Patkányút: meg lehet-e érteni egy tömeggyilkost?

Meg lehet-e érteni egy tömeggyilkost? - teszi fel a provokatív kérdést a könyv vége felé a szerző, Philippe Sands íróbarátja. Ha laikus ember a maga mélységében el is borzad a fenti szavaktól, attól még kísérletet lehet rá tenni, megfelelő távolságtartással és megelőzési célzattal. Ki volt Otto von Wächter, és hogyan jutott el a tömeggyilkosságok elkövetéséig? Mi az a Patkányút?

"Mert az áldozatnál fontosabb megértenünk a tömeggyilkost."

Könyvajánló
Philippe Sands: Patkányút
Egy szökevény náci szenvedélyes élete és titokzatos halála

A Patkányút című tényirodalmi kötet egy szökevény náci életét járja körbe. A szerző, Philippe Sands, Otto von Wächter életútjának jelentős állomásait írja le aprólékos pontossággal. A főszereplő jelentős hatalommal bírt a II. világháborúban: a németek által megszállt Lengyelország főkormányzójának helyettese volt. Főnökét, Hans Frankot a nünbergi perben 4 millió ember meggyilkolása miatt felakasztották, és Ottonak is bujkálnia kellett: tömeggyilkossággal vádolták. Végül 1949-ben, elvileg májzsugorban halt meg Róma egyik kórházában. A fia szerint azonban nem természetes halállal múlt ki a világból, hanem megmérgezték.

Philippe Sands a nagyapja, Leon Buchholz, múltjának nyomába eredt, aki szemérmesen hallgatott családja elvesztésének körülményeiről. A szerző mindenképpen tudni szerette volna, mi történt széles rokonságával, ezért kutatni kezdett. Itt bukkant fel számára Hans Frank neve, aki tömeggyilkosként érintett volt családja kiirtásában is, és így merült fel Wächter neve is. Találkozott egyik fiával, Horsttal, aki a háború óta eltelt időszak és apja kedvezőtlen megítélése ellenére sem volt meggyőződve arról, hogy nemzője rossz ember lett volna. Ez annyira felkeltette a szerző kíváncsiságát, hogy elhatározta, a nagyapja és családja sorsát feldolgozó kötet után (Kelet-nyugati utca) ezt a művet Otto von Wächter életének szenteli, hogy kiderítse: meg lehet-e érteni egy tömeggyilkos tetteinek mozgatórugóit. A kötet egyszerre történelmi detektívsztori, szerelmesregény, önéletrajz és hidegháborús kémtörténet. 


A mű Otto Gustav von Wächter életét követi születésétől (1901) egészen az 1949-ig bekövetkező haláláig. A férfi elkötelezett monarchista apától, jómódban élő családba született, ahol a megélhetésüket az apa nemesi származása és katonatiszti hivatása fedezte. Nyilvánvalóan nyitva állt az út előtte, hogy maga is katonatiszt lehessen. A család anyagi helyzete és a szülők társadalomban elfoglalt státusza, kulturális beidegződésük tette lehetővé, hogy levelezések, feljegyzések és fényképek készüljenek a családtagok fontos eseményeiről, életútállomásokról, amelyekkel Philippe Sands a művét gazdagította, illusztrálta. Az életút aprólékos részletezettséggel halad a végkifejlet felé, sorra véve Otto von Wächter sorsának alakító jelenségeit, tetteit, fizikai és mentális egészségét, lakóhelyeit, szerelmi életét, családját, munkahelyeit, és végezetül halálának körülményeit (természetes halál vagy mérgezés?). Szerepel a könyvben Wiesenthaltól az élő családtagokon keresztül a legutolsó titkárnőig mindenki, akit a szerző fel tudott kutatni főhősével kapcsolatban.  Árulások, népirtás, Patkányút, Odessa ügyosztály, krakkói gettó: a rendszer áldozata vagy velejéig gonosz ember - ki volt hát Otto von Wächter, báró, ügyvéd, férj és magas rangú SS-tiszt? Valóban meg lehet-e érteni egy tömeggyilkost? Olvasd el a könyvet, és válaszold meg magadnak a kérdést.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Otto ​von Wächter báró, ügyvéd, férj és apa magas rangú SS-tisztként és a második világháborúban a németek által megszállt Galícia kormányzójaként tevékenykedett, az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a krakkói gettó felállítása. A háború után több mint 100 000 lengyel meggyilkolásával vádolják, vadásznak rá a szovjetek, az amerikaiak, a britek, de még Simon Wiesenthal is.
Sands végigkíséri az ifjú Otto Wächter felemelkedését, „istenáldotta” házasságát és családi élete alakulását, majd életük összeomlását. A férfi négy éven át menekül az igazságszolgáltatás elől, először Tirolban húzza meg magát, majd Rómában és a Vatikánban talál menedéket, új személyi azonosságot szerez, és igyekszik rácsatlakozni a nácik híres patkányútjára, amely Perón elnök Argentínájáig vezet. Ezen az útvonalon szökött meg Eichmann, Mengele és sok ezer náci, Wächter azonban nem jár sikerrel: a hidegháború hajnalán, rejtélyes körülmények között, váratlanul meghal.
A szerző a Wächter házaspár levelezéséből és más dokumentumokból, levéltárak és személyes beszélgetések nyomán tárja fel az igazságot, amellyel végül mindenkinek szembe kell néznie.
Történelmi detektívsztori, szerelmesregény, önéletrajz és hidegháborús kémtörténet ez a könyv.



Philippe Sands (1960) nemzetközi jogász, a University College London professzora. A 2016-ban megjelent Kelet-nyugati utca - A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről című könyvét 2017-ben az év legjobb tényirodalmi művének választották. A Bős-Nagymaros-perben a Magyarországot képviselő nemzetközi jogászok egyike.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Park Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok

Cím: Patkányút
Szerző: Philippe Sands
Kiadó: Park Kiadó
Fordító: Orosz Ildikó
Megjelenés: 2022. szeptember 20.
541 oldal - cérnafűzött, keménytáblás
ISBN: 9789633557853
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes