Két érdekes fantasy: Tízezer ajtó és Lélekmadár

Könyvajánló - Alix E. Harrow: Tízezer ajtó / Deborah Hewitt: Lélekmadár

Két debütáló regény, két fantasy, ahol különféle világok tárulnak fel az olvasók előtt tele varázslattal.

fokep_126.jpg

Hozzám hasonlóan biztos sokan szerettek elmerülni egy jó kis fantasy izgalmas világában, ezért most mutatok nektek rögtön kettőt. Ráadásul mindkettő egy-egy szerző debütáló regénye. Az egyik Alix E. Harrow bemutatkozó regénye, a Tízezer ajtó, ami egy nagyon jól sikerült történet, ahol világok között utazva kalandozunk. A másik pedig Deborah Hewitt Lélekmadár című urban fantasyje, ahol egy érdekes alapötlet és egy mágikus világ várnak.

alix_e_harrow_tizezer_ajto_b1_300dpi_cover.jpgNa, de most nézzük meg kicsit részletesebben. Elsőként következzen Alix E. Harrow Tízezer ajtó című műve, mely az 20. század elejéig repíti vissza az olvasót. January ​Dudose egy gazdag üzletember, Cornelius Locke birtokán nevelkedik, miközben apja a férfi megbízásából kincsek, régiségek után kutat a világ különböző pontjain.

Gazdagságban nő fel, de apját nem tudja pótolni a kényelem, amelyet Locke nyújt számára, majd hétéves korában rábukkan a házban egy különleges kék ajtóra és egy érdekes könyvre, melyek egy teljesen új világot tárnak fel a szeme előtt. A szerző könyv a könyvben megoldásának köszönhetően ugrálunk a két könyv (maga a Tízezer ajtó sztorija és a megtalált kis könyvecske története) között.

Ráadásul a kislány könyve újabb és újabb páratlan, izgalmas, ismeretlen világokról mesél. És olyan ajtókról, melyek lehetőséget nyújtanak, hogy átjárjunk a varázslatos világok között. Persze csak, ha elég kíváncsiak és merészek vagyunk felfedezni a lehetetlent.

Láthatjuk miféle veszélyekbe kerül January, de nemcsak az ő útját követjük és a világok között utazunk, hanem olvashatunk January apja utazásairól, kalandokról, barátságokról, szerelmekről. Az egész könyv egy igazi álomvilág tele vágyakkal, reményekkel, álmokkal. S bár kicsit lassan indul be a történet, egy idő után azt vettem észre, hogy teljesen beszippantott ez a portal-fantasy. Rengeteg kérdés, különleges ajtók, világok, kalandok, rejtélyes társaság, izgalmas szereplők. 

lelekmadar_b1_300dpi.jpgÉs most jöjjön Deborah Hewitt Lélekmadár című urban fantasyja, amely a finn mitológián alapszik és keveredik London történelmével. Minden adott egy érdekes világhoz: mágia, varázslények, lélekmadarak, sőt még maga a halál is felbukkan.

Megismerjük Alice Wyndhamet, a huszonéves nőt, akit mintha állandóan a balszerencse üldözne, ehhez már csak extra, hogy még meggondolatlan is. Ráadásul gyerekkora óta madarak kísérik az útját, akiket rajta kívül senki sem lát.

Az élete csak még zavarosabbá válik, amikor egy különös, sötétbe öltözött alak, Crowley, aki felajánlja, hogy megmutatja neki London ikervárosát, Varjútanyát, amit istenek emeltek és mindent áthat a varázslat. És az is kiderül, hogy a madarak, amik kísértik valójából lélekmadarak, védelmező estifecskék. Olyan mitikus lények, melyek az emberek lelkének őrzői.

Sokáig nem kell gondolkodnia, hogy elfogadja-e az ajánlatot, mivel barátnője, Jen kómába kerül és a nő madara úgy érzi gazdája már a túlvilágon van, ezért elindul a Halál kertjébe. Alice pedig újonnan felismert képességével igyekszik eljutni a kertbe, hogy visszavigye az estifecskét és megmentse Jen életét.

Ez már önmagában is kemény feladatnak tűnik, de további nehezítés, hogy létezik egy olyan társaság, aki a varázsvilág kiírtására pályázik, így Crowleyval menekülésre kényszerülnek. Az út során több segítője akad, így mellékszereplőkből sincs hiány.

Kaptunk egy érdekes alapötletet, logikailag is jól felépített sztori, Varjútanya pedig kifejezetten tetszetősre sikerült. Ezt megspékelte egy kissé szerencsétlen főhőssel, akit legtöbbször inkább a szíve vezet az esze helyett, de ettől lesz élethű (és kicsit idegesítő) a karakter. A szerelmi szálat pedig kifejezetten feleslegesnek és még kicsit erőltetettnek is éreztem. Nagy csattanókat nem kapunk, kicsit kiszámítható a sztori vége, de a kötet még így is szórakoztató, egy könnyed hétvégi fantasy chick lit beütéssel.

Szeretnél többet megtudni a könyvekről? Kattints a borítóképre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted őket!

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

Ki fél a haláltól egy posztapokaliptikus világban?

Minden szív kaput nyit

Két, fizikailag egy helyen lévő, mégis két teljesen különböző város

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes