A gyűlölet örök, de a szeretet is

Háború, szerelem, gasztronómia, fasizmus, holokauszt, ezekhez díszletet Róma, az örök város nyújt a II. világháború poklában. Sokan olvasták már el ezt a művet megjelenése óta, és szinte kivétel nélkül, mindenki szuperlatívuszokban beszél róla. Lisa Scottoline Örök című regénye azt sugallja: a háború ejtette sebeket csak a szerelem gyógyíthatja be. De mire eddig elérnek főhőseink, van mit körömrágni a tartalmon.


Könyvajánló
Lisa Scottoline: Örök

Az egyetemleges igazságokat tartalmazó regény két évtizedet ölel át a legújabbkori Olaszország történetéből, 1937 és 1957 között. Három gyerek, két fiú, egy lány nő fel egymás közelében, akik barátokká is válnak az idők során. Amikor a hormonok felnőtt embereket gyártanak belőlük, a legények elnyerni gondolják a hajadon kezét, de kijárhat sikerrel ebben az ügyben? És a háború is kitör újra, de előtte még szembesülniük kell az olasz fasizmus térnyerésével.

Elisabetta kegyeiért folyik a küzdelem, aki temperamentumos és igazi olasz bella donna, akinek az a szíve vágya, hogy író lehessen. Marco egy kerékpárokkal kereskedő család magabízón hetyke gyereke, míg Sandro matematika zseni, már gyerekként is kimagasló tehetséggel, de pechjére zsidó származású fiú. A fasizmus megerősödése Sandronak egyre több kényelmetlenséget, majd halálos veszélyt jelent. Sandro és Elisabetta viszont életre-halálra szerelmesek egymásba, de egy ideig Marco is esélyes. 

Idézet a könyvből: 

A háború örök, de a béke is az.
A halál örök, de az élet is az.
A sötétség örök, de a fény is az.
A gyűlölet örök, de mindenekfölött a szeretet is az.

A cselekmény dramaturgiája szerint ide-oda ugrál az időben és a főhősök között, a történések magva kilenc jelentős szereplő szemszögéből kerül megvilágításra. A regényben leírtak nem mindegyike a fantázia szüleménye, nagyon is valóságos és megtörtént események alapján került a kötet lapjaira. Amikor holokausztra gondolunk, mindig Auschwitz, Treblinka jut eszünkbe, és meg sem fordul a fejünkben, hogy Olaszországgal kapcsolatban is helyénvaló ez a fogalom. Léteztek tranzit- és koncentrációs táborok, ahol zsidó embereket tartottak fogva, a szerző kutatásai közben bukkant rájuk, és készített videófelvételeket is róluk - ezek a honlapján fellelhetők ma is. A regény három központi főhőse kitalált személyek, de nagyon is eleven emberekről mintázta meg őket, mint ahogy azon zsidó családok nevei, akiket a regénybeli Sandroval együtt deportáltak, szintén is valósak. A főrabbi, az aranyműves, a könyvelő és a titkárnő szintén. Sandro személyét Tullio Levi-Civita ihlette, akit Olaszország Einstenjeként emlegettek, és áldozatul esett a zsidó törvényeknek. Egy másik szereplő is valós személy, aki a K-szindrómát kitalálta az igazságtalan törvények alóli kibúvóként. Ezen túl is számtalan valós személy szerepel a műben, az érdeklődők figyelmébe javaslom elolvasni a szerző jegyzetét.

Igazi érzelmes regény egy szerelmi háromszögről, miközben Róma utcáin dúlnak a konfliktusok, és érezheti minden olvasó szinte saját bőrén a fasizmus és a kibontakozó világháború szorítását. Egyszerre szomorú és heroikus, mindenre elszánt, a kényszerszülte helyzetek intrikus találékonysága szövi át a mű lapjait. Viszi az olvasót egyre beljebb a cselekménybe, és egyszerre ríkatja meg és húzatja kesernyés mosolyra a száját, miközben feje felett a háború pokla ég. Senki sem gondolná, hogy ebben a helyzetben is lehet emberség, amikor szó szerint az élet a tét. Ki az áldozat és ki a hős? Mind-mind átértékelésre készteti a mű abszolválóját mindarról, amit morálról eddig tudni vélt. Hűség és veszteség, család és gasztronómia, szerelem és háború járja örök táncát ebben a műben és varázsolja érdekfeszítővé a történetet.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Egy ​Róma szívében játszódó szenvedélyes szerelmi háromszög története

Elisabetta, Marco és Sandro minden különbözőségük ellenére a legjobb barátokként nőnek fel. Elisabetta temperamentumos szépség, aki arról álmodik, hogy regényíró lesz; Marco profi kerékpároscsalád hetyke és sportos sarja; Sandro pedig zsidó származású matematikai csodagyerek, jószívű és figyelmes. Barátságuk szerelemmé mélyül, és mindkét fiú abban reménykedik, hogy elnyeri Elisabetta szívét. Ám 1937 őszén minden megváltozik, amikor Mussolini megerősíti hatalmát, az olasz fasiszták szekerét a hitleri nácikéhoz köti, és átírja a Rómát irányító törvényeket. Hamarosan kitör a második világháború, és idővel minden, ami hármójuknak fontos, olyan próbatétel elé kerül, amire álmukban sem gondoltak volna.
Ebben a történelmi háttérben dől el saját és családjaik összefonódó sorsa, egy olyan szívszorító történetben, amely egyszerre mutatja be az élet legjobb és legrosszabb oldalát.
Az évtizedek alatt kibontakozó Örök a hűség és a veszteség, a család és a gasztronómia, a szerelem és a háború regénye – és mindez a világ egyik legszebb városában, annak legsötétebb pillanatában játszódik. Lisa Scottoline New York Times-bestsellere egy megható, valós eseményeken alapuló történet, amely örökre bevésődik az olvasók szívébe.


Lisa Scottoline jogász, lánya születéséig bíróként és ügyvédként dolgozott, utána nyergelt át az írásra. Harmincon felüli bestseller jegyzi a nevét, műveit több tucatnyi nyelvre lefordítva adták ki eddig, világszerte kb. 30 millió példányban.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Central Könyvek!
A főkép a kiadó oldaláról származik.

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok
Cím: Örök
Szerző: Lisa Scottoline
Fordító: Ács Eleonóra
Kiadó: Central Könyvek
Oldalak száma: 576
Megjelenés: 2022. augusztus 16.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789636140748

















Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes