Történetek a frontvonalból

Könyvajánló - James Patterson, Matt Eversmann, Chris Mooney: Bevetésen - Történetek a frontvonalból

A háború nem pusztán anyagi megterhelés, akkor sem, ha idegen földön zajlik. Egy harcban emberek halnak meg és emberek sérülnek meg - és most elsősorban nem is feltétlenül a fizikai, testi sérülésekre gondolok. A kötetben megszólaló katonák elképesztő dolgokon mentek keresztül, és teljesen más emberként tértek vissza onnan. Ezekről a tapasztalataikról mesélnek.
A legbátrabb amerikai katonák mondják el, mit éltek meg, brutális őszinteséggel, ahogyan rendszerint csak bajtársaik előtt tárulkoznak ki. Ezek az emberek Vietnámban, Irakban vagy Afganisztánban harcoltak.
James Patterson, a világ első számú bestsellerírója és Matt Eversmann, az USA hadseregének nyugalmazott főtörzsőrmestere több száz interjút készített, ezekből állt össze a Bevetésen című gyűjtemény. Eversmann főtörzsőrmester abban a Ranger egységben szolgált, amelynek sztoriján A Sólyom végveszélyben című Ridley Scott-film alapul.
Mit jelent egyenruhát viselni, bevetésre menni, elveszíteni egy barátot, és milyen érzés hazajönni – ezekre a leírhatatlan pillanatokra világítanak rá ezek a beszámolók. Legközelebb, ha valaki köszönetet mond egy katonának azért, amit a hazáért tett, e könyvet elolvasva tényleg tudni fogja, mit is köszön.

Megrázó volt olvasni ezt a könyvet, amelyben amerikai katonák, akik megjárták Vietnámot, Irakot vagy Afganiztánt, a saját élményeikről mesélnek, pár oldalban. A túlélésről, a bajtársaik haláláról, sebesülésekről, és a leszerelés utáni visszailleszkedés nehézségeiről, a kapott lelki problémákról és ezek leküzdéséről. Ami kifejezetten felháborító volt: a női katonák még mindig falakba ütköznek. Vagy nem csinálhatják, amit szeretnének, mert nők nem lehetnek felderítők, vagy a hős katonatársaik pécézik ki maguknak, és elveszítik a harcoló egységek egyetlen pozitív lelki hozadékát: a bajtársiasság érzését, azt, hogy a részei egy csapatnak, és az a csapat védi őket is. Egy nőnek, ha katonai pályára készül, még sokkal több nehézségen kell keresztülmennie, mint egy férfinak. 

Egyetlen katona sem alszik, ha azt mondják neki, hogy háborúba megy.

A katonák néhány oldalban, amiben mesélnek, szót ejtenek arról is, miért döntöttek úgy, hogy katonai pályára lépnek, hogy fogadta a család, szó esik a kiképzésről, a tengerentúli bevetésekről, az ott átéltekről egyaránt. Milyen, amikor először látnak harctéri sebesültet? Milyen teljesen kiszolgáltatottan eltévedni egy ellenséges országban? Milyen, amikor csődöt mond a technológia és magadra maradsz a bajtársaiddal? 47 különböző ember története, akik közül sokan egészen fiatalon döntöttek úgy, hogy harcolni akarnak a hazájukért, szolgálni. Vannak, akik katonacsaládból származnak, másoknál egész máshonnan jött a motiváció. James Patterson és Matt Eversmann interjúk, beszélgetések százait készítették ezekkel a katonákkal, és ezekből a beszélgetésekből végül összeállt a könyv. A félelemtől aprónak érzed magad. Be vagyok tojva, és van egy pillanat, amikor meg kell birkóznom a bennem lévő rémült gyerekkel, aki folyton azt kérdezgeti: Tényleg ezt kell tennünk? Miért akarják, hogy meghaljak? Tényleg meg kell ölnöm valakit, hogy ezt megakadályozzam? Egy részem azt kívánja, bárcsak egyszerűen leülhetnénk és megbeszélhetnénk a dolgot. Ha ezt megtehetnénk, tudom, hogy találnánk olyasmit, ami közös bennünk, és nem nyírnánk ki egymást.

James Patterson a világ bestsellerszerzői közé tartozik, és Alex Cross megteremtője több maradandó fiktív hőst alkotott, mint bármely más ma élő regényíró. Floridában él a családjával.

Matt Eversmann húsz év szolgálat után vonult nyugdíjba a szárazföldi hadseregtől. Utolsó beosztásaként egy gyalogosszázad főtörzsőrmestere volt a 10. hegyi hadosztályban az iraki hadjárat idején. Pályafutása közel felét a 75. Ranger ezredben töltötte, és tagja volt a Task Force Rangernek (Ranger Csapásmérő Erő), A Sólyom végveszélyben című filmben halhatatlanná tett egységnek. Eversmann és családja West Palm Beachen él, ahol saját tanácsadó cégét, az Eversmann Advisoryt vezeti.

Chris Mooney tizennégy thriller nemzetközileg elismert bestseller szerzője. Az Amerikai Krimiírók Szövetsége Edgar-díjra jelölte Remembering Sarah című regényéért. Kreatív írást tanít a Harvardon. 

A könyvet Sziklai István fordította. Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes