Alan Turing és Mark Kac, a 21. század két kiemelkedő matematikusa

Könyvajánló - Dermot Turing: Az igazi Alan Turing / Mark Kac: A ​véletlen rejtélyei

Alan Turing és Mark Kac: két zseniális matematikus, akik meghatározó, úttörő szereplői voltak a 21. századnak.

turingkac.jpg

A múlt században minden tudományágban történtek nagy áttörések, nem volt ez másként a matematika és a fizika területeivel sem. A Typotex Kiadó elhozott az olvasóknak két érdekességekkel teli életrajzi kötetet úttörő matematikusokról. Elsőként következzen Alan Turing, aki matematikusként és a számítógépek szakértőjeként is maradandót alkotott. De neve leginkább a nácik megfejthetetlennek tűnő rejtjelező gépének, az Enigmának a kódjával forr össze, de az első digitális számítógép sem létezett volna nélküle.

turin210_medium.jpgDermot Turing, a legendás zseni unokaöccse éveken keresztül kutatta Alan Turing életét és munkásságát. Rengeteg családi levelezés, dokumentumok és rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel folytatott interjúk alapján írta meg nagybátyja önéletrajzát.

Megismerjük Turing magányos gyerekkorát, ami a múlt század elején a felső középosztálybeli családoknál sajnos nem volt olyan meglepő vagy ritka. Idegenek nevelték, míg anyja egy másik kontinensen volt, majd jött a bentlakásos iskola. Az érzékeny fiúnak pedig hiányzott a családi szeretet, gondoskodás. És magányán az sem segített, hogy zárkózott fiú volt, aki nehezen barátkozott, tanárai szerint hiányzott belőle a közösségi szellem.

Tizenötévesen már inkább a haladó matematika és a természettudományok kötötték le, a saját kutatásai, amik miatt elhanyagolta a további tantárgyakat. Igyekeztek különféle módszerekkel elérni, hogy ne lógjon ki a sorból. De egy különc zseninél az ilyesmi ritkán sikeres. Ám végül a problémás kölyök helyett elkezdték meglátni az éles elmét. Apránként lépdelt előre és 18 évesen matematikai ösztöndíjjal került be a cambridge-i King's College-ba.

Olvashatunk kicsit a cambridge-i, majd a princetoni évekről, az ott végzett munkáiról. A szerző igyekezett közérthetően írni Turing kutatásairól, így a matematika területén kevésbé jártasak sem vesznek el ezekben a részekben. Aztán elérkezünk a második világháború alatti munkájához, az Enigma kód feltöréséhez is.

A munkájában parádézott, de sajnos közben látjuk életének nehéz oldalát, magánéleti problémáit is homoszexualitása miatt, amely abban az időben bűncselekménynek számított. A háború után több könyvet is írt, de ezek egyike sem jelent meg halála előtt. Egy ragyogó elme nehéz, problémás múlttal, aki túl fiatalon távozott, mégis sokat letett arra a bizonyos asztalra. Úttörő volt a kódfejtések világában, de a mesterséges intelligencia és a morfogenezis is komolyan érdekelte.

Kapunk egy érdekes, színes portrét Alan Turingról, amelyben olyan levelezések, jegyzetek is helyet kaptak, melyekkel eddig még sehol sem találkoztunk. Kicsit néhol elfogultnak éreztem a szerzőt, de összességében ez egy remek, olvasmányos életrajz, megspékelve némi tudományos értekezéssel is, melyet igyekezett közérthetően tálalni. 

kacma110_medium.jpgA másik kötet Mark Kac, a matematikai gondolkodás egyik úttörőjének életrajzi könyve, A véletlen rejtélyei. A kötet nagyon olvasmányos, melyben közvetlen stílusban meséli el életének fontos állomásait. Mesél gyerekkoráról, családjáról és arról is, amikor tizenhat évesen megszállottjává vált a harmadfokú egyenleteknek és nem sokkal később egy matematikai lap le is közölte a Cardano-képletek levezetésének egy új módszerét. A mérnöki kar volt tervben, ám ez volt az a pillanat, amikor a tervek megváltoztak.

Jött az érettségi, miután matematika szakra jelentkezett az egyetemre Lwówba (Lviv). Sajnos itt sem volt könnyű dolga, péládul első trimesztere alatt szenvedő alanya volt a nacionalista diákok zsidó diákok ellen szervezett felkelésének is. Majd végignézhette, végigélhette, ahogy erősödött a zsidóellenes hangulat az egyetemen belül és kívül is.

Látta hová tart a világ, ezért kereste a lehetőséget, hogy nyugatra meneküljön. Állasokat pályázott meg az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is. Végül a szerencsének és kiváló eredményeinek köszönhetően elnyert egy posztdoktori ösztöndíjat a Rockefeller Egyetemre 1938-ban, és ennek köszönheti, hogy nem kellett osztoznia a Vészkorszakban családja és több millió zsidó társa sorsán.

Egy zseni, aki beleszületett az antiszemitizmus virágzásába. Életén és történelmi áttekintésein keresztül láthatjuk, hogy milyen nehéz volt a múlt század elején zsidóként létezni Európában, de láthatjuk azt is, hogy miként sikerült tehetségének, tudásának és szorgalmának köszönhetően túljutnia az előítéletek okozta nehézségeken.

"A kreatív ember két világban él. Az egyik a hétköznapi világ, amelyen osztozik másokkal, és amelyben nemigen különül el embertársaitól. A másik kinek-kinek a saját világa, és ebben a saját világban kerül sok a kreatív dolgokra. Ennek a világnak megvannak a maga szenvedélyei, diadalai és csüggedései..."

A könyvben látványos különbségek vannak a Kelet-Európában töltött gyermekkor, fiatal évei valamint az Államokban töltött évei között. Nemcsak magánéletébe kapunk betekintést, hanem a tudományos munkáiból, kutatásaiból is kapunk ízelítőt. Időnként a matematikában kevésbé jártas olvasónak a tudományos részek szárazak lehetnek, kevésbé érdekesek, de látni egy kiemelkedő tudóst abban a sötét korszakban, igazán érdekes olvasmányélmény volt. Egy igazi regényes, izgalmas, időnként humoros életrajz.

Köszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak! A kötetek a borítóképekre kattintva elérhetőek kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

A fehér térkép

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes