Farkasok nyara

 Könyvajánló - Hans Rosenfeldt: Farkasok nyara

Egy ​döglött farkas. Egy erőszakos leszámolás két drogbanda között. Egy kegyetlen női orgyilkos.




Amikor kiderül, hogy a messzi északon fekvő svéd kisváros, Haparanda erdejében talált farkastetem gyomrában emberi maradványok vannak, Hannah Wester nyomozó már tudja, hogy ez a nyár más lesz, mint a többi. A nyomok egy véres finnországi leszámoláshoz vezetnek. De hogy került az áldozat erre a környékre? És hová tűnt a pénz meg a drog? Hannah és kollégái minden követ megmozgatnak, hogy fényt derítsenek a rejtélyre, de versenyt kell futniuk az idővel, mert a zsákmányra más is vadászik. Mint például az orosz Kátya, akinek felbukkanását számos váratlan és brutális esemény követi Haparandában. A történtek azonban nemcsak a kisváros életét forgatják fel fenekestül néhány nap leforgása alatt, hanem Hannah-ét is, aki a nyomozás során kénytelen szembenézni rég eltemetett múltjával.

Hans Rosenfeldt, a népszerű Sebastian Bergman-sorozat szerzőpárosának tagja ezúttal első önálló regényével jelentkezik. A Farkasok nyara filmszerűen pergő, okos és intenzív skandináv krimi. Olyan sötét, hideg és hátborzongató, hogy a lélegzet is eláll tőle.

Mondhatnám, hogy az idei év legjobb skandináv krimijét olvastam, és igaz is lenne, de tegyük hozzá, hogy az idei év első skandináv krimijét olvastam. :)
Ezzel együtt nem lenne nagyon elrugaszkodott a kijelentés, mert Hans Rosenfeldt valódi mesterművet alkotott a műfajban. 

A cselekmény egy svéd kisvárosban, Haparandában bonyolódik, ami a Svédországot és Finnországot elválasztó Botteni-öböl legészakibb pontján, épp a két ország határán fekszik. Drogügyletek, bandaháborúk, brutális gyilkosságok festik vörösre a tájat, és ezek között próbálja megtalálni nem csak a környék, de a saját igazsságát is Hannah Wester nyomozó, akinek még Kátyával, a profi orosz bérgyilkossal is meggyűlik a baja. Hová tűnt a drog és a pénz? Kik állnak a háttérben?

Nem tudott tisztán gondolkodni, nem tudta kezelni a helyzetet. Nem tudta, mit mondjon, és azt sem, hogy mit érezzen. Annyi érzés tolongott benne. Olyanok, amelyeknek a létezéséről sem tudott.

Teljesen szokványos krimisztori, ha magát a cselekményt nézzük, semmi új nincs benne, amit ne olvastunk volna már milliószor vagy ne láttunk volna akciófilmekben. Ami egyedivé és zseniálissá teszi, az a karakterábrázolás. A történet szerteágazó, érdekes, végig fenntartja a feszültséget, és bár nagyon bőven megjelenik az erőszak a lapokon, mégsem ez a lényeg, nem ezen van a hangsúly. Hanem a szereplőkön, még a legkisebb mellékszereplő is jól kidolgozott, egyedi, és a döntéseinek súlya van. Olyan súlya, ami utána érezhetően nyomja a vállukat. 

A Kornvägen úti alacsony, kis világoszöld házak egyikében, miközben kenyeret szel a fia reggelijéhez, Krista Raivio azon tanakodik, hogy miként fogja tudni megmagyarázni a kék-zöld foltokat meg a bedagadt szemét a kíváncsiskodó kollégáinak. Mint oly sokszor máskor, most is azon tűnődik, hogy vajon milyen érzés lenne azt az éles kést az erőszakos férje mellkasába döfni. Még három évnek kell eltelnie, mire megtudja.



Hans Rosenfeldt 1964-ben született Svédországban, Hans Petterson néven. Rádiós műsorvezető, forgatókönyvíró, része van több sikeres skandináv sorozat elkészítésében. Első regényeit Michael Hjorth íróval közösen írta, ez az első önálló regénye, amelyet Annus Ildikó fordított magyarra.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes