Egy depis író miért kommentel ebbe?

Lőrinc László a 25 szelfi a reformok korából című kiadványával befejezettnek tekinti a magyar történelem híres korszakairól írott sorozatát.  A kötet ifjúsági szlengben, humoros, pimasz, meghökkentő sorokat tartalmaz híres és hírhedt emberekről, Rátkai Kornél ihletett, szövegekhez remekül illeszkedő illusztrációival. A cím idézet a műből, Madách Imrére vonatkozik, dr. Hugonnai Vilmától. 

Könyvajánló
Lőrinc László
25 szelfi a reformok korából

Milyen volt a magyar 19. század? - erre a kérdésre ad választ az ország történelemtanára, Lőrinc László, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tisztességben megőszült tanára, aki pimaszul humoros, meghökkentő párbeszédeiről híresült el a 25 szelfi kezdetű, a magyar történelem nagy korszakairól szóló sorozatban. A 25 szelfi a reformok korából záróakkordot jelent, a modernkori történelem túl sok politikai áthallással rendelkezik, amelynek ódiumát nem kívánja felvállalni a szerző. A mű 1830-1900 közötti időszakba enged betekintést.

Amikor elindult a sorozat a 25 szelfi az Árpád-korból című első kötettel, Lőrinc László saját gyerekén és diákjain monitorozta a szelfi és korunkra jellemző párbeszédstílusokat, kihegyezve a közösségi média ifjúsága által használt szlengre. Eleinte félő volt, hogy nem fog beválni, de a szerző ragaszkodott a stílushoz. Ami ezután jött, ma már történelem. Nemcsak a diákok, hanem a történelemre nyitott, vállalkozó szellemű felnőttek is mellőzhetetlennek érzik a műveket, és öblös hahotázással jutalmazzák a különféle beszólásokat. Figyelem! Vaskalapos felnőtteknek, akik tekintélytiszteletüktől és önmaguk fontosságától csaknem hasra esnek: tilos a mű abszolválása! Nekik valószínűleg a fejezetek végén a hiteles történelem magyarázat is csak olaj a tűzre, nemhogy a mai ifjúság között előforduló szlenges párbeszédek. Nem kell küzdeni, ők nyugodtan engedjék el a sorozat könyveit, rengetegen vagyunk, akik arra használják őket, amire valók: az informatív részen túl szórakoztatni, kicsit leszállítani nagyjainkat arról a piedesztálról, ahová nagy többségük sosem akart felkerülni.

Idézet a könyvből: 

Poszt:
Kölcsey: Kinéztem a tornácra.

Szemere Pál: Adom. De miért nem mész ki legalább az utcára?
Kölcsey: Lefagyna az orrom.
Szemere: Egy kis mozgás, ember! Egy kis szabad levegő, élet!
Kölcsey: Pont fél éve is kimentem, egész a bíróságig, hát semmi: lenyomtak a birtokperben.
Szemere: Az írás sem dob fel?
Kölcsey: Mi? Az hogy a Kazinczyék lenyúlták egy az egyben a Homérosz fordításomat?
Szemere: Láttam a verset amit reggel posztoltál, szerintem tutifrankó!
Kölcsey: Ja, a Hymnus? Az egy gány. Ha felállok innen és bemegyek a szobába, bevágom a kemencébe. Oszt ennyi.
Szemere: Ne játszd már az eszed! Zseni vagy! „Balsors akit régen tép” – eszméletlen ütős!
Kölcsey: Az egész nagy magyar balsors egy nulla.
Szemere: Nem értem mi történt reggel óta. Miért írtad azt, ha közben meg ennyire depis vagy?
Kölcsey: Azért mert baromira berágtam a Metternichen, meg az összes rohadék bécsi orkon!!! Azért! De már nem tud érdekelni.
Szemere: Ja, az adószedés és katonatoborzás? Ne rágd magad rajta, mindig ez van.
Kölcsey: De mikor a megyék megmondták, hogy NEM szedhetnek tőlünk többet! Az újoncozás is felejtős! Erre ők meg, hogy de! Totál kivagyok ettől! Hogy a bánatba jönnek ehhez? Balsors!!! Háromszáz éve ezt tolják!!!!
Szemere: Jó, jó, nyugi.
Kölcsey: Most katonasággal fognak ránk mászni, aki ellenáll, kard nyúl barlangjában!
Szemere: Te írod, hogy „bűneink miatt”! Isteni büntetés, kár pampogni.
Kölcsey: Oké, büntessen azért, amit csináltunk. Az egy dolog. De már azért is, amit majd csinálni fogunk? Há’ kösz!... Viszont figyelj! Írni fogok egy tuti verset arról, hogy semminek semmi értelme.
Szemere: Annak se, hogy verset írj?
Kölcsey: Hülye vagy? Miért pont annak lenne? Na, az a vers majd betalál. Fejben már alakul.
Szemere: A téma érdekes...
Kölcsey: Igen, hogy totál felesleges minden, vágod?! És lehozzuk a Minervában!

Miről szólnak a jelenlegi kötet fejezetei (a teljesség igénye nélkül)?
- kiderül, hogy Széchenyi István gróf "durván jó" könyvet írt Hitel címmel
- Déryné Széppataki Róza tető nélküli teremben, hóesésben vacog, mert csak ott lehetett kimaxolni a színházi férőhelyeket
- Eötvös Ignác szerint Victor Hugo műmájer, de a fia leinti, hogy ne égesse ilyen véleménnyel
- Metternich csalódott arca, mert a magyarok ledominálták
- Kossuth marketing: fotózd le magad egy Pesti Hírlappal és egy felszabadított jobbággyal
- Vörösmartynak tetszenek Petőfi versei, a Csiga vendéglő pedig irodalmi vértörvényszékké avanzsál
- Adam Clark Instagram-live-ban adja a nagyérdemű tudtára, hogy hidat épít Pest-Buda között
- Liszt Ferenc szupersztár Szekszárdon
- Vasvári Pál petíciója, Petőfi nyilatkozata a Talpra magyarról: "semmi para, a vers kész"
- Deák és Bécs szívózása
- Hugonnai Vilma és a magyar társadalom hozzáállása az orvosi diplomájához
- lisztes rántás, mint reformkoszt
- kibicelés Tisza Kálmánnak és Jókainak
- a magyar tarkáról (tehén) kiderül, hogy nem beteg, csak foltos
- Adynak kajak nagy tervei vannak.

A műre jellemző egyediség kiemeli  a nagy tömegű ifjúsági irodalomból, értékét pont az informatívsága adja, a szleng használata pedig könnyen abszolválhatóvá teszi a meghökkentő párbeszédeket a különcségre fejét felkapó ifjúság számára. A nyelvükön megszólaló történelem fogékonnyá teszi őket további információk keresésére, tudásuk kibővítésére. Nagy örömmel vettem kézbe, és riasztottam meg sorozatosan felharsanó nevetéseimmel a tőlem két méterre békésen rejtvényfejtő életem értelmét. Végül az inkriminált részeket mind fel kellett olvasnom neki.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A 25 szelfi könyvsorozat negyedik, befejező kötetében a magyar történelem újabb ismert és kitalált szereplői fotózkodnak, hogy segítsenek megérteni az 1830 és 1900 közötti időszakot.
Clark Ádám hajmeresztő live-ot indít a Dunán, 1848 márciusára eseménymeghívás érkezik, Kossuth challenge-ben toboroz előfizetőket, Metternichről gonoszkodó mém születik, közösségi csoportokban eltűnt tárgyakat és személyeket keresünk, Szekszárdon pedig Liszt Ferenc luxushintóját hájpolhatjuk.


Lőrinc László gyerekkorától rendező szeretett volna lenni, de nem vették fel a szíve csücskének számító szakra, ezért az ELTE magyar-történelem szakát végezte el. Tanárként helyezkedett el, és amikor már végleg elhagyni szándékozta a pályát, 1990-ben megalakult az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, ahol minden álmát meghaladó szabadságot kapott a történelemtanításban. Az elit gimnáziumba nagyon nehéz bekerülni diákként - Lőrinc László nem is titkolja, sokkal könnyebb motivált, nyitott és terhelhető alapokon álló középiskolásokat tanítani, mint egy középszerű intézményben frusztrált emberanyaggal és jelentős forráshiánnyal küszködni. Ettől függetlenül a könyvein keresztül igyekszik mindenki történelemtanára lenni, amennyiben megvan rá a befogadó közeg.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kolibri Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek Lőrinc László és a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: 25 szelfi a reformok korából
Szerző: Lőrinc László
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalak száma: 160
Megjelenés: 2022. szeptember 07.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634379454
Méret: 223 mm x 160 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes