Stratégiai fejtörők - A háború művészete

 Könyvajánló: Richard Wolfrik Galland: A háború művészete


Légy te is hadvezér, és vívj meg 40 valós ütközetet az ókori görög csatáktól az amerikai polgárháborún át egészen a hidegháborúig! Küldetésed során a történelmi tények és a csapatok elhelyezkedését ábrázoló szemléletes térképek segítenek.

Tedd próbára taktikai, logikai és problémamegoldó készségedet, és járj túl minden idők legnagyobb tábornokainak eszén, hogy győzelemre vezesd katonáidat! A különböző nehézségű stratégiai és logikai fejtörőket tartalmazó könyvből – amelyet az egyik legnagyobb hadtudós, Szun-ce több mint 2500 évvel ezelőtt írott műve, A háború művészete ihletett – megismerheted a történelem sorsfordító ütközeteinek izgalmas részleteit is.




A kötetben több tucat ismert vagy kevésbé ismert csatáról kapunk egy rövid ismertetőt - kik a szemben álló felek, hol, milyen helyzetben, mennyien, kik vezetik a seregeket -, majd ez alapján kapunk egy kérdést. Mi a csata végkimenetele? Mi a védelmi stratégiád? Mit javasolnál ez egyik tábornoknak? Előrenyomulsz vagy vársz? Melyik egységnek lesz döntő szerepe a csata során? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kapunk, majd 2-3 válaszlehetőség közül választhatunk. A következő oldalon megtudjuk, hogy melyik stratégia lett (volna) a legjobb és miért, és persze azt is, hogy mi történt valójában, hiszen az adott helyzetben a tábornokok nem mindig a legjobb döntést hozzák, nem mindig látják át pontosan sem a saját, sem az ellenfél helyzetét, morálját, szándékát, sem a földrajzi viszonyokat, vagy egyszerűen csak fáradtság, ismerethiány miatt hoznak rossz döntést. Az esetleges árulókról nem is beszélve, akiknek "áldásos" munkája sokszor sorsdöntő egy-egy csata során. 




Vajon te jobb stratégiát választasz, mint a múlt nagy tábornokai? A 40 ütközet során Caesar csapataitól Boudicán, a százéves háborún, a rózsák háborúján, az amerikai függetlenségi háborún, Napóleon háborúin, az amerikai polgárháború csatamezein és az első és második világháborún át egészen a hidegháború éveiig, 1971-ig jutunk. Minden egyes ismertető és kérdés egy dupla oldalon található, színes képekkel, ábrákkal, térképekkel és csapatrajzokkal, a megoldás a következő oldalon. Mindegyik után pedig egy-egy logikai feladat, rejtvény van. Nem csak a stratégiánkat próbálhatjuk ki, de ötletesen tálalt logikai feladványokat is megoldhatunk.




A könyv nagyon jó szórakozás egyedül is, de színt vihet egy társasági összejövetelbe is, sőt, történelemórákon is használható. Biztos, hogy a gyerekekben jobban megmaradnak egy-egy fontosabb csata részletei - a résztvevő felek, a seregek, a helyszín, a végkimenetel és következmény -, ha ilyen játékos formában ismerkedhetnek meg vele. 




Bevallom, amikor információkat kerestem a szerző, Richard Wolfrik Galland életéről, munkájáról, semmit nem találtam. Viszont egy rakat hasonló rejtvényes könyvet igen, olyan témákban, mint Leonardo da Vinci, Nikola Tesla, a Ticket to Ride és a Catan társasjáték (megjegyzem, nagy kedvencem mindkettő, és elég népszerűek itthon), több könyv, regény világa, mint Alice, a Büszkeség és balítélet, Sherlock, sőt, Arthur király és a Warhammer univerzuma is megelevenedik egy-egy rejtvényes puzzle-könyv formájában. Szerintem a legtöbbre bőven lenne igény magyarul is - mit gondolsz, kedves HVG Könyvek? :)

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes