Whisky zsebkönyv

Könyvajánló - Kovács Dávid Gábor: Whisky zsebkönyv

"A whisky folyékony napsütés." (George Bernard Show)

Egy érdekességekkel teli jópofa zsebkönyv Kovács Dávid Gábor whiskyszakértő tollából mindazoknak, akik örömmel lesnének be a whisky hagyományaiba.

A Corvina Kiadó égisze alatt jelent meg korábban két szuper zsebkönyv, amelyek betekintést nyújtottak a tea és a kávé világába. Ezúttal a sorozat egy kevésbé hétköznapi finomság kultúrájába nyújt betekintést. Kovács Dávid Gábor Whisky zsebkönyvéből megismerkedhetünk ennek a különleges italnak a fajtáival, készítésével, különféle hagyományaival és azt is megtudjuk miként kóstoljuk meg ezeket a finomságokat. A sorozat két korábbi kötetéről a címekre kattintva olvashattok.

Kávéivók zsebkönyve

Teaivók zsebkönyve

Most pedig nézzük mit tudhatunk meg a Whisky zsebkönyve című kötetből. A szerző két évtizedes tapasztalatát felhasználva rakta össze ezt a szuper kis könyvet, ami hűen a nevéhez, valóban könnyedén elfér az ember zsebében, ha épp betérne egy bárba kóstolásra és kicsit puskázna a kötetből, hogy mit és hogyan érdemes kezdeni az elé helyezett lángoló nedűvel.

Az első fejezetekben magáról a whiskyről olvashatunk érdekességeket. Olyan apró érdekességeket tudhatunk meg, mint például, hogy a whisky elnevezés a latin aqua vitae, azaz az élet vize kifejezésből ered. Kapunk egy kis történeti összefoglalót ennek a varázslatos italnak az eredetéről, az összetevőiről, az elkészítési módjáról és arról is, hogy miért játszik kulcsszerepet az idő a whiskyk életében. Még jópofa ábrákon is bemutatja a készítés lépéseit.

Miután kapunk egy kis ízelítőt az elkészítésről arról is jön egy adag információ, hogy minek köszönheti a whisky a karakterét és ízjellegzetességeit. Sőt! Még arról is felvilágosít minket a szerző, hogy az általában látványos, izgalmas címke milyen fontos információkat tartalmaz és miként értelmezzük ezeket. És, bár tudjuk, hogy a magas alkoholtartalom miatt a whisky és hozzá hasonló italok nem képesek megromlani, de élvezeti értékük csökkenhet, még az ízük is változhat, ha nem megfelelően tároljuk őket. Érdemes szobahőmérsékleten vagy nem túl hűvös pincében állítva, fénytől védve tárolni, de ha csak nem befektetési céllal vesszük, akkor a szakértő szerint érdemes pár éven belül elfogyasztani, hiszen a 12 éves whisky nem lesz 32 éves akkor sem, ha húsz évig áll a nappaliban, hívja fel erre a fontos tényre is a figyelmet a szerző.

leto_lte_s_1.jpegTalálunk információkat a könyvben arra vonatkozóan is, hogy miként kell kóstolni, fogyasztani és arról, ha gyűjtésre adnánk a fejünket, akkor mire figyeljünk. Majd egy fejezet foglalkozik a különféle fajtákkal kezdve a friss gabonapárlatokkal, a skót és ír különböző maláta- és gabonawhiskykkel, folytatva a sort a bourbon whiskeykkel, majd az amerikai, kanadai, japán italokkal. Mindegyikről tudunk megérdekességeket, amik tudatában teljesen más élmény megkóstolni ezeket az italokat. A történetüktől máris kicsit életre kelnek.

Egy kicsit visszatérünk a készítés rejtelmeihez a Különleges eljárások című fejezetben, melyben egy kis ízelítőt kapunk a whiskylikőrök világából is. Ezután pedig egy kis világkörüli utazásra invitál minket a szerző, ahol bemutatja a top 5 whiskyországot, Skóciát, Írországot, az Egyesült Államokat, Japánt és Kanadát. Az ital történetét, jellegzetességeit, a legrégebbi főzdéket. Persze itt nem ér véget a whisky hódítása, hiszen a hagyományos, nagy whiskytermelő országokon túl is 14 európai, 2 ázsai ország és még Ausztrális és Új-Zéland is igyekszik nem csupán importból kielégíteni országa lakosainak whiskyigényeit.

Még Magyarország is helyet kapott a kötetben, bár csupán néhányan kísérleteznek whisky előállítással. Eddig csupán három jelentősebb hazai whisky jelent meg a piacon: Gemenc, amely kukoricawhiskey, Békési, amely Írországból hozott hordókkal igyekszik 12 éves malátawhiskyt bevezetni és az Agárdi, mely tokaji hordós utóérleléssel hozott forgalomba malátawhiskyt. Megmondom őszintén, hogy ez az információ nekem eddig teljesen kimaradt. Ha bárki megkérdezte volna tőlem, hogy létezik-e magyar whisky, valőszínüleg azt válaszalom, hogy nem hiszem és mekkorát tévedtem volna. :)

A kötet végén még egy jó kis összefoglaló van arról, hogy miként kóstoljunk, fogyasszuk a whiskyt és kapunk egy kis szótárat is a végére, mely tartalmazza a legfontosabb kifejezéseket a témában. Ez egy szuper informatív kis könyv, ami kíváncsi kezdőknek nagyon izgalmas, de biztos vagyok benne, hogy azok is találnak benne érdekességeket, új információkat, akik azt hiszik, hogy sokat tudnak erről a varázslatos, különleges aromájú italról.

3193568.jpgA kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes