Izgalmas tények, információk a kávéról egy bájos zsebkönyvben

Könyvajánló - Candace Rose Rardon: Kávéivók zsebkönyve

Tudni szeretnéd hol terem a kávécseresznye és milyen a tökéletes kávé? Ebből a zsebkönyvből többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.

Candace Rose Rardon legutóbbi zsebkönyvében beavatott minket a teaivás rejtelmeibe, a Teaivók zsebkönyve című könyvével, most pedig a koffein szerelmeseinek hozott egy okos kis könyvet, a Kávéivók zsebkönyvét.

A kávénak kultusza van a világon mindenhol. Magyarországon is a legtöbb felnőtt kávéval indítja a napot. Gondoltátok volna, hogy a világon naponta mintegy 1,6 milliárd csésze kávét fogyasztanak el? Brutális mennyiség. Legtöbben csak felhörpintik, hogy aztán kezdődhessen a nap, de valójában számos hagyomány és szertartás kötődik hozzá.

A tea ötezer éves történetéhez képest a kávé fiatal, eredettörténete 850 körülre visz minket, amikor Kaldi, a kecskepásztor látta, hogy egy bizonyos bogyótól az állatai felpörögtek, ő maga is kipróbálta és teljesen bezsongott tőle. Ezután a közeli szúfi monostorba, ahol a rendőrfőnök azt mondta ez a bogyó az ördög műve, nem tetszett neki és tűzbe vetette. Ám onnan hamarosan isteni illatok szálltak fel, ahogy megpörkölődtek a kávészemek. Ezután a szerzetesek vízbe merítették őket és már el is készült a világ első kávéja. Persze ez csupán legenda, de annak igazán üdítő.

A kötet számos érdekességet tartogat. Azt például tudtátok, hogy az ital valójában a Coffea cserje gyümölcsében található magokból készül? Ezt nevezzük mi kávébabnak. Termesztik, szüretelik, feldolgozzák, pörkölik, őrlik és már főzhetjük is. Ezekről a folyamatokról is mind részletesen beszámol a szerző a kötetben. 

Megismerhetjük többek között a kávé történetét és a legfontosabb kifejezéseket, amiket minden kávérajongónak ismernie kell. Ezután Candace végigvezet minket a kávékészítés folyamatain, bemutatja a kávétípusokat, az ízeket és arról is kapunk információkat, hogy mi az a cupping, azaz hivatalos kávékóstolás.

A kötet segítségével bejárhatjuk a világ kávétermelő régióit is. Ellátogatunk Afrikába, az Arab-félszigetre, Ázsiába, Dél-Amerikába és Közép-Amerikába, hogy megtudjuk mely országokban és milyen kávéfajtákat termesztenek főként. Ezekben a fejezetekben megismerkedünk a leghíresebb kávéfajtákkal, mint például a Panamai Geisha, amely összetett, citrusos zamatú és különlegességét jól példázza, hogy 2019-ben egy árverésen kevesebb, mint fel kiló belőle 1029 dollárért kelt el, ami nagyjából 300 ezer forint. Ha engem kérdeztek, túl sok őrült rohangál a világban. :)

Olvashatunk még a koffeintartalomról, kiegészítőkről,  népszerű eszpresszókról, főzési módokról, kávéfőzőkről, kínálasról, a kötet végén pedig érdekességeket találunk a kávézáshoz kötődő hagyományokról, szertartásokról a világ különböző pontjairól. Izgalmas bepillantást nyújt ez a bájos kis zsebkönyv a kávé világába.

139491469.jpgA kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Gálvölgyi Judit

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes