A Rothschild család asszonyai

 Könyvajánló - Natalie Livingstone: A Rothschild család asszonyai

Családnevük ​a vagyon és a hatalom szinonimája lett: a frankfurti gettóból indult Rothschildok históriáját sokan sokféleképpen megírták már, ám mindig csak a férfi családtagokra fókuszálva. A nők gyakorlatilag kimaradtak ezekből az Európa történelmét leíró összefoglalókból, vagy a lábjegyzetek közé szorultak. A történész Natalie Livingstone Németországból indulva, skót kastélyokon át Buchenwaldig, a Vatikántól Palesztináig követi nyomon a Rothschild család asszonyainak rendkívüli életét.
Asszonyokét, akiket elszigeteltek a szigorú patriarchális elveket valló család férfiközösségétől. Párhuzamos világot alakítottak hát ki, nemzedékről nemzedékre szétfeszítve a férfiak szabta kereteket. Befolyásos társasági háziasszonyok és tehetséges diplomaták lettek, választási kampányokat koreografáltak, tanácsokat adtak miniszterelnököknek, kiálltak a társadalmi reformok mellett – és a tőzsdén kereskedtek. Viktória brit királynővel és II. Vilmos német császárral teáztak, főhercegekkel és főhercegnőkkel pajtáskodtak; pártolták a művészeteket, úttörő szerepet játszottak a környezetvédelmi és emancipációs mozgalmakban, vagy éppen megbotránkoztatták a női tenisz világát; segélyszállítmányt vittek Afrikába, kábítószer-kereskedőkkel üzleteltek, netán utcai autóversenyben vettek részt Miles Daviesszel Manhattanben. Miközben kötötte őket a név, az elvárások és kiváltságok rendszere, mégis sikerült a saját jogukon, tehetségük, kitartásuk és világlátásuk révén kivívniuk az elismerést – így maguk is aktívan hozzájárultak az európai történelem alakulásához.




Natalie Livingstone egy olyan család asszonyainak sorsát mutatja be, amelynek neve a mai napig egyenlő a hatalommal és a vagyonnal. Már sokan bemutatták ezt a hatalmas, generációkon átívelő családot, de a nőtagjai valahogy mindig a háttérben maradtak, lábjegyzetként, sokszor szinte csak a nevüket említve. Pedig ezek a nők ugyanannyit dolgoztak a családért, ugyanannyit, ha nem többet tettek érte, mint a férfiak. Voltak köztük különcök, akik a társadalmi és családi elvárás normáit nem tudták, vagy nem akarták teljesíteni, de a többség a háttérből egy erős támaszt nyújtott a férjének, rengeteget jótékonykodtak, és sokszor a jó irányba terelte a család befolyását és főleg az azzal való tevékenykedést.

A család a nevét a frankfurti házukat díszítő vörös pajzsról (roten schild) kapta. A dinasztia alapítója, Mayer Amschel Rothschild 1744-ben született a fraknfurti zsidó gettóban, családja kelmekereskedelemmel és pénzváltással foglalkozott, apja rabbinak szánta, ám apja halála után a fiú Hannoverben tanult tovább majd kereskedni kezdett elsősorban antik árukkal, érmékkel és medálokkal. 1770-ben vette feleségül Gutle Schnappert, az akkor 16 éves lányt, 19 gyermekükből 10 érte meg a felnőttkort, az öt fiú közül a legidősebb, Mayer Amschel Frankfurtban maradt, a többi fiút azonban külföldre küldte: Salomon Bécsbe, Nathan Londonba, Carl Nápolyba, Jakob pedig Párizsba utazott tanulni és dolgozni. A fiúk végül itt is alapítottak családot, így alakult ki a Rothschild család öt különböző ága, később többen Amerikába utaztak. Mayer Amschel a vagyonát a fiaira hagyta, a lányait kizárta az örökségből. Natalie Livingstone ebben a kötetben Nathan Rothshild, az Angliába szakadt fiútól származó ágat, annak is elsősorban a női tagjait mutatja be.

Az 1800-as évekre a család olyan hatalmas vagyonra és befolyásra tett szert elsősorban az új és hatékony üzleti és egyéb megoldásaik miatt, hogy gyakorlatilag Wellington hercegének teljes hadjáratát Napóleon ellen ők finanszírozták. A waterloo-i csata kimenetelét az általuk kiépített hatékony és gyors európai futárszolgálat révén Nathan Rothschild tudta meg először, ezt a futárszolgálatot használták az európai uralkodók is a gyors kapcsolattartásra. Az ipari forradalom egyik nagy támogatói is voltak, rengeteget fektettek gyárakba, vasútba, de híresek voltak filantróp szemléletükről is, ezt pedig elsősorban a család nőtagjainak köszönhették. 

A leírt családfa rendkívül hasznos, és talán a legtöbbet forgatott lapok közé tartozik, hiszen óhatatlanul vissza-visszatértem ide, hogy el tudjam helyezni a családfán a legújabb tagot. Érdekes és különös sorsokkal találkozunk, általában minden korszakban volt egy erős nő, aki pontosan tudta, mit kell tenni azért, hogy a család ereje, befolyása megmaradjon, de akadt a család angliai ágában jó író is, aki megírta a dinasztia történetét, nőjogi aktivista is, sőt, olyan is, aki elmegyógyintézetben élt. Hogy a családba beházasodott, vagy a családba beleszületett nőknek volt-e nehezebb dolga, az érdekes kérdés. A beházasodott nőkre nagyobb felelősség hárult, hiszen mindenben támogatni kellett a férjüket, egy nagy háztartást fenntartani, reprezentálni a család múltját és jövőjét, befolyását egyaránt. Bár Mayer Amschel kizárta örökségéből a lányait, a későbbi Rothshildot bőkezűbben bántak a lányaikkal, tökéletes nevelést kaptak, de közülük többen is szembe mertek menni a családi és társadalmi elvárásokkal is.

A nagy vagyon nagy felelősséggel jár, és ezt talán leginkább a nők tudták a dinasztiában. Általában a férfiak árnyékában, a háttérben maradtak, de többen is kiléptek onnan, és saját jogon tevékenykedtek főleg a művészeti vagy a jótékonysági élet területén. A két világháború - különösen a második - eltüntette vagyonukat és befolyásukat, akik túlélték, nagyrészt Amerikába menekültek, egyedül a brit ág maradt épen. Bár vagyonuk mára is nagynak mondható, nincsenek a leggazdagabbak között, két kis magánbankjuk van csupán. 

A könyv rendkívül informatív, néhol nehéz követni a családfát, ki kicsoda és kinek a leszármazottja-felesége-akárkije, de olvasmányosan és részletekbe menően mutatja be a Rothschild családot egy eddig nem sokat látott oldalról: a nők szemszögéből. Egyben egy korrajzot is látunk az elmúlt 250 év Európájáról, a társadalmi változásokról is. Érdekes és néhol fájdalmas sorsok rajzolódnak ki előttünk egy olyan dinasztia árnyékában és tagjaként, amelynek neve a mai napig a vagyont és a befolyást fémjelzi.




Natalie Livingstone Londonban született és nevelkedett, évfolyamelsőként végzett Cambridge-ben történelem szakon. Szabadúszó kutató-íróként több brit lapnál helyezkedett el, ez a második könyve. Férjével és három gyermekükkel Londonban él.

Köszönöm a lehetőséget az Európa Könyvkiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes