Egyszerre egy beszéljen

Könyvajánló - Turi Tímea: Egyszerre egy beszéljen

"Az egy szintre emelkedés, az egyenrangúvá válás lehetőségének költészete ez, ahol Odüsszeusz egy szőrös pacák, akinek hosszan tartó útját az egész világ úgy ismeri, mintha mostanság posztolta volna végig egyes állomásait a közösségi médiában. "

collage_4.jpg

Turi Tímea főszerkesztőként dolgozik, de emellett nemrégen megjelent legújabb, negyedik verseskötete, az Egyszerre egy beszéljen a Prae Kiadó gondozásában. Versei sokfélék, különféle női tapasztalatokról mesélnek, szólnak elnyomásról, hatalomról, számos olyan mindennapi élethelyzetről, amiket az emberiség igyekszik szőnyeg alá söpörni.

Kilenc imaszerű vers kapott helyet a kötetben Bevezetés az imádkozásba címmel, hogy aztán olyan történeteket olvashassunk verses formában, melyekben mitológiai szereplők cseppennek a hétköznapokba, mint például a szőrös pacákként megjelenő Odüsszeusz. 

Az alkotásokat áthatja az irónia, ami érdekes, izgalmas, de egyben veszélyes megközelítés. Sokan nem értik vagy nem akarják érteni az iróniát. Verseinek fontos mondanivalója van, de a műfaj annyira alulértékelt és kevésbé népszerű, mint a próza, hogy csak remélni tudom, hogy sokakhoz eljut a mondanivalója.

Csak egészség legyen

Vannak emberek, akik nem tudnak járni.
Vannak, akik nem látnak, vagy rosszul,
esetleg süketek: videótelefonon veszekednek
az utcán, és te nem tudod kihallgatni a kézjeleket.

Másoknak gond van a lelkiismeretükkel.
Túlműködik, vagy alul, mint a pajzsmirigy.
Nekem a bizalomra való képességem ingadozik,
mint másnak a szeszélyes vérnyomás.

Sok dolgot karban lehet tartani.
Ha a félelemtől vagy a krupptól fulladozol,
vannak technikák, és sok segít.
És ki tudná megkülönböztetni az egészséget
egy tökéletes tünetmentességtől?

Csak egészség legyen, mondják,
de kérlek, mutass egy egészséges embert!
Ott várakoznak a humanitárius sátor előtt,
ott ülnek az óvóhelyek mélyén:
majd kicsattannak az egészségtől.

De a fiúnak, aki tízévesen is olyan, mint egy csecsemő,
fejét hátraveti, úgy méreget remegve:
neki voltaképpen mindegy.
Őt nem riasztják meg a hírek,
nem ringatja el a hamis biztonságtudat.
Békében, háborúban ugyanúgy figyel. 

Könnyed, nyitott, lírai alkotások, bibliai és mitológiai témák, vallási kérdések, emberi kapcsolatok, női szerepek, elvárások, anyák, gyerekek, járvány és korábbi életszakaszok tapasztalatai, Egy röpke kis kötet sok fontos mondanivalóval, amikról nem beszélünk, vagy igen, csak épp nem eleget.

Jól felépített kötet, ahol a hétköznapi történetek, problémák közé tökéletesen simulnak be a mitológiai szereplők, miközben próbáljuk a szerzővel együtt megérteni, hogy a 21. században, amikor információk végtelen sora zúdul a fejünkre minden irányból, miként lehet kommunikálni, meghallani a rengeteg zajban a fontos hangokat, vagy alkalomadtán elcsendesedni és megélni a vallást, a hitet.

turitimeaegyszerreegybeszeljen_front-600x686.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Prae Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Sorsod Borsod

Ibsen a konyhában

Így etesd a diktátorod

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes