Dermesztő Balaton

Lékhorgászat közben fiatal lány jégbefagyott arcát megpillantani egy pecásnak sem az a kimondottan vágyott élménye. Alig lehet valamit tudni az áldozatról, mire - stílusosan - megtörik a jég, és kiderül, hogy a lány szovjet állampolgár, az Aeroflot alkalmazottja. Miért Magyarországon ölik meg, milyen magyar vonatkozásai vannak az ügynek, mi köze a Forum szakácsának és a Vígszínház ügyelőjének az egészhez? Kapcsolódik-e hozzá az észt függetlenségi mozgalom? Mit tudhatnak meg nyomozóink a moszkvai életvédelemnél? A Véres Balaton-sorozat legújabb része ezekre keresi a választ. 


Könyvajánló
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

Nincs is annál keményebb egy balatoni lékhorgászat során, amikor az átlátszó jég alól egy fiatal lány arca néz vissza az egyénre. 1981. december 27-én pontosan ez történt három horgásszal, akik a családi ünnepeket kívánták kipihenni némi kis süllőzéssel. Mondanom sem kell, nem is lett belőle semmi. A helyszínre kirendelt hadnagy az év utolsó hetére nem várt nagy eseményeket, csak a szokásos szilveszteri balhékat vagy öngyilkosságokat, de arra nem számított, hogy a Balaton jegéből kell kivágni egy jégtömbbe fagyott holttestet. Abban reménykedik (és joggal), hogy az ügy sajátosságait és szakmai szempontokat figyelembe véve, a fővárosban dolgozó, országos hatáskörű kollégák seperc alatt átveszik tőlük az ügyet.

Budapesten kiolvasztják a lányt a jégtömbből, Bogdán István főhadnagy megállapítja, hogy az áldozat roppantul hasonlít Adorján Máté menyasszonyához, Lendvay Laurához. Ezentúl alig van nyom, amin el lehetne indulni, necces a halál időpontjának megállapítása (a jégbefagyás miatt), valószínűleg drogos volt, és egy ütéssel a fején küldték el a nemlétbe. Egy ígéretes nyom szerint az áldozat Szekeres Judit, aki nővérként dolgozik a Péterffy Sándor Kórházban, és a Balatonra utazott el az ünnepekre. Amint a kollegák megkeresik a rokonait, kiderül, hogy Szekeres Judit él és virul, de  ő és a család egyes tagjai kicsit zavartan válaszolgatnak a faggatódzó rendőrök kérdéseire. Mit titkolnak?

Képbe kerül az újonnan épült Forum szálló szakácsa is, Márta, aki egy hálózat tagja, és december 31-én roppant nyugtalanul megy be dolgozni. Neki mi oka lehet a lebukástól félni? Mi köze lehet az észt függetlenségi mozgalomnak Mártához és a jégbe fagyott lányhoz? Végül kiderül az áldozat neve (Riina Luik, észt nemzetiségű szovjet állampolgár), foglalkozása, de... Mi történt vele? Hogy kerül az Aeroflot egyik alkalmazottja meztelenül a Balaton vizébe? Mi köze a Vígszínház ügyelőjének az egészhez? És a moszkvai életvédelmi osztálynak? 


Kedvenc nyomozópárosunk Adorján Mátéját már csak érintőlegesen találjuk meg a műben: az Interpol magyarországi irodájának vezetői széke vár rá, már nem folyik bele nyomozati cselekményekbe.

A cselekmény szépen pörög, legfeljebb két ponton csúszik el:

1) akit nem annyira köti le a dunaújvárosi városképek, az észt függetlenségi mozgalom és a Forum szuperhotel konyhája, az unni fogja a cselekményt. Tipikus Dan Brown, Steve Berry, J.R. dos Santos dilemma: ha közömbös az alapként feldolgozott problémából kifolyó szál, akkor a rá felépített helyzet sem fog érdeklődésére számot tartani. Itt pontosan ez a helyzet, nagyon sokan ezért kárhoztatják és a Véres Balaton-sorozat leggyengébb láncszemének kiáltják ki a Dermesztő Balaton című részt. Nem feltétlenül értek ezzel egyet, dramaturgiában, fordulatokban ugyanúgy izgalmas cselekménnyel van dolgunk, mint a Véres Balaton vagy a Haragos Balaton című művekkel.

2) alapvetően Adorján Máté hiánya miatt sem kell(ene) hisztériázni, bizony, jól teljesít ott Bodgán István nyomozó is. Bár, tény, hogy harmadik részben kicserélni egy művelt, sármos, elegáns módszerekkel dolgozó, totálisan szimpatikus nyomozót nem szerencsés húzás a szerzőtől, amiért az olvasóktól meg is kapja a magáét: kritikai lehúzásokban megtestesülő szubjektív olvasói véleményekben elnyerte "méltó" büntetését. Drága barátom az úrban, egy már bejáratott világfi mindig érdekesebb, mint a szakmai munkát 110%-on hozó átlagzsaru. Összehasonlítási alap nélkül a mű simán megállja a helyét a krimik között, de így, hogy itt vannak az előző részek, Adorján Máté bizony elvitte a sikert Bogdán István elől. A főszereplőváltás szakmai baklövés a javából, kiberhelte művéből a fűszert, hiába van minden a helyén amúgy - Adorján Mátéval a legjobb, legerősebb rész címkét nyerhette volna el közvélekedés szerint is. (Látta ezt az anyagot szerkesztő?! Ha igen, miért engedte?)

A regény hozza a szocializmus végéhez közeledő magyar hangulatot: kéz kezet mos, munkaidőben, munkaügyben járókat simán és kötelezően alkohollal kínálják, a dohányzás magától értetődő vendéglátóknál, munkahelyeken, mindenki elvtársozik, ami ma sem hiánycikk a közéletben, csak uram-bátyámozásban nyilvánul meg. A téli Balaton hangsúlyos lefestéséért plusz pont jár a szerzőnek, igazi ínyencfalat az a tóért rajongók számára.

Szerintem olvassátok, és bocsássátok meg a szerzőnek Adorján Máté mellőzését - azért még Laura elkészítette az emberölést elkövető profilját. Tavasz végén jön a sorozat előzménykötete, nagyon kíváncsi vagyok rá!

Fülszöveg

1981-ben, egy decemberi reggelen három lékhorgász egy halott lányt talál a Balaton jegébe fagyva. Az áldozatról hamar kiderül, hogy az Aeroflot szovjet légitársaság budapesti irodájában dolgozott. Mivel Adorján Mátét az új magyarországi Interpol-iroda megnyitásának az előkészületei foglalják le, a kollégája, Bogdán főhadnagy vezeti, aki – nem kis bosszúságára – segítőtársat is kap Moszkából, Irina Grigorenko őrnagy személyében. Bogdán nem hivatalosan beavatja az ügy részleteibe a barátait, Mátét és a pszichiáter Lendvay Laurát, aki ezúttal az áldozat pszichológiai profiljának a megalkotásával segít az indíték felderítésében. Vajon azért ölték meg, mert kábítószer-fogyasztó volt? Vagy a családja múltjában rejlő titok miatt? Netán valami egészen más áll a háttérben?

Fotó: Zajácz István

Zajácz D. Zoltán 1966-ban született Kisvárdán. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett diplomát. Huszonöt évig dolgozott a médiában, a kilencvenes évek második felében az akkor legnézettebb magyar televíziós műsor, a 
Friderikusz Show szerkesztője volt.
Jelenleg középiskolai tanár. Hobbija a zenélés, a nyolcvanas évek elején a legendás Cipőfűző zenekarban Bódi László Cipő szerzőtársa volt. 2021-ben jelent meg nagy sikerű első regénye Véres Balaton címmel.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, General Press Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Dermesztő Balaton

Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2022. szeptember 14.
Kötés: puha táblás
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes