Élj vagy halj meg

 Könyvajánló - Anne Sexton: Élj vagy halj meg

A 20. század egyik legmeghatározóbb amerikai költője - itthon pedig jóformán ismeretlen a neve. A tragikus életű és sorsú Anne Sexton műveivel megismerkedhet a hazai közönség is.




Nem tudtam, hogy az életem végül
majd elüti anyáét, mint egy teherautó,
és hogy nem marad más
hatéves koromból,
mint egy kis lyuk a szívemben, egy süket folt,
hogy tisztábban halljam
a kimondatlant.

A 21. Század Kiadó elkezdte a Versum-könyvek sorozatot, amelynek eddig három kötete jelent meg: a zseniális norvég Tor Ulven, a nagynevű amerikai John Ashbury, és a szintén amerikai Anne Sexton kötete. Mindig azt mondom, hogy az irodalmon belül a versek azok, amelyek a legtávolabb állnak tőlem - és ez így is van. A tényirodalom, a próza, ezek voltak mindig is a kedvenceim, aztán nemrégiben a kisregények és novellák is beléptek a sorba (és ez esetben nem én változtam: az ok, amiért korábban azt hittem, a novella nem az én műfajom, az, hogy egyszerűen amikkel korábban találkoztam, egyáltalán nem tetszettek, és azok a mai napig sem tetszenek). Egyre inkább érzem úgy, hogy a versekkel is ez a helyzet. Nem a műfajjal van bajom, hanem egyszerűen a legtöbb vers, amivel tizenévesen találkozunk kötelező jelleggel, nem jó. Nekem legalábbis nem. 99%-uk nem. 

Anne Sexton zaklatott, erős lírája azonban megfogott, nem is egyszer olvastam el a verseket, nem is sorban, hanem sokszor bele-belekapva a kötetbe.




A SZERZŐ JEGYZETE

Először is, a verseket (1962-1966) megírásuk sorrendjében közlöm, előre elnézést kérve, amiért olvashatók egy súlyos melankóliás eset lázlapjaként is. De arra gondoltam egyes olvasóknak a keltezés sorrendje is érdekes lehet, ahogy André Gide írta naplójában: „Minden optimista elhatározás ellenére olykor győz a melankólia; az ember határozottan elbarmolta ezt a bolygót.”

Anne Sexton

Anne Gray Harvey néven látta meg a napvilágot 1928-ban, a Massachussets állambeli Newton városában, gyerekkora nagy részét Bostonban töltötte, és bentlakásos iskolákban tanult. Már fiatalkorában is írt, de ezek inkább csak a kamaszok, gyerekek megszokott szárnypróbálgatásai voltak. 1948-ban ment férjhez Alfred M. Sextonhoz, 5 évre rá megszületett az első lányuk, majd 1954-ben szülés utáni depressziót állapítottak meg nála és ekkor volt az első idegösszeroppanása. Egy évre rá megszületett a második lány, ami után szintén súlyos depresszióval és összeomlással kezelték, öngyilkosságok is megkísérelt. Ezután az orvosa biztatására kezdett el írni. Anne Sexton munkáiban olyan tipikus női témákat boncolgat, amikről előtte nem volt szokás a költészetben értekezni, mint például a menstruáció, az abortusz, de bőven taglalja maszturbáció és házasságtörés kérdését is. Munkájáért Pulitzer-díjat kapott, és szabad, nyílt, mégis zaklatott hangvételű költészete fontos lenyomatot hagyott a 20. századi irodalmon. 

1974-ben, 46 évesen halt meg egy sikeres öngyilkossági kísérlet következtében. 


A ​20. század közepi, amerikai vallomásos költészet két nagy jelentőségű költőnői életműve közül Sylvia Plathé jól ismert Magyarországon is, de a hazájukban legalább annyira elismert és népszerű Anne Sexton szinte hozzáférhetetlen volt eddig a hazai versolvasók előtt. Hála a remek fordítóknak, Fenyvesi Orsolyának, Mesterházi Mónikának és Szlukovényi Katalinnak, ez a helyzet most megváltozhat. Az Élj vagy halj meg nemcsak Sexton pályáján, de az egész 20. századi amerikai lírában mérföldkőnek számító kötet. Ahogy Szlukovényi Katalin írja utószavában: „Anne Sexton kötete kertelés nélkül teszi föl élet és halál legalapvetőbb kérdéseit. Végleges válasz helyett persze sokkal inkább a keresés folyamatának krónikája rajzolódik ki az 1967-ben Pulitzer-díjjal elismert könyvből, amely a vallomásos költészet egyik klasszikusa – magyar fordítása ezért hiánypótló.”

 


Anne Sexton (1928–1974) amerikai költő, író. A vallomásos költők csoportjához (John Berryman, Randall Jarrell, Robert Lowell, Sylvia Plath) tartozik, akik tudatosan használták életművüket arra, hogy traumatikus élményeiket feldolgozzák. Versei személyesek, szókimondók, jellemző rájuk az erős képalkotás, az álomszerű narratíva. Sexton második idegösszeroppanása után kezdett írni, Élj vagy halj meg című kötetéért 1967-ben Pulitzer-díjat kapott, 1974-ben öngyilkos lett. A legjelentősebb amerikai költők között tartják számon.
Úgyhogy most megyek,
öregség vagy betegség nélkül,
vadul, de pontosan,
hisz ismerem már a legjobb utat,
a játékszamár hátán, amin annyi éve ülök,
sosem kérdve: „Hová megyünk?”

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon! 

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes