Éjfélkor a hóban

Egy baleset, egy tönkrement sors és okozójának hányattatásai, valamint egy riporter, aki mindent kockára tesz az objektív valóság kiderítése érdekében. Hogy a botrányhős és a riporter mire jutnak önmagukkal, egymással és az igazsággal? Erről szól Karen Swan Éjfélkor a hóban című regénye, amely a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban. 


Könyvajánló
Karen Swan: Éjfélkor a hóban

Clover Philips 27 éves, sikeres, díjnyertes rendező, aki stábjával komoly témák nyomába ered, és éppen a témák jellegéből és a komoly felkészülésből adódik, hogy a célkeresztbe állított személy élete különféle szokatlan aspektusokból is bemutatásra tud kerülni. A fiatal nő büszke arra, hogy elfogulatlanul képes keresni az igazságot. Most azonban elveszíti pártatlanságát, előítéletektől terhes gondolatokkal választ riportalanyt Kit Foley személyében.

A férfi, Kit Foley, világelső szörfös, snowboardos, botrányhős, sikeres sportoló, (de) kegyvesztett sportsztár, akinek neve a botrány szinonimája - ugyanakkor őrülten tehetséges, motivált és felettébb jóképű, amely egyveleg marketing szempontjából aranyra váltható. Ahogy szakmai berkekben mondani szokták, a férfiak a helyében szeretnének lenni, a nők pedig (khm...) vele. Egy óriási port felvert botrány után egyszerűen átvedlett snowboardossá, és most abban próbál meg világelsővé válni. Mi és miért történt abban a balesetben, amiben a közreműködésével egy másik ember (Cory) agyilag nyomorékká vált, anyagilag tönkre ment, majd öngyilkos lett?

Cory özvegye szerint mindenről Kit Foley tehet, ezt mindenki tudja, ő is és Kit is. A család mindent elveszített, a gyerekek az apjukat, a feleség a férjet, a család pedig a vagyonát. Clover Philips riporterként annyira közel került a szörfös családjához, amíg dokumentumfilmet készített a balesetet szenvedettel, hogy úgy érzi, a döbbeneten és szomorúságon túl megmoccan benne a düh is. Annyi mindent elveszítettek ennek a családnak a tagjai, gondolja, hogy megérdemlik a teljes történetet, tudniuk kell a miérteket. A rendező Foley nyomába ered azzal a szándékkal, hogy elkapja és igazságot szolgáltat a korábban tönkretett szörfös hozzátartozóinak. 

Clover bonyolult áttéteken keresztül szabad utat kap a film elkészítéséhez, de Kit Foley alpokbeli otthona azonban semmit sem árul el a botrányhősről, így Clover kezdi kínosan érezni magát: a férfit filmre venni olyan lesz, mintha fényképet akarna készíteni a láthatatlan emberről. Foley világklasszis versenyző, aki hozzászokott a harchoz, tisztában van azzal, hogyan kell nyerni - méghozzá bármi áron. Kezdetben Kit végtelenül arrogáns és agresszív, egyáltalán nem együttműködő. Az a véleménye, hogy a riporter egyoldalúan festette le őt, ezáltal bemocskolva a hírnevét. Úgy gondolja, hogy Clover a film sikere érdekében semmire sem figyelve tönkretesz bármit, ami eléje kerül, és olyanokba nyúl bele látszólag biztos kézzel, amikről valójában semmit sem tud.

Bevallom, hogy a történet egyharmadánál szépen hátra lapoztam és elolvastam az utolsó 30-40 oldalt. A szerző annyira jól ír, hogy utána azért olvastam végig a művet a végkifejlet biztos tudatában, hogy tudjam, mi történt közben, mire ide futott ki a cselekmény. Igen, Karen Swan remek dramaturgiával szerkesztette meg a lélektani regény tartalmát (ami kellően erős romantikus szálra került felépítésre), ébren tartja az olvasót az utolsó lapokig. Bár gyakorlott szemmel néző, sokat olvasó ember ki tudja találni, hol hibádzhat a botrányhősről sugallt kép, hol árnyalható, attól még körmöt rágva követi a riporter és Kit szópárbajait, várva, hogy mire mennek majd egymással. A párbeszédek pattogása, a leírások nagyszerűsége és az óvatosan adagolt új információk viszik előre az olvasót a végkifejletig, ahol megtudhatjuk, mit jelent Kit Foley szájából az a mondat: "nem te vagy az első, akinek fontosabb volt, hogy legyőzzön, mint az, hogy ő nyerjen."

A mű a szerelmi szálon túl arra van kihegyezve, hogy ne ítélj elsőre. Nem kell mindenkiről mindent elhinni akkor sem, ha országos sajtó repíti a hírek élére az adott személyről a minősítést, senkiről sem kell semmit sem elhinni, sem a jót, sem a rosszat. Annyiféle mozgatórugó és árnyalni való létezik, amiről senkinek - vagy keveseknek van tudomása, és amelyek nem tartoznak a külvilágra. Vagy ha mégis, nem mindenkinek van kedve, mersze kiállni a nyilvánosság elé vele - mert nem a nagyvilágnak tesznek meg dolgokat és nem is érdekli őket az ezzel kapcsolatos nyilvánosság. Ennek persze az a hozadéka, hogy a sajtó  találgat (és mindenki más is, aki hajlamos ezekre érdeklődéssel tekinteni). Mindezeket színesíti a riporter és a botrányhős egymás iránt tanúsított ellentmondásos érzései, egyfajta kutya-macska barátság elmélyülése, annak minden humoros és keserédes oldalával együtt.

Ki az áldozat? Az aki megsérült, vagy az, aki okozta a sérülést? Vagy mind a kettő? Létezhet-e olyan kategória, hogy ki a hibásabb? Lehet-e, kell-e, hogy minden cselekedetünket kövesse és magyarázza a sajtó, a külvilág, mások? Mozgatórugóink tartozhatnak-e a nagyvilágra? Jogunk van-e lelkiismeretünk szerint cselekedni és mások titkait megőrizni akkor is, ha annak ránk nézve ódiumai vannak? Hány féle valóság létezik?

Remekül megírt regény, szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Egy megbonthatatlan kötelék.
Egy titok, amely mindent megváltoztat.
Sunday Times Bestseller

Clover Phillips díjnyertes rendező épp sikerei csúcsán jár, amikor találkozik Kit Foley-val, aki szörfös és snowboardos. Kit nemcsak a versenyeken elért első helyezései miatt ismert, hanem a botrányairól is hírhedt.
A sportoló érintett volt egy balesetben, amely riválisának tönkretette a pályafutását. Kit soha nem beszél arról, mi történt akkor. Clover viszont eltökélt: ki akarja deríteni az igazságot, ezért a helyszínre utazik. Az osztrák Alpokban, ezen a mesés szépségű hóvidéken szembesíti kérdéseivel a férfit, aki ki nem állhatja őt.
Clover egyre mélyebbre ás: vonzódik Kithez, de meggyőződése, hogy a férfi titkol valamit. Kit Foley valóban olyan hideg, mint amilyennek mutatja magát?


Karen Swan (a képen) a Sunday Times három legkelendőbb szerzőjének egyike. Könyvei hangulatos helyszíneikről ismertek, és Karen az utazást minden egyes történet létfontosságú kutatásának tekinti. Szereti a mély és bonyolult szerelmi történeteket melyeket váratlan fordulatokkal fűszerezve ábrázol.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Éjfélkor a hóban
Eredeti cím: Midnight in the Snow
Szerző: Karen Swan
Fordító: Simonyi Ágnes
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2022. november 09.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635682898
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes