Digitális tanárnő kérem!

Az ifjúságnak pár év múlva, felnőtteknek azonnal - írnám ki, ha ez egy gyógyszer használati utasítása lenne. De mert nem az, így azzal folytatom, hogy a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Digitális tanárnő kérem! című kötet igazi humorbonbon, szellemes, könnyed, nagyon szórakoztató írások tárháza a Covid-19 idején alkalmazott digitális oktatás furcsaságairól. Igaz Dóra szemelgetett történeteit Fekete Bernadett rajzai elevenítik meg. 


Könyvajánló

Igaz Dóra: Digitális tanárnő kérem!

"- Itt vagytok? ... -Aha - mondja egy kutyafejű ikon. - Igen - mondja egy P betű. - Én nem tudom, hogy itt vagyok-e, mit kell megnyomi? - mondja valaki valahonnan." Elgondolkodtál már azon, hányszor és hány helyen hangozhattak el ilyen párbeszédek a Covid-19 ideje alatt, digitális oktatás során? Ahogy elmúlt a járvány nagyja, és megszűnt az otthontanulás intézménye, már van ok nosztalgiázva (és jókat kuncorászva) felidézni az élethelyzet adta komikumokat. Mondjuk, a benne résztvevők visszaemlékezései során még mindig nem hat igazinak a mosolyuk, de nekem, aki sem tanár, sem iskolába járó diák szülője nem vagyok, határozottan jóleső bonmotoknak, humornak hat a leírások nagy része.

A világjárvánnyal a normális élet a virtuális térbe költözött, akár tetszett nekünk, akár nem. (Személy szerint én képtelen voltam elhinni, hogy a 21. században egy vírus ellen hónapokig nincs más ellenszer, mint     k é z m o s á s    -   KÉZMOSÁS! Eleinte azt hittem, az egész csak valami rossz vicc.) Szóval, a való világ virtuális lett, azoké is, akik belenőttek, és azoké is, akik nem. Ebből nagyon sok furcsa, mulatságos, gyakran sírnivalóan nevetséges helyzet kerekedett. 

Mert mit lehet mondani olyankor, amikor

- koszos alsógatyák virítanak a képernyőn túl
- a Covid-19 nem online vírusjárvány, ergo, fölösleges maszkban ülni a laptop előtt
- oktatás közben kiválóan lehet Minecraftozni, senki sem veszi észre, hogy a nyelvtantanár hangját lehalkították
- a stréberek rendkívül idegesítő, de nélkülözhetetlen állatfajták, folyamatos jelenlétükkel ők mentik meg a virtuális órákat, és nekik köszönhetően a házifeladatok is a pletyka gyorsaságával képesek terjedni. Tanulság: az online oktatásnál nincs jobb, ha megbecsülik a strébereket
- testnevelésórán néha belegyalogol a tanuló pár legóba, ami fájdalmas és cenzúrázatlan felkiáltásban nyilvánul meg, persze, mindenki füle hallatára
- az idős biológiatanárnő és az online tér viszontagságai, amikor az egész osztály magyar nótákat hallgat tőle, ÉS a tanerő nem tudja kikapcsolni
- gyakori hirdetések az időszakból: 65 éven felüli hölgyet vagy urat keresek reggelivásárlás céljából, vagy: kijárási tilalom idején kutyám sétáltatási célból bérbevehető
- kiderül, mire való a zseni egy osztályban, ahol nagydolgozatkor már a kérdést sem érti a diákok 99%-a
- Liszt Ferenc egy reptér (tuti, tavaly onnan mentek Párizsba), a fortissimo meg valami pizzaféle lesz, ilyen olaszos hangzással feltétlenül
- Melyik a helyénvaló kérdés magyarórán, amikor az a házifeladat, hogy csináljanak Instagram-fiókot a Baradlay fivéreknek: 1) kik azok a Baradlay fivérek ? 2) mi az az Instagram?

Őszinte felnyerítések, térdcsapkodások, aztaaaa! hanghatások kísérték részemről az olvasást, ami a cirka 100 oldalt tekintve egész rövid időt tett ki az életemből. Ám nagyon élveztem, lélekben együtt voltam a sihederkorú diákokkal és minden lépésüket megértettem. Akkor is, ha tudom, hogy ez egyáltalán nem helyénvaló, de na... annál mulatságosabb. Így az igazi a görbe tükör, amit a szerző tart elénk az időszakra emlékezve.

Szeretni fogjátok: olvassátok!

Fülszöveg

"- ​Itt vagytok? – teszi fel Ági néni a kérdést, amelynek normál körülmények között semmi értelme, hiszen aki itt van, az látszik, aki meg nincs, az úgysem tud válaszolni – de mivel a képernyőn teljes összevisszaságban vannak profilképek, élő arcok, kezdőbetűk és nevek (idegenek és ismerősek egyaránt), talán mégis segít, ha visszajeleznek.
– Aha – mondja egy kutyafejű ikon.
– Igen – mondja egy P betű.
– Én nem tudom, hogy itt vagyok-e, mit kell megnyomni? – mondja valaki valahonnan. Ági néni sóhajt. Elvileg működik ez a platform. Elvileg kidolgozták a teljes rendszert. Igaz, hogy egyetlen hétvége alatt, de kidolgozták. Már csak használni kell. Valahogy.
– Ági néni! – rezonál be a hangszóró.
– Akkor most mi van? Ági néni sóhajt, mert más nem jut eszébe.
– Az oktatás a digitális térbe költözik
– veszi elő a mondatot, amelyet ő is olvasott valahol. – Tanulni fogunk. Új készségeket sajátítunk el. Átlépünk a XXI. századba!"

Sosem felejtjük el 2020 márciusát, amikor egyszer csak tudomásul kellett vennünk, hogy egy nyomorult kis vírus egyszerűen elrabolta az életünket. Mindenki otthon gubbasztott, döbbenten nézte az olaszországi és vuhani híreket, pillanatok alatt hiánycikk lett a liszt, az étolaj és a vécépapír, és olyan kifejezésekkel ismerkedtünk meg, mint kijárási korlátozás, home office, vásárlási idősáv, és… igen… DIGITÁLIS OKTATÁS.
– Milyen laptopod van? – Micsoda? Egy gépe van az egész családnak? – És tablet? – Ja, hogy nálatok még net sincs? Na szuper!
Ilyen beszélgetések zajlottak országszerte. És azok a tanórák! Főleg eleinte… Az az össznépi fejetlenség, amely a „holnaptól digitális oktatás” mondat elhangzása után kialakult, és amelyben érintett volt minden egyes diák, tanár és szülő…
Igaz Dóra görbe tükröt tart elénk. Micsoda eltúlzott helyzetek! És ezek az alakok – csupa karikatúra!
Vagy talán mégsem? Hiszen az a tanárnő pont olyan, mint Kati néni. Az a tanár meg kiköpött Molnár tanár úr. És az egyik osztálytárs ugyanezt mondta, a másik meg épp így viselkedett.
Olvassuk, nevessünk, és reménykedjünk benne, hogy mindez már csak emlék…
Mert ugye, az?

Igaz Dóra

1970-ben született Budapesten. Főiskolai tanulmányait a Tel Aviv University-n és az ELTE Bölcsészettudományi karán végezte. Doktormesék sorozatával, majd a Nyár, nagyi, net című alsósoknak szóló regényével vált népszerűvé, amely a kisgyerekek számítógép-használatának problémáival foglalkozott. Pedagógiai szakértelemmel megírt könyvei az általános iskolások egy-egy jellegzetes problémáját, helyzetét helyezik cselekményük középpontjába. Későbbi könyveiben írt a testvérféltékenységről, az iskolássá válásról, legújabb könyve, az Egy fiú a csapatból pedig Magyarországon elsőként, nagyon bátran mesél a holokausztról 10-12 éveseknek, mégpedig úgy, hogy főszereplőjével, Danival, a minden tekintetben mai fiúval, könnyen azonosulhatnak az olvasók. 

Fekete Bernadett

Képzett illusztrátor (ELTE Művészettörténeti Intézet mesterszaka, Budai Rajziskola, grafikusképzés), szabadúszó. A karikatúra erejével jeleníti meg és erősíti fel Igaz Dóra történeteit, méghozzá mesteri módon.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kolibri Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a Kolibri oldalairól származnak.
Termékadatok

Cím: Digitális tanárnő kérem!
Szerző: Igaz Dóra
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalak száma: 100
Megjelenés: 2022. október 03.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634379867
Méret: 198 mm x 128 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes