik a sallangot, legjobb esetben is udvariasan meghallgatják, majd legyintenek és hirdetik tovább saját hiedelmüket. Ki a jó vezető? Aki mindent megtesz a rábízottak érdekében? De mi ez a minden? Belefér-e hazugság, elhallgatás, erőszak? Noámnak zaklatott lélekkel kell felfedeznie, hogy az őszinteség és a hazugság egyaránt képes elvezetni az igazsághoz, a jó vezetőnek minden eszközt meg kell ragadni, pláne krízisek idején, hogy a közösséget összetartsa és a túlélés érdekében engedelmességre szorítsa. 

Azt mondják, a letelepedés és a földművelés szükséges jó az emberiség életében, de a főhős (és a szerző) vitatkozik ezzel. Ha jobban megnézzük, a régi világ a közös tudás időszaka volt, az újat viszont a közös tudatlanság jellemzi: ettől kezdve egy mesterségéhez értő falusi kitűnt a szomszédai közül és csak az általános tudatlansága révén hasonlított rájuk. Minél többet tud az emberiség, annál kevesebbet az egyes ember. A szakterületek elkülönülése védelmet nyújt azoknak akik kevés dologhoz értenek: a civilizáció végső soron lehetővé teszi a zsenik és az idióták fennmaradását. Az idióta semmihez sem ért, a zseninek meg csak egy valamihez. Hogy ez jó-e vagy rossz? Mindenki képzelje el, hogy nincs töbé áram, internet, infrastruktúra, és képzelje el, mihez tudna kezdeni ilyen körülmények között a képzettségével. Na? Bingó!

Nem tudtam ellenállni a fenti bölcsességek, filozófiai kérdések citálásának, egyszerűen folyamatosan bólogattam olvasás közben. A fentiek egyáltalán nem zavaró jelenségek, mert kontextusba helyezve se szájbarágósnak, se pátoszosnak, de még túl soknak sem tűntek számomra. Nyilvánvaló, hogy ilyen jelentős témát boncolgatva nem kerülhetők el az általános igazságok, még akkor sem, ha egyének szintjére bontja vissza a szerző. Minden ilyen mögött ezrek és ezrek tapasztalatai sűrűsödnek össze, és bár az egyes ember belátási lehetősége és tapasztalata különbözhet tőle, mert nem vagyunk egyformák, de a gondolat esszenciája benne van a levegőben.

A nyár (remélhetőleg) utolsó kánikulájakor vettem kezembe Éric-Emmanuel Schmitt Elveszett édenek című regényét, és kiváló dramaturgiájától, remek cselekményvezetésétől, nyelvezetének stílusától, mondanivalója letisztultságától ájult csodálkozással tobzódva maradtam meg benne a klíma duruzsolta szoba mélyén. Mindenekelőtt a témaválasztása tartott fogva: mai klímakatasztrófa által sújtott világunkban a legtöbb embert érdekli, hogyan juthattunk el idáig? Keretesnek is felfogható a mű, hiszen az első lapokon a jelen Bejrútjában ébred fel Noám, éppen egy kataklizma kiváltására alkalmas terrorcselekmény középpontjában. A dupla függővégtől izgatottan várom a következő rész megjelenését!

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

- Próbáltam kiigazítani őket, apa - felelte őszintén. - Tényleg igyekeztem, hiszen te többször is elmesélted nekem a történteket. De nem érdeklik őket az árnyalatok. Udvariasan meghallgatnak, egy ideig illedelmesen csendben maradnak, aztán kezdődik az egész elölről. Az embereknek nem igazságra van szükségük, hanem legendákra.

Noámnak hívják. Újjá- és újjászületik, több civilizációban élt az évezredek során, és most arra készül, hogy elmesélje történetét – egy nagyon hosszú történetet, amely 8000 évvel ezelőtt, egy tó partján, édeni körülmények között kezdődött, amikor az ember még korlátok nélkül élt, szimbiózisban a természettel. Ebben a régmúlt időben, amiről mesélni fog, Noám a falu vezetőjének a fia, aki mindent elsöprő szerelmet érez Nura, a kiszámíthatatlan, lenyűgöző és szellemi társként is elsőrangú nő iránt – a közelgő apokalipszis árnyékában.
Schmitt nem kevesebbet kísérel meg az Elveszett édenekben, mint hogy a jelen fénytörésében újraírja az emberiség mítoszait, keletkezés- és hanyatlástörténeteit. A nagy filozófiai, társadalmi és pszichológiai kérdéseket hús-vér karakterekkel, felejthetetlen alakokkal jeleníti meg egyedülálló kalandregényében – ebben a családi tragédiákkal, elhallgatott múlttal, bibliai cselekménnyel átitatott, gyengéd és lebilincselő mestermunkában.

"Szeszélyes kaland, őrült projekt. Schmitt csúcsminőségű regényben meséli el az emberiség történetét." (Libération)


Éric-Emmanuel Schmitt, sikeres francia-belga drámaíró, novellaíró és regényíró, filmrendező.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Helikon Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok

Cím: Elveszett édenek
Eredeti cím: Paradis Perdu
Szerző: Éric-Ammanuel Schmitt
Fordító: Lőrinszky Ildikó
Kiadó: Helikon Kiadó
Oldalak száma: 436
Megjelenés: 2023. április 26.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634797098

Méret: 223 mm x 144 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes