Nincs több titok

 Könyvajánló - Tavi Kata: Nincs több titok

Ne félj rám bízni a titkaid!

Hadik Helgát egy buliból hazafelé néhány fiatal kirabolta, és azóta fél kilépni a házból. A barátai nem hagyják, hogy teljesen bezárkózzon, és a bosszantó, ám annál helyesebb évfolyamtársa, Korányi Dani is felajánlja, hogy segít neki legyőzni a félelmeit. A fiú önvédelmi órákat tart gyerekeknek, és úgy gondolja, Helgának is tudna mit tanítani.

De ki ez a titokzatos fiú? Vajon miért segít? És Helga szigorú apja miért nem nézi jó szemmel ezeket a különórákat? Helga egyre jobban megnyílik Daninak, míg a fiú zárkózott, titkolózó marad. A lány egy idő után nem tudja eldönteni, hogy saját maga vagy Dani lenyűgöző társasága miatt várja-e a találkozókat. Ráadásul a támadók kilétére is fény derül, ami nehéz döntés elé állítja Helgát.

Vajon mennyit érnek a régi és az új barátságok? Milyen titkokat rejthet Dani múltja? És Helga valaha is ki mer állni saját magáért?

Ismerd meg a történetét, és higgy magadban te is!

 

Tavi Kata a regényeiben általában fiatal olvasókhoz szól, könnyed, romantikus hangulatú, mégis fontos és súlyos témákat feszegető-bemutató történetek keretében. Ezek közül egy a Nincs több titok, amelyben a főhőst, Helgát, ahogy hazafelé tart, kirabolják. Bár fizikailag nem bántják, mégis az eset súlyos lelki nyomokat hagy, traumatizálja a fiatal lányt. De ez csupán egy a felmerülő tipikus bántalmazó problémák közül. Előfordul gaslighting, gúnyolás, megalázás és sok egyéb főleg verbális bántalmazási forma, amelyek közül néhány annyira hétköznapi, hogy a saját életünkben észre sem vesszük. Főleg akkor nem, ha mi csináljuk.

– Miért bántad meg, hogy bunkó voltál?

– Most komolyan meg kell indokolnom?

Határozottan bólintott, és kedvetlenül ugyan, de elmagyaráztam neki a Margótól tanult szemléletet, hogy igyekszem szándékosan nem belerúgni senkibe. Eleinte persze letojtam Margó ilyen félmondatos tanításait, amiket csak úgy odalőtt, amikor bunkóztam vele, de azért kíváncsiságból megpróbálkoztam ezzel a kedvesség dologgal. Mivel fanklubcicáknál nem működött, panasszal éltem Margónál, ő meg kiröhögött, hogy ne rögtön az ellenségeimmel próbáljak normális lenni. Ekkor muszáj volt meghallgatnom elejétől a végéig a módszertanát.

A regényben jól körvonalazódnak ezek, és Tavi Kata nagyon jól mutatja be azt is, miért is rossz ez. Szereplői a szivárvány minden színében játszanak, a világa nem fekete és fehér, a bántalmazó is lehet áldozat egy másik esetben, és az áldozat is lehet bántalmazó, akár ugyanazon kapcsolatrendszeren belül is. A középpontban mégis Helga áll, egy diszfunkcionális család tagja, aki az eset után döbben rá: nincsenek igazi barátai, nincs senki, aki meghallgatná őt. Tökéletesen látjuk, mennyire veszélyes ez a helyzet, mennyire magányosnak és elhagyatottnak érezheti magát különösen egy fiatal, akiben tombolnak a hormonok, változik a teste, és éppen próbálná megtalálni és megismerni önmagát is. 

A világban számos tizenéves halálához vezetnek az ehhez hasonló helyzetek: Amerikában pl. a legtöbb tizenéves öngyilkos lesz, míg a második legmagasabb halálok lőfegyver okozta sérülés. Az öngyilkosság pedig éppen az elhagyatottság, a bullying, a nem megfelelő családi környezet (ami amúgy nagyon ritka, mármint a megfelelő, ne ámítsuk magunkat), a verbális, lelki és akár fizikai bántalmazás miatt történik meg. Arról nem is beszélve, hogy ha öngyilkossághoz nem is feltétlenül, de súlyos lelki és testi betegségekhez, állapotokhoz is vezethet.

Erre hívja fel Tavi Kata a figyelmet, miközben mindig ott pislákol a remény is, és a megoldás egy-egy bajra, még ha a szereplők a legtöbbször nem is ezt az utat választják. Ahogyan a valóságban sem. Nagyon sokszor hasonló helyzetekben kéretlen tanácsokat adnak, hogy mit csinálj, hogy túltedd magad azon, ami történt, legyen bármi is, ami traumatizált. Mindenki jobban tudja, mi is a jó neked, és egyetlen dolog az, amit nem tesz meg érted senki a környezetedben: nem hallgat meg. El akarja feledtetni a történteket, hogy ne is gondolj rá, ne is beszélj róla, töltsd meg az életed új élményekkel. De így nem fog elmúlni. Fel kell ismerni magunkban is, tudatosítani, kibeszélni, és így a gyógyulás útjára léphetünk idővel.

– Nekem úgy tanították, hogy leginkább fejben kell ott lenni ahhoz, hogy az ember egy támadás során ne váljon áldozattá. A foglalkozások erről szólnak. Önbizalom-erősítésről, helyzetfelismerésről, helyzet-elemzésről – felelte.


 

Nagyon életszerű volt, hogy gyakorlatilag Helga teljes környezete így reagált erre. Régről hozott dolog ez, az emberek sosem beszéltek szívesen az érzéseikről, sérelmeikről, traumáikról, különösen nem olyan korokban, amikor félhettek is a retorzióktól, ha megteszik. 

Nagyon tetszett a regény, a valóságossága, de mégis a könnyedsége, azzal együtt, hogy mégis éreztem valami kis gyengeséget benne. Néhol számomra túlságosan spirituális irányba vitte a magyarázatokat, de ez ízlés kérdése csupán, mégis volt valami, ami nem volt tökéletes. Talán a lezárás, talán az, hogy sok esetben elmaradt a helyzetfelismerés és a feloldás is, talán az, hogy néhány karakter a levegőben lógott, nem nagyon fejlődtek a regény során. Mindenesetre ezzel együtt is egy tökéletes kikapcsolódást nyújtó regény volt, amely fontos dolgokról szól egyszerűen. 

Tavi Kata a négykötetes Sulijegyzetek sorozattal lett ismert, azóta pedig ez a második önálló regénye. 

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes