Három krimi-thriller, amit érdemes elolvasni

Könyvajánló - Hollófekete / Egy darabot a szívemből / Csendes halál

Három krimi a műfaj rajongóinak! Az első egy lassan csordogáló, több szálon futó történet, ahol a karakterek útja beszippantja az olvasót. A második, ami sajnálatosan a szerző utolsó írása, szintén lassan építkezik, hogy aztán egy parádés, ütős, izgalmas véghajrával záruljon. A harmadik pedig egy nemzetközi terepen játszódó sztori drogokkal, bosszúval, elmebeteg gyilkossal.

Nagyon szeretem az izgulós, kalandos, csavaros krimiket, thrillereket. A 21. Század Kiadónál és kistestvérénél, a Next21-nél sincs hiány ebből a műfajból sem. Ma hoztam nektek rögtön hármat is. Mindegyik kicsit más, így garantált, hogy találtok közte kedvetekre valót.

hollofekete-next21-ann_cleves.png

Elsőként jöjjön Ann Cleeves Shetland című sorozatának első kötete a Hollófekete, mely a Next21 égisze alatt jelent meg. Engem már a borító megvett kilóra, szóval el sem olvastam a fülszöveget, csak felcsaptam a könyvet és lesz, ami lesz. A szerző elrepít minket a skót Shetland-szigetekre. Igazi sötét, borongós, feszült légkör egy elszigelet, fagyos vidéken. Olyan hely ez, ahol mindenki ismer mindenkit és a pletykák életeket tehetnek tönkre. Így kerül a képbe egy mogorva fickó, Magnus Tait, akit mindenki elkerül, a közösség kitaszítottjaként él, mert korábban összefüggésbe hozták egy lány eltűnésével.

Ám szilveszter hajnalán két fiatal lány, Cathrine és Sally kopog az ajtaján segítségért. A kis sziget pedig akkor bolydul fel igazán, amikor előkerül egy holttest. Cathrine-t meggyilkolták. Jimmy Perez nyomozó érkezik a helyszínre, aki egykor itt élt, így tudja milyen világba csöppent. El is kezd egyre mélyebbre ásni a sziget történetében. Mi pedig kapjuk szépen sorban a kirakós darabkáit. Megismerjük Magnust, Perezt, a sziget többi lakóját, közben egyre többet látunk abból, hogy milyen az élet egy ilyen elzárt közösségben.

Elveszhetünk az emberi gyarlóság útvesztőiben, miközben több szálon rakjuk össze az apró lebilincselő részekből ezt a sztorit, ahol nem is igazán a lassan áramló nyomozás viszi el a prímet, hanem a részletes, izgalmas karakterek életútja. Már elérhető a sorozat második része is, nálam tuti sorra kerül.

A második ajánlott könyv Mary Higgins Clark és Alafair Burke lassan építkező krimije, ami aztán parádés, ütős, izgalmas véghajrával zárul. A gyanú árnyékában sorozat immár ötödik kötete az Egy darabot a szívemből című regény. Bár sorozat, szerintem mindegyik rész megállja a helyét önálló regényként is. Azért én nagyon ajánlom a korábbi részeket, mert mindegyikben csavaros történeteket kapunk. A címre kattintva elérhetőek a kötetekről írt ajánlóim:

A gyanú árnyékában

Na, de lássuk mit rejt a sejtelmes cím. A kihűlt esetekkel foglalkozó producer, Laurie Moran és műsorának egykori házigazdája, Alex Buckley épp készülődnek tengerparti esküvöjükre, amikor a csodás napokra sötét árnyék vetül: Alex hétéves unokaöccse eltűnik a tengerparton. Mindenki a srácot keresi, de nem tudják, hogy a szárazföldön kell kutatniuk vagy már csak a holttestét fogja parta vetni a víz, miután a hullámok kidobták a deszkáját.

Laurie a műsoránál jól működő nyomozócsapatát is segítségül hívja, hogy kiderítsék mi történhetett. Rengeteg szereplő elmesélése alapján apránként áll csak össze a kép. Laurie azt gondolja, hogy az ő fia volt a célpont, de a két kölyök rettenetesen hasonlít egymásra és az elrabló talán észre sem vette a tévedését, így még inkább nyomasztja, hogy meg kell találniuk a fiút és a sajátját pedig biztonságban kell tudni.

Mindenkit mozgosítanak, aki csak eszükbe jut, mert egy emberrablásnál, mindig az idő a legfontosabb tényező. Minden lehetőséget számba vesznek, még azt is, hogy felkutassák az újszülöttként örökbefogadott fiú vér szerinti családját. A sztori ijesztő, ráadásul telnek a kutatással, nyomozással teli napok és a fiú nem kerül elő, ha pedig elrabolták, vajon miért nem követel senki váltságdíjat? Életben van még egyáltalán?

Furcsa érzés volt kezembe venni ezt a könyvet annak tudatában, hogy ez a szerző utolsó műve volt halála előtt. Szerettem a stílusát, a regényeit, könnyed kikapcsolódást jelentő történeteket írt. Érdemes kézbe venni a könyveit. Ez a kötet is hozta a tőle elvártat: olvasmányos, feszült hangulatú, érdekes sztori és egy kis csavar is jutott a végére.

csendes_halal.png

És máris elérkeztünk a harmadik regényhez, Peter May Csendes halál, mely egy számomra kicsit kiszámítható krimi, cserébe olvasmányos, haladós a történet, így könnyed hétvégi szórakozásnak tökéletes. A szerző elrepít minket Spanyolországba, ahol Costa Del Sol kicsiny házai között sétálhatunk, olvasás közben szinte érezzük a tenger illatát, a napsütést a bőrünkön, halljuk a hullámok csapódását a sziklák falain. Parádés helyleírások, amik tényleg elviszik az olvasót ebbe a tengerparti kisvárosba.

John Mackenzie, a glasgow-i nyomozó azt a feladatot kapja, hogy utazzon Spanyolországba egy elítélt szökevényért és hozza őt haza. Jack Cleland nem kispályás, drogkereskedelem és gyilkosság is van a rovásán. Machenzie zseniális nyomozó, de mit szépítsük, tipikus tuskó nulla szociális érzékkel, nulla empátiával és ehhez már csak extra a lobbanékony, indulatos természete, ami egyébként hoz pár humoros jelenetet a regénybe.

Van itt minden, ami egy jó kis akció-krimihez kell: szadista gyilkos, drogok, korrupció, bosszú, csontvázak a szekrényben. Egész jól is olvastatja magát a könyv, akciójelenetekben nincs hiány, de nekem sajnos időnként vontatottnak tűnt, ráadásul a vége túl egyértelmű volt, jobban szeretem a váratlan, ütős fordulatokat, de így is teljesen rendben volt a kötet. Azt mondják a szerző Vesztegzár című könyve nagyot üt, majd próbálkozom azzal is. Szerkesztőtársam ajánlóját arról a kötetről ide kattintva olvashatjátok: Vesztegzár.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A kötetek a borítóképre kattintva elérhetőek kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Vakfolt: egy új, izgalmas krimi A lány a vonaton szerzőjétől

Élj vagy halj meg

A jachtparti

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes