Sorsod Borsod

Miskolcon sorra tűnnek el az éjszakában a lányok, amivel a hatóságok nem foglalkoznak kellő mélységben. Egy kiugrási lehetőséget kereső fiatal újságíró, Alexa birizgálja meg az eseményeket, és teszi fel a kérdést: lehet, hogy sorozatgyilkos rója a miskolci utcákat, és szinte tökélyre fejlesztett módszerrel kerüli el a lebukást? Bánhidi Lilla Sorsod Borsod című krimije nagyszerű alkotás, kiváló dramaturgiával, szikrázó párbeszédekkel, életszagú helyszínleírásokkal, magával ragadó cselekménnyel.



Könyvajánló
Bánhidi Lilla: Sorsod Borsod


Alexa, a Miskolcról származó lány egy szerelmi törés (Gyepes nyomozó) után Budapestre költözik, ahol mindenféle munkát elvállal, ami az újságíráshoz köthető. Az egyik újságnál kezdetben gyakornokként, majd fizetett alkalmazottként tevékenykedik egy könnyű műfajú rovatnál. Minden igyekezete arra irányul, hogy meghódítsa a bűnügyi rovatot, de fájdalom, a döntési helyzetben lévő vezető ezt a törekvését jobb esetben kineveti, rosszabb esetben gyanakvó rosszindulattal veti oda neki: nő vagy, nők nem dolgozhatnak ebben a rovatban. Alexa kiugrási lehetőségeket keres, hogy bizonyítson. Tagja a Sorsod Borsod Facebook csoportnak, ahol többen is azt kezdik pedzegetni, hogy helyi lányok tűnnek el az éjszakában, akiket soha többé nem lát senki. Alexa nagy levegőt vesz, hogy legyőzze Miskolcon hagyott traumáit, amelyek a mai napig is égetik, és elutazik szeretve gyűlölt fiatalkora helyszínére, Miskolcra.


Az eltűnt lányok ügyével istenigazából nem foglalkozik kellő mélységben a hatóság egészen addig, amíg a helyi potentát, a Bull család Zsanikája fel nem szívódik cím és nyom nélkül. A lány anyja tele ordibálja a városi rendőrkapitány és a polgármester fülét, hogy kő kövön nem marad, ha azonnal nem produkálnak valamilyen eredményt az eltűnt lány ügyében. Újult erővel kezdenek keresgélni a miskolci nyomozók, köztük Alexa ismerősei és szerelme a múltból, és maga Alexa is. Néha kénytelen-kelletlen összedolgoznak, de ez csak esetleges és muszáj körülmények között fordul elő. Van-e összefüggés az esetek között? Aztán megkerül az egyik lány, anyja bosszantása céljából lépett le a pasijával, és a Bullék lánya is küldött egy képeslapot Münchenből. Vajon ez azt jelenti, hogy minden kerek? Gyepes nyomozónak rossz érzése van, és lehet is, mert Miskolc-szerte emberi testrészek kezdenek felbukkanni, amelyek az eltűnt lányokhoz kapcsolhatók. Sorozatgyilkos tartja rettegésben a várost? 
A szerző dedikál "izgalmas élményeket kívánok" szöveggel. Nos, igazat ír, a mű nagyszerű alkotás, kiváló dramaturgiával, szikrázó párbeszédekkel, életszagú helyszínleírásokkal, magával ragadó cselekménnyel.
A vaskos krimi apró betűkkel szedve szenzációs dramaturgiával került a nagyérdemű elé, és én, aki annyira nem vagyok oda a műfajért, faltam a sorokat. Szerteágazó cselekménye életszagú, napjainkra jellemző, kortárs stílusjegyeket tartalmaz, jelenleg égető társadalmi problémákat boncolgat, amelyek többek között a mindennapi életre, női karrierlehetőségekre, orvosi ellátásra, nyomozói munkára, technológiára, cigányok alapvető gondjaira, elfogadottságukra, tipikus normáikra és sajátos moráljukra vonatkoznak. Friss, üde, ha lehet ilyet egy krimire mondani. A nyomozókra jellemző attitűd inkább vidéki kapitányságok életvédelmi osztályaira jellemző, Budapesten nagyon szem előtt vannak ahhoz, hogy a műben citáltak szerint viselkedjenek (de azért őket SEM kell félteni a témában). Volt budapesti rendőrként legalább is úgy vélem, hogy a leírtak simán elképzelhetők: fedett lakások leírtak szerinti kihasználása, dugikulcs, stb. Az azonban általános, amit a nyomozók életmódjáról és moráljáról ír: egy életvédelmi nyomozónak pontosan tudnia kell, mi zajlik egy bűnöző fejében, ehhez viszont nem árt, ha maga is vagány, belemegy az éjszakába, kurvázik, dörzsölődik az éjszaka császáraihoz - hiszen a rendőrség emberét csak egy hajszál választja el a bűnözőtől, a morál. Ha nem ilyen, bizony sokkal inkább kullog az események után, mintha belevaló, minden hájjal megkent zsaruként veszi fel a harcot a bűnözés ellen.

Az újságíró, Alexa karaktere a célját mindenáron elérni vágyó emberé, aki képtelen feldolgozni azt, hogy a szerelmét prostituálttal látta. Tulajdonképpen az eltelt sok év ellenére sem tudja helyi értékén kezelni a problémáit, egyáltalán nem kommunikál a témában érintettekkel, konfliktuskerülése, menekülése traumái elől tankönyvbe illő példát jelent az olvasó számára, hogy hogyan NE kezelje a helyzetet. Az itteni eseményekkel való szembenézése nevel belőle felnőtt nőt, ahogy képes levetkőzni kisgyermeki attitűdjeit, sértettségét és annak címkézni dolgait, amik azok a maguk valójában. 

A sorozatgyilkos meg... azt a rohadt! Hogy ezért...? Oké, hogy pszichopata, de ennyire? Ez a nem normális úgy keres nőt, hogy aki nem hozza az általa elvárt szintet, annak kampó. A sok félrevivő szál nyomozása megtéveszti az olvasót, én például csak a négyszázsokadik oldalon jöttem rá, hogy teúristen', ez a kis genyó az elkövető. (Nem, ne lapozz hátra olvasás közben! Hidd el, megéri az egészet elolvasni ahhoz, hogy igazán élvezni tudd a művet.)

Sorsod Borsod című könyv Miskolc Főutcáján, háttérben a Miskolci Nemzeti Színház

Bánhidi Lilla három évet dolgozott a történeten, ami meg is látszik rajta: se elvarratlan szál, se átalbotában odavetett sor, egyszerűen tökéletes, ahogy a szerző empátiája is megmutatkozik a szereplőkkel és helyszínekkel kapcsolatban. Nagyszerű helyszínleírások, szikrázó párbeszédek, kiválóan kidolgozott karakterek, életszagú leírások, egyszerűen nagyszerű történet, ahol a cselekmény magával ragadja az olvasót. A Prae Kiadó Krimi Ma-sorozata újabb remekművel gazdagodott, amely mind magyar, mind nemzetközi mezőnyben megállja a helyét.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg


Vannak helyek, ahonnan sosem szabadulsz. Ahonnan elköltözni talán, de távozni nem lehet. A spirituális vonzás a galaxis túlvégén is megtart, ahol a Föld gravitációja már érzékelhetetlen.

Alexa – sikeresnek tűnő self-made-woman, aki vidékiként építette fel magát a fővárosi média könyörtelen világában, ugyanúgy, mint megalkotója –, azt hiszi, rég maga mögött hagyta múltját és szülőhelyét. Ám a sziporkázó légvár, amit az életének nevez, köddé válni látszik. Ha más nem is érzékeli, ő tudja: az összeomlás csak idő kérdése. Hogy az alapoktól kell újraalkotnia mindent.

Egy gyilkosságsorozat, melyet az egész ország döbbent borzalommal figyel, lehetőséget ad számára, hogy bizonyítsa rátermettségét oknyomozó riporterként. Beleássa magát az ügybe, és ahogy egyre többet tud meg a brutális kegyetlenséggel kivégzett, gyönyörű lányok történetéből – melynek szálai gombafonalként hálózzák be szülővárosa földjét –, egyre személyesebbé válik számára az ügy.

A végzet pedig visszavezeti őt a kezdetekhez. Borsodba, elfeledettnek hitt szerelméhez és feldolgozottnak hitt traumáihoz.

Bánhidi Lilla első krimijének hőse versenyfutásba kezd az idővel és a titokzatos, tökéletesnek tűnő gyilkossal, ám hogy a célszalagnál mi vár rá, mindenki számára rejtély.

A Prae kiadó Krimi Ma sorozata a Sorsod Borsod megjelenésével újabb remekművel gazdagodott, amely a hagyományokhoz híven körömrágósan izgalmas, mellbevágóan fordulatos, és úgy minden ízében hazai, hogy a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő regény.

 (Mészöly Ágnes)


Bánhidi Lilla író, újságíró, tv-riporter.

Pályáját szociális munkásként kezdte Miskolcon, a hajléktalan ellátásban dolgozott.  Egy helyi rádió, az Európa Rádió riportere, hírszerkesztője, majd műsorvezetője.

 

Dolgozott a Miskolc Városi Televízió, a Pulzus Info Tv szerkesztőjeként, a Sztár FM műsorvezetőjeként és a Reform hetilap külsős újságírójaként, majd Budapesten az MTV, az ATV, azután 14 évig az RTL riportereként.

 

Három éve foglalkozik tudatosan az írással. A Centrál Média Akadémián Totth Benedek és Szurovecz Kitti, majd a Magyar Íróképzőben Zsiga Henrik tanítványa. A Péterfy Akadémia képzésein és magánóráin Péterfy Gergelytől tanult kreatív írást, részt vett Tallér Edina több írói workshopján, két éve állandó tagja az írói műhelyének. Emellett Kukorelly Endre workshopjaira jár. Sorsod Borsod az első regénye. Regionális krimi. A Prae Kiadó 2020-as krimi pályázatán a legjobbak közé válogatták.


A szerző portréját Norigami Works készítette.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Prae Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek Bánhidi Lilla Író Facebook faláról származnak.
Prae Kiadó, Krimi ma sorozat, 2023
Szerkesztette: Péczely Dóra
A borítót Kőszegi Judit grafikájának felhasználásával
Szabó Imola Julianna tervezte.
468 oldal, puha táblás
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes