Forradalmi ötletek

 Könyvajánló - Matthew Syed: Forradalmi ötletek

Változtasd ​meg világlátásodat, hogy megváltoztasd a világot!




Milyen hamis sztereotípiák és megrögzült gondolkodásmód okozta az egész nyugati világot megrendítő 2001. szeptember 11-ei terrortámadást? Hogyan ejt minket észrevétlenül csapdába világlátásunk? Hogyan használhatjuk a kreatív gondolkodás hatalmát, hogy közösen megoldást találjunk korunk legégetőbb problémáira a klímaváltozástól a globális terrorizmusig? Az elismert író és üzleti tanácsadó, Matthew Syed esettanulmányok sokaságával demonstrálja a sokszínű gondolkodásban rejlő lehetőségeket és az annak hiányából származó kockázatokat, legyen szó akár a CIA katasztrofális kudarcáról a 2001-es terrortámadás megelőzésében, egy végzetes kommunikációs zavarról a Mount Everest csúcsán, avagy a náci Enigma titkosító berendezés feltöréséről.
A pszichológia, rendszerelmélet, közgazdaságtan és idegtudomány legújabb eredményeit felhasználó Forradalmi ötletek megtanít minket arra, hogyan legyünk kreatívabbak, hogyan boldoguljunk közösen az egyre szövevényesebbé váló világban, és hogyan törjünk ki a minket körülvevő visszhangkamrából.
Itt az ideje máshogyan gondolkodni…

Matthew Syed hatékonyan mutatja be, hogy miért sikeresebbek azok - legyen szó akár cégekről, akár emberekről, vagy szervezetekről, államokról - akik és amik sokszínűek, diverzek, sokféleképpen gondolkodnak és működnek. Nagyon jó példa a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, ami után a CIA is ráébredt, hogy ha hatékony akar lenni, meg kell újulnia. A legtöbb ember beleesik abba a hibába, hogy saját magához hasonlókkal veszik körbe magukat. Ugyanez érvényesül minden téren, legyen szó magánéletről vagy üzleti világról, mert a hozzánk hasonlók - hasonló világképű, hasonló gondolkodású, hasonló neveltetésű és kulturális hátterű, akár hasonló hobbikkal rendelkező emberek társaágában érezzük jól és biztonságban magunkat. Hiszen azt ismerjük, meg tudjuk jósolni a reakcióikat, nincs benne semmi kirívó. Az ember fél az ismeretlentől és a diverzitástól, mert átláthatatlannak, kaotikusnak érzi, és ez rejtett veszélyeket is jelenthet. 

Bemutatja azokat a sikereket - és persze kudarcokat is, mert nem minden változtatás jött be -, amelyek a teljesen eltérő vállalati és emberi gondolkodásból fakadtak. Több érdekes gondolatkísérleten vezet végig, ezek közül a leginkább magával ragadó számomra az Everest 1996-os tragédiája volt, amelyről sokan sokféleképpen emlékeztek meg és vélekedtek, több dokumentum-film, sőt, még egy nagysikerű hollywoodi film is készült az esetből. A mai napig nincs konszenzus arról, hogy ki és hol hibázott - Syed ezért megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy mindenki hibázott illetve tévedett, mert alapjaiban rossz volt a kommunikáció az expedíciók tagjai között. 

A világ sokszínű, és sokféle ember lakja, mivel ma már néhány óra alatt el lehet jutni egyik végéből a másikba, mindenhol sokkal nagyonn a diverzitás - és ezt mi, akik évezredeken át ahhoz szoktunk hozzá, hogy hozzánk hasonlók élnek körülöttünk, ijedten figyeljük. Persze korábban is sokszínűek voltunk, de ezt jobbára titkoltuk, hiszen a kisebbségeket, legyenek bármi miatt is kisebbségek, mindenhol meghurcolták, tudatlanságból és félelemből őket tették felelőssé természeti csapásokért és minden másért, hiszen egy kitalált képzeletbeli barát szerint nem megfelelő életet élnek. Más hozzáállás kell az élet minden területén - színesebb és elfogadóbb, és így sokkal nagyobb sikereket érhetünk el, legyen szó bármilyen vállalkozásról, hobbiról, kalandról, üzleti tevékenységről. 

Azok az emberek, akik mások, másképp is gondolkodnak, és észrevesznek olyan alapvető hibákat vagy dolgokat, amik felett mi átsiklunk. Már rég bebizonyosodott, hogy egy csapat úgy a leghatékonyabb, ha sokszínű - idős, fiatal, tapasztalt és kezdő, férfi és nő is a tagja. Több a konfliktus, ezért kerülni szokták, de a konfliktusok azok, amelyek előre visznek és eltérő, kreatívabb gondolkodásra sarkallnak. Néha nem árt kilépni a komfortzónánkból, és némi stressznek van jótékony hatása is, ha tudjuk kezelni. 

Nagyon érdekes, informatív és gondolatébresztő könyv, ami alapján teljesen másképp állhatunk hozzá az életünk minden területén jelentkező problémákhoz és konfliktusokhoz. Számtalan példán keresztül mutatja be: a széles látókör előre visz, míg ha megrekedünk egy-egy gondolat, egy-egy szlogen mentén, akkor lemaradunk, nem csak másokhoz képest, de saját magunkhoz képest is. Ne féljünk a változástól és az ötletektől!




Matthew Philip Syed brit újságíró, 1970-ben született Readingben, az Egyesült Királyságban. Válogatott asztaliteniszező volt, háromszoros egyéni világbajnok. Szerepet vállal a politikai életben is, a brit Munkáspárt színeiben. Feleségével egy fiút és egy lányt nevelnek. 

Köszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes