Sophie Valroux - Párizsi csillagok

Szerelemben és háborúban - na meg a konyhában mindent szabad, tartja a híres mondás, kicsit átalakítva. Samantha Vérant Sophie Valroux - Párizsi csillagok című gasztroregényében tobzódnak a receptek, a romantika és a Michelin-csillagok utáni harc, tele intrikával. A nagy kiugrásnak csak egyetlen akadálya lehet: a főhős a versenyre elveszíti íz- és szaglásérzékét. Innen szép nyerni, nem?

Könyvajánló - Samantha Vérant: Sophie Valroux - Párizsi csillagok

Emlékszünk még Sophie Valroux személyére Samantha Vérant korábbi regényéből? (Sophie Valroux titkos francia receptjei) Nos, a történet folytatódik! Sophie, a francia gyökerekkel rendelkező amerikai lány az USA-ban élt, Manhattamben sztárséf szeretett volna lenni, de álmaitól egy hajszálnyi távolságra tönkretették a hírnevét. Az árulás felett füstölögve kapta a hírt, hogy egy földrésszel arrébb szeretett nagymamája sztrókot kapott. A lány mindent hátrahagyva, még azon az este, amikor a nagymamája állapotáról értesítést kapott, már repülőn ült, és rohant Franciaországba. Ott azonban nemcsak a szeretett és nagyon beteg nagymama várta, hanem egy óriási Château nem is egy, hanem két étteremmel, no meg a kamaszkori szerelme, akiből az idők folyamán nagy termetű, közönséges és goromba fickó lett. A lényeget nem szeretném lelőni, mert bizony olvasásra méltó ez a történet is. (Az első kötetről - Sophie Valroux titkos francia receptjei - itt írtam.)

A fenti regény folytatásában a nagymama már elhunyt, és Sophie javainak örököse, beleértve a kastélyt, a birtokot és az éttermeket is. Az éttermek vezetésével sikerül újraépítenie szakmai hírnevét, séfként is leteszi névjegyét az asztalra. Magánélete is rendeződni látszik, a kamaszkori szerelméről kiderül, hogy a nagy termetű, goromba fickó - Rémi - sem igazán olyan, mint amilyennek első és második látásra gondolta, már esküvőn gondolkodnak. Ugyanakkor a lánynak hiányzik valami: a nagy kiugrás lehetősége, ahol igazán nem mindegy, hogy mit és hogyan készít el, tálal fel, ahol a szakma nagyjai is maradéktalanul elismernék a konyhában végzett tevékenysége magas minőségét. Mert jó, jó a két étterem, meditál Sophie, DE hol vannak a Michelin-csillagok? Ez az igazi kihívás egy grand-chef életében, nem más, és amelyik étteremnek nincs ilyen csillaga, az.. az futottak még kategória. Ezek őrlik Mademoiselle Valroux de la Tour de Champvert kisasszonyt, amikor a kiugrási lehetőség megjelenik az életében, a teljes szaglás és ízvesztéssel egy időben. Innen szép nyerni, nem? De vajon nyer-e? Mert a makacs séf úgy dönt, ilyen alkalmat nem szabad kihagyni: tehát úgy tesz, mint aki minden ízt és minden szagot érez. Nooormális? 

Az évszakokra tagolt műben egy teljes éven keresztül követhetjük Sophie sorsát a château talpraesett grand chef-jeként, és bár olajozottan mennek a dolgai, de többet akar. A kötet elején a gyásztól sújtott lány egyelőre nem meri igazán semmi mellett sem elkötelezni magát, ami némi vontatottságot idéz elő az olvasóban, amolyan jól van, haladjunk már ingerültséget. Jó kis gasztroregény ez, némi romantikával megspékelve, csak úgy forrnak az indulatok és a levesek a boszorkánykonyhában, ahol hírnév és cselszövések intrikálódnak egymással, miközben a többi szereplő és az olvasók csak kapkodják a fejüket, hogy éppen most mi is történik. Mert a műben humor, romantika és kemény árulások, cselszövések járják táncukat, ami nem csoda, hiszen a gasztronómia világa köztudomásúan gyilkos, folyamatos a verseny és az irigység, amelyek maguk után vonják az aki kapja, marja gondolatát, és mindegy, hogy  milyen furfang vagy becstelenség árán.

A regény olvastatja magát, együtt lehet izgulni a főhősökkel, az elején található vontatottságot is feledni lehet a remekül megválasztott dramaturgia miatt, az alkalmazott humor sokat dob a hangulaton, a gyilkos konyhai versenyben felhasznált intrikák pedig összerántják az olvasó gyomrát, amolyan ezt nem hiszem el elképedéssel mered az ember a sorokra. Segítséget kérni nem szégyen, legyinti meg az embert a az elsődlegesen levont tanulság, és hát a hozzátartozóinknak is lehetnek titkai - de még milyen titkai. Ki hitte volna ezt a nagymamáról? Bármely évszakban megfelelő olvasmány ez a történet, finomra hangolt receptekkel, amiket bónuszként az ember megkap a kötet végén. Éhesen ne kezdj neki a történetnek, mert azon kapod magad, hogy a hűtő előtt állsz (éjfélkor), hogy nincs mit tenni, valamit harapni kell, ezeket a sorokat nem lehet éhen bírni. A könyvhöz jár egy saját, igényesen kivitelezett könyvjelző is, ellensúlyozni a kötés a kis betűméret hiányosságait.

Szerintem olvassátok!


Fülszöveg

Akkor ​is le tudod főzni őket, ha már nem érzel ízeket?
Sophie Valroux több mint közkedvelt séf, akit mindenki magának akar. Már újraépítette egykor porig rombolt renoméját, és letette a névjegyét a gasztronómia világában. A nagymamájától örökölt gyönyörű birtok, a Château de Champvert éttermeit irányítja. Vőlegényével, Rémivel boldogabbak, mint valaha, és Rémi lányával is sokat javult Sophie kapcsolata. Minden hibátlanul alakul.
Sophie mégsem nyughat: úgy érzi, valami hiányzik. Meghívják egy exkluzív rendezvényre, amelyen példaképe, a híres séf is részt vesz. Azt reméli, ez lehet az igazi kiugrás, amely talán élete álma, a Michelin-csillag megszerzéséhez is közelebb viheti.
De a sors közbeszól: amint elfogadja a meghívást, minden összedől. Sophie balesetet szenved, amelynek következtében elveszíti ízlelését és szaglását. Most mi lesz?
Sophie megrázza magát, és úgy dönt: eljátssza, hogy megvan az ízlelése és a szaglása is. Vajon menni fog?

„A Sophie Valroux – Párizsi csillagok a szereplők és hozzávalók színes kavalkádjával maga a kulináris élvezet. Az ember önkéntelenül is szorít ennek a fiatal séfnek, hogy győzze le az elképzelhetetlenül nehéz akadályokat, és érje el az álmait. A szerző, Samantha Vérant ismét nagyot alkotott – szívből és magával ragadóan!” – Nicole Meier, a The Second Chance Supper Club szerzője


„A régi álmokat és az új tapasztalatokat szembeállító, tartalmas és életteli regényt, amelyet betölt a csipetnyi intrikával meghintett, párizsias pompával keveredő vidéki élet légköre, boldogan fogyasztják majd a gourmand-ok, a frankofilek és Mary Simses The Irresistible Blueberry Bakeshop & Café című művének rajongói.” – Booklist


„Okos, vidám, és – merjem így mondani? – kifejezetten ízletes! Sophie Valroux történetének folytatásából nem hiányzik egyetlen fontos összetevő sem, a megfelelő arányokban adagolva. Samantha Vérant-nak sikerült megragadnia valami lényegi, franciás jellemzőt ebben a nehezen letehető női regényben. Erősen ajánlott olvasmány.” – Camille Pagán, a Jól vagyok, ahogy te sem szerzője


„Vérant műve, a Sophie Valroux titkos francia receptjei folytatása ételekről szól, egyfelől, másfelől pedig annak története, hogyan követi a főhős az álmait minden bizonytalanság és kétség dacára. … Az olvasó szurkol a bátor és eltökélt, mindazonáltal igen sebezhető séfnek, hogy sikert érhessen el a szakmájában és a magánéletében is. Gasztrobolondoknak és olyanoknak, akik kedvelik az erős hősnőket és a románcokat.” – Library Journal

Samantha Vérant utazásfüggő, önjelölt borszakértő, és eltökélt otthoni séf - még ha alkalmanként unortodoxak is a receptjei. Franciaország délnyugati részén él, férje francia és szexi és rakétamérnök. Már gyerekkorukban megismerkedtek, de aztán Samantha húsz évig rá se hederített jövendőbelijére. Ha éppen nem túrázik Provence-ban vagy a Pireneusokban,  ezredjére is átismétli a francia igeragozásokat...

A kötetet a Next21 Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a 21. Század Kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Sophie Valroux - Párizsi csillagok
Eredeti cím: Sophie Valroux's Paris Stars
Szerző: Samantha Vérant
Fordító: Lévai Márta
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2022. május 19.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786156414007
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes