Válogatás Erdős Pál kedvenc feladataiból

Könyvajánló - Róka Sándor: Válogatás Erdős Pál kedvenc feladataiból

A matematika iránt érdeklődők semmiképp ne hagyják ki ezt a különleges kötetet, amelyben Erdős Pál különleges, szokatlan, de parádés megoldással bíró feladatai várnak a nyított, kíváncsi, bátor vállalkozókra.

A Typotex Kiadó gondozásában egy igazán különleges kötet látott napvilágot a matematika, a különleges feladványok és a kihívások kedvelőnek. Ez a kötet nem más, mint Róka Sándor Válogatás Erdős Pál kedvenc feladataiból című kötete.

A kötet bevezetésében kapunk egy kis ízelítőt, hogy ki is volt Erdős Pál. A csodagyerek, aki háromévesen már többjegyű számokat szorzott fejben, majd szenvedélyévé vált a matematika. Egyedi gondolkodású zseni volt parádés memóriával, akire már 18 éves korában felfigyelt a tudományos világ, melynek aztán legendájává vált. Erdős régi barátja, Einstein egykori munkatársa, Ernst G. Straus a problémamegoldók fejedelmeként és a problémafelvetők abszolút egyeduralkodójaként emlegette.

Erdős Pál "feladatai szépek, szokatlanok, jó rajtuk gondolkodni". Néhány feladathoz elengedhetetlen az emelt szintű matematikai tudás, de kifejezetten élvezetes elveszni ezekben a feladványokban, melyeket a kötet szerkesztője Erdős kedvenc feladataiból válogatott össze.

Egy feladat nehézségét lehetetlen mindenkihez igazítani, de nagyjából igyekezett a statisztikák alapján behatárolni a könnyebb feladatokat, melyek néhány óra alatt megoldhatók, a nehezebb feladatokat, melyek napokig fogják dolgoztatni a bátor vállalkozók elméjét és vannak ún. nehéz problémák, amelyek megoldására valakinek évek sem elegek.

Szeretem az izgalmas fejtörőket, a matematikát, az egyetemen hallottam nem is keveset Erdős Pál munkásságáról, így nem volt kérdés, hogy ez a könyv nekem kell. Persze neki is estem a feladatoknak, a könnyebbnek nevezett feladatokról úgy gondolom, hogy egy jó érzékkel bíró vagy emelt színtű matematikát tanuló középiskolásnak is jópofa kihívást jelentenének, ezért simán odaadnám nekik a könyvet gyakorlásnak. A Nehezebb és Nehéz kategóriába soroltak között azonban már akadtak olyanok, amik komolyabban megdolgoztatták az agyam, sőt, olyan is, ahol ültem kerek szemekkel a könyv felett, hogy most akkor mit is kéne ezzel kezdeni. :D 

Szórakoztató, izgalmas, érdekes, elgondolkodtató. A kötet végén találjuk a megoldásokat megspékelve érdekességekkel a feladatok múltjáról, hátteréről, ezzel együtt pedig kapunk néhány történetét a legendás tudósról is. Bárkinek ajánlom, akit képes elkápráztatni a matematika és nyitott egy kis kalandos utazásra ebben a páratlan világban.

rokau310_medium.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

A mindenség vége

A gyaloglás filozófiája

Hét elgondolkodtató történet széthulló családokról

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes