Lélekmódváltás

Önismereti eszközök egy felszabadultabb élethez - erről ír Herner Dorka a Lélekmódváltás című könyvében, ami a Central Könyvek kiadásában jelent meg a közelmúltban. Nem ígéri, hogy a könyvet abszolválva bárki élete rózsaszínű lesz egycsapásra, de azt feltétlenül, hogy megtanítja átszínezni a feketét. 


Könyvajánló
Herner Dorka: Lélekmódváltás

Mindenki felelős azért, mennyi öröme és bánata van egy napjában. Az örömmel valahogy csak megvan a legtöbb ember, de ezekhez ugyanúgy társulnak bajok, problémák, kihívások, és sokan nem értik, hogy ezeknek is megvan a maguk helyi értéke, s nem az a lényeg, hogy vannak, hanem hogy ki milyen módon áll hozzá ezekhez. Észrevetted már, ha rávilágítasz az árnyékodra, azonnal eltűnik? Kb. ezt ígéri neked Herner Dorka ezzel a művével. Persze, ez nem azt jelenti, hogy elolvastad a kötetet és királyság van, minden happy lesz, dehogyis. Kemény munka következik önmagadon, kapcsolók átállítása, prioritási rendek beállítása, hoppáré élmények feldolgozása, amikor jönni kezdenek az első eredmények. Hogy nem történik semmi, ha nemet mondasz valamire. Hogy te döntöd el, mire juthat időd és mire fölösleges. Hogy nem vagy áldozat. Az énfeltárás során általános mozgatórugókra lehet fényt deríteni. Egy neves pszichológus, Carl Rogers szerint "ami a legszemélyesebb, az a legáltalánosabb." Herner Dorka személyes vallomásai sosem öncélúak, hisz abban, hogy sokan profitálhatnak belőle, ami így is van.

Idézetek a könyvből: 

Helló, szégyen, üdv újra itt! Nem mondom, hogy örülök, de hát ez van: megint meglátogattál. Sokáig maradsz, főzzek egy teát?

Problémáinkat kicsinek ítélhetjük, de ettől még nem mennek össze. Talán ideje validálni: az élet rohadt nehéz, és nem csak azoknak, akiknek messziről látható a traumája.

Egyikünk sem mázlista: egy csónakban ülünk mindannyian, csak máshol üljük el a fenekünket.

Sok-sok problémánk működik úgy, ahogyan a vámpírok: titokban, sötétben, az éj leple alatt szívják a vérünket, viszont a fénytől erejüket vesztik.

Saját valódi énünk mellé oda kell állni: ha ahhoz sem, akkor kiéhez? A gondok jönnek-mennek, és ha nincs módszer, amivel megoldásokat találunk rájuk, akkor csak sokasodnak, kirúgják a ház oldalát.
Értsd meg magad!
Fogadd el magad! - inti a szerző az olvasókat.
Hogyan tedd ezt meg? Erre ígér válaszokat a vaskos kötet. Ahogy életmódot váltani sem egy hét alatt lehet, úgy a lélekmódváltás is komoly belső munkát igényel, és nem lesz megoldva egycsapásra. Kezdetnek lehet ez a könyv mankó hozzá. Nem érdemes lelkiismeretfurdalást érezni mentális problémáink miatt, akkor sem, ha szép család, kényelmes és elegendő élettér, megfelelő anyagiak között élünk: Herner Dorka több évtizedes pszichológusi munkája alapján azt tapasztalja, nem mindig annak a rosszabb, akinek nehezebb az élete.

Nem kell az élet minden területén olimpiai aranyéremre gyúrni - szűrhető le a kötet három fejezetéből. Élni jó, de miért ilyen nehéz? - teszi fel a kérdést a szerző az első fejezetben, ahol azzal foglalkozik, miért és hogyan lehetnek lelki görcsei az egyéneknek. Igen, az is problémás lehet, ha egy csecsemőkorból alig kilépett kisgyerek átalussza az éjszakát. Gondoltad volna? A második fejezet címe Mi, kiváltságosok. Itt mélyére megy annak, hogy milyen sokat nehezíthet az életünkön az, hogy mi, akik nem nyomorgunk, nem éhezünk, nem lőnek a fejünk fölött, tehát szerencsések vagyunk, mindezért a sok bőségért tudat alatt bűntudat élhetünk meg. A harmadik fejezetben érkezik el a lényeghez az író: Lélekváltó eszközök. A rész konkrétan használható tippeket tartalmaz arra nézve, hogyan tehetjük könnyebbé a hétköznapi nehézségeinket, hogyan lehet pozitívan kijönni belőlük.

A lélekmódváltás működik, saját bőrömön tapasztalom, De! Még akkor is nagyon könnyű visszaesni régi beidegződéseimbe, ha már csak bólogatok Herner Dorka legtöbb lélekmódváltással kapcsolatos tanácsára. Elég csak egy kis időjárási front, megspékelve némi rosszul aludtam az éjjellel, és máris kész a baj. Fiatalon eléggé indulatos ember voltam, legtöbb problémámat dühkezelési visszásságaim jelentették. Aztán évtizedekkel ezelőtt szépen megtanítottam magam arra, hogy egy csepp mézzel több legyet lehet megfogni, mint egy hordó epével, így eszerint oldottam meg legtöbb konfliktushelyzetemet. Erre mi történik velem két napja? El volt döntve, hogy másnap megyek ügyintézni, bevásárolni, stb. Erre életem értelme keresztülhúzta számításaimat, lebeszélt és egyeztetett programjaimat, mert megítélése szerint neki perpillanat ugyanazon nap fontosabb dolga adódott, amihez rám és a kocsira IS szüksége volt. Szerintem elhanyagolható kockázatot jelentett volna, ha minden marad a régiben, de nem tágított. Engedtem, áttettem mindent a vita napjára, több embert felhívtam, hogy bocs, és ma, mit gondolsz, találkozhatunk-e, stb. - de hosszú órákig dühös voltam. Pedig semmit sem számított az egész. Mérgemben viszonylag civilizáltan viselkedtem az okozóval, de amúgy dúltam-fúltam, csapkodtam, olyannyira, hogy megsérült az ujjam a körömháznál, be is gyulladt - most betadinozom. Az ujj gyógyul, magam pedig újra megerősítettem abbéli véleményemet, hogy ez nem megoldás, de nem ám, és milyen buta vagyok, ahelyett, hogy vettem volna egy nagy levegőt, és konstruktívan viselkedem, helyette kenegethetem az ujjamat... Szóval, mindig csak egy lépés, és igen, idézhető a szerzőtől a fenti kezdetű citátum: helló, szégyen, üdv újra itt...

A kötet pszichológiai témáját tekintve rendkívül laza, humoros, felszabadult, fiatalos módon igyekszik megszólítani az olvasóit, akiknek azt kívánja saját példái citálásán keresztül bebizonyítani, hogy nincsenek tabu témák, mindenről lehet beszélgetni, egyetlen trauma sem kicsi azt azt megélő számára. Megoldásai tiszták, világosok, helyenként AHA-élménnyel meghökkentők. Lehet, hogy nem mindenki lesz képes tisztán és egyértelműen nevesíteni problémáit, de aki maga képére megformálja a mű mondanivalóját, az nagyon sokat fog profitálni belőle.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Sokan nem értjük még magunkat sem - vajon mi a bajunk, mikor elvileg elégedettek lehetnénk? Úgy látjuk, hogy másoknak sokkal súlyosabbak a gondjaik, miközben azt érezzük, hogy bennünk van a hiba, vagy abban, amit csinálunk, amiért nem tudunk fölszabadultabb életet élni.

Pszichológusként tapasztalom, hogy nincs fölmentése senkinek, legyen akármilyen gazdag, legyen bárhány gyereke vagy diplomája: élni mindahányunknak emberpróbáló. Lelkünk állapotát nem lehet úgy összemérni, mint a lábhosszunkat, és nincs traumamérleg sem, amire rárakhatnánk egyikünk vagy másikunk nehézségeit.
Nem hibásak vagyunk, hanem köztünk és a fölszabadult élet közt húzódik egy üvegplafon, amit viszont lehetséges áttörnünk! Ha problémáink alábecsülése vagy elfojtása helyett eszközöket használunk, akkor a nehézségeink feleannyira sem fognak nyomni, a belső szabadságunk pedig a duplájára nőhet.

"Herner Dorka a legtörékenyebb pillanatokban képes olyan útravalót adni egy jól irányzott gondolattal, amely három síkon hat egyszerre. Tükröt tart, hogy felismerjük, éppen melyik érzés kerített minket a hatalmába, és vette át az irányítást a gondolataink felett. A saját, személyes történetén keresztül elhiteti velünk, hogy normális dolog esendőnek lenni, sőt érdemes empátiával fordulni saját magunk felé is. Valamint felvisz madártávlatba, hogy beszűkült állapotunkból felemelkedve rálássunk a megoldásokra. Engem ez a csodálatos könyv is pont így vezetett végig a lélekmódváltás labirintusán."
Al Ghaoui Hesna


Herner Dorka pszichológus, coach, ötgyerekes anyuka. A Lélekmódváltás a második könyve, melyben saját példáin, de bárkinek ismerős, hétköznapi helyzeteken keresztül mutatja be, hogy hogyan tudja átugrálni az élet kátyúit - vagy ha bele is esik egybe, hogyan oldja meg, hogy ne dagonyázzon már ott sokáig.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Central Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.


Termékadatok
Cím: Lélekmódváltás
Szerző: Herner Dorka
Kiadó: Central Könyvek
Sorozat: MAP-sorozat
Oldalak száma: 320
Megjelenés: 2023. április 20.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789636141998
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes