Miért hasznos dolog a puzzle és miért válhatunk a rabjaivá?

Egy izgalmas játék, szórakoztató kaland, gyönyörű képek, amelyek ráadásul számos pozitív hatással bírnak, mint például a logikai képesség vagy a türelem fejlesztése. Kitaláltátok miről beszélek?

Miért jó kirakózni? Ismerős a kérdés? Nekem nagyon is. Rendszeresen kapom meg, ugyanis nálam a puzzle szuper esti kikapcsolódás. Idén is már több tucatot sikerült kiraknom és ez a szám hétről hétre nő. Rengetegen élnek ezzel a hobbival, mert nemtől, kortól függetlenül, egyedül vagy társaságban, de a lényeg, hogy bárki megtalálhatja benne a tökéletes szórakozást, ráadásul még hasznos is.

Vissza is térek majd rá, hogy miért is hasznos, de először ismerkedjünk kicsit a kirakózás történetével. A puzzle történelme egészen 1763-ig nyúlik vissza, amikor egy brit feltaláló, térképkészítő, John Spilsbury egy fa lapra ragasztotta Nagy-Britannia térképét és lombfűrésszel felvágta a grófságok határai mentén. Célja a határok ábrázolása volt, de aztán rájöttek, hogy az ilyesmi másra is jó. És amikor ezt először hallottam, akkor nyert értelmet a játék angol neve, a jigsaw, amely lombfűrészt jelent magyarul. Azt mondják, hogy ez volt a világ első kirakója.

Utána persze rengeteget fejlődött, változott a műfaj. Eleinte fából készültek az elemek, amelyekre papírból ragasztottak fel képet, majd a 19. század második felében elérkezett a tömeggyártás kora és megszülettek a ma ismeretes darabok és jött a kartonra készült puzzle, amely máig fennmaradt. Persze változó az anyag minősége, vastagsága, felülete, ráadásul már 2D, 3D, színes, mintás, fekete-fehér, sőt bátrabbaknak teljesen egyszínű és még átlátszó kirakókat is kínálnak a különféle gyártók. Mindezt pedig sokféle méretben és különféle alakokban. A választék szinte végtelen és szerencsére már hazánkban is léteznek erre szakosodott üzletek, webáruházak, így a legkülönlegesebb darabok is könnyebben beszerezhetőek.

costco-60000-piece-puzzle-ecomm-via-costco.jpeg

Mint például a világon jelenleg kapható legtöbb darabszámú kirakó, amely egy 60.000 darabos világtérkép. Bár nekem kicsit csalódás, hogy valójában a dobozban 60 csomagban találjuk ezer darabos szekciókra osztva. Ha már kihívás, akkor az inkább az, hogy hetekig kell válogatni, rendszerezni színek, formák alapján, mint 1000 darabos kirakókat kirakni.

De mire is jó azon kívül, hogy szórakoztat? Fejleszti a logikai gondolkodást, a koncetrációt, növeli a türelmet, a stratégiai érzéket, a problémamegoldóképességet, a monotonitástűrést, ráadásul közösségfejlesztő hatása is van. Ezt mutatják a különféle világversenyek, ráadásul Magyarországon is több közösség alakult a műfaj rajongóiból hála a közösségi oldalaknak. Ők szerveznek versenyeket, találkozókat. Ez is bizonyítja, hogy egyedül is végezhető, de társaságban is kiváló elfoglaltság.

Nem szeretnék márkákat kiemelni, mert mindenki másra esküszik. Van, aki a vastagabb, masszívabb, jobban illeszkedő darabokat szereti, de olyanok is akadnak, akik a selymes tapítású vagy éppen a fából készült kirakókat részesítik előnyben. Akadnak nagy nevek, amik garantáltan nem okoznak csalódást, de ma már az olcsóbb, könnyebben megfizethető darabok között is találni jó minőséget. Érdemes a közösségia médiás csoportokban olvasgatni a tapasztalatokat, ahol látni fogjuk, hogy örömmel adnak egymásnak tippeket a műfaj kedvelői és cserélgetni is szeretik, de sokan a falukat is bekeretezett kirakókkal ékesítik.

És most következzen néhány példa az általam kirakottak közül. Mindenfélét szeretek rakni. Legyen az színes, mintás, extrém nehéz vagy épp olyan, ami a megszokott formától eltérő alakokból tevődik össze, de már olyat is sikerült raknom, ami nem papírból, hanem fából készült.

Kövess minket Facebookon!














Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes