Az agykutató agyvérzése, és amit kezdett vele

Az agyvérzést kapott agykutató, aki saját módszere alapján kijött abból a biomasszából, amibe a sztrókja zárta. Hogyan? És milyen tanulságokkal szolgálhat ez az akár egészséges embereknek is?
Ezekre a kérdésekre nyújt választ a Bioenergetic Kiadó gondozásában megjelent kötet.

Könyvajánló - Dr. Jill Bolte Taylor: Teljes élet teljes aggyal

A béke csupán egy gondolatnyira van tőlünk - szögezi le dr. Jill Bolte Taylor A teljes élet teljes aggyal című kötet szerzője. Nyerd vissza hatalmadat a gondolataid és az érzelmeid felett, fedezd fel az életünket irányító 4 karaktert! A szerző 2008-ban, egy TED-előadás után lett ismert és híres tevékenységéről. Az előadása arról szólt, hogyan élt túl egy súlyos agyvérzést, amelynek során a bal féltekéje leállt és a jobb félteke vált dominánssá. A szerző az emberi idegrendszer szakavatott tudósa, aki elmondta, hogyan élte meg, hogy az áramkörei egymás után kikapcsolnak, képességei pedig semmivé válnak. A sztrók során saját elmondása szerint békés eufória és az univerzummal való egység olyan állapotába került, amelyhez hasonlót korábban sosem tapasztalt. 

Írt egy könyvet is a sztrók során tapasztaltakról, és talpraállásának folyamatáról (Mennybe döngölve - Egy agykutató boldogító agyvérzése, 2010, Agykontroll Kiadó, Budapest), amelynek nyomán a Time magazin 2008-ban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta, szerepelt az Oprah's Soul Series webcastban, de mindezek ellenére úgy érezte, hogy van valami, amit akkor, ott frissiben nem tudott megragadni a gondolatok szintjén. Ezt valamit most ebben a vaskos könyvben ki is adta: az életünket irányító négy karakterről van szó. Az emberi agy fantasztikus jelenség, amely messze túlmutat bárki legvadabb elképzelésein is - de hogy ez pontosan mit jelent, mik a lehetőségek, hogyan lehet megtanulni birtokolni az erőt és arra alkalmazni ezeket az eszközöket, hogy megteremtődjön bárki számára az az élet, amit élni szeretne, ezt tárgyalja ez a mű, amely nem más mint egy útikalauz a belső béke felé: nem elfelejteni, mindössze csak egy gondolatnyira van bárkitől. 

Evolúciós szempontból az emberi agy egy egészen csodálatos neurológiai teljesítmény, de nem szabad elfelejtenünk, hogy még messze nem tekinthető készterméknek. Az emberiség a folyamatos evolúció állapotában van: először is, aktívan integráljuk a bal gondolkodó agyunk (1-es karakter) újonnan hozzáadott szövetét a mögöttes bal érzelmi agyunk (2-es karakter) szövetével. Másodszor, integráljuk a jobboldali gondolkodó agyunk (4-es karakter) újonnan hozzáadott szövetét a jobb érzelmi agyunk (3-as karakter) mögöttes szövetével. Harmadszor, összekapcsoljuk a bal érzelmi agyszövetet (2-es karakter) a jobb érzelmi agyszövettel (3-as karakter). És végül, integráljuk a bal gondolkodó agyszövetet (1-es karakter) a jobb gondolkodó agyszövettel (4-es karakter). Ha ezt megvalósítottuk, akkor megvalósul a teljes élet teljes aggyal.

A szerző a sztrókja után egy hordágyra kötözött biomassza lett, a tudata egy mozdulatban testben rekedt. 8 évébe került, mire a test teljesen felépült és újra tudott vízisível szlalomozni. Mindeközben az agya mélyére kellett ellátogatnia ahhoz, hogy megértse és gyakorlatban is végrehajtsa: hatalmunkban áll, hogy érzelmi áramköreinket saját döntésünk alapján ki-bekapcsoljuk. Ismerd meg az úgynevezett 90 másodperces szabályt, nagyon fontos! A szerző szerint érdemes a megszokottól eltérő módon tekinteni az agy anatómiájára, aminek megértése mindig tanulságos, ha tapasztalatainkról és viselkedésünkről van szó. Az agyban nem egyetlen sejt csoport dolgozza fel az érzelmeinket, talán ezért is lehet újra huzalozni az agyban megsérült áramköröket. Persze, ez időigényes folyamat!

Az idegrendszerhez értő tudósok elvetik azt az általános elméletet, hogy az emberi agy jobb agyféltekéje az érzelmi agy, a bal pedig a racionális gondolkodásért felelős. Megítélésük szerint a kérdés nem egyszerűsíthető le ennyire, mert mind a két agyfélteke rendelkezik mind a kettővel, érzelmi és gondolkodó aggyal is. Mi ennek a jelentősége a gyakorlatban, a könyv szerzője, dr. Jill Bolte Taylor hogyan tudta hasznosítania fentieket a gyakorlatban - és hogyan segíthet ez a könyv másoknak, akik hozzá hasonlóan sztrók miatt kerültek magatehetetlen állapotba, vagy egészségesek, csak egyszerűen csak jobban szeretnének élni - erről szól a mű sok, laikus számára is érthető tudományossággal megfogalmazott tanács képében, illetve gyakorlati tudnivalók részletes leírásával.

Használjátok!


Fülszöveg

„Az ​univerzum életereje vagy. Az emberi agy csodálatos jelenség, amely messze túlmutat a legvadabb elképzeléseiden is. Ez a könyv tisztázza, hogy ez pontosan mit is jelent, és melyek a lehetőségeid, hogy megteremtsd magadnak azt az életet, amit élni szeretnél. Ez a könyv a te saját útikalauzod a belső béke felé, amely mindössze egy gondolatnyira van tőled.”

Fél évszázadon át azt tanultuk, hogy a jobb agyféltekénk az érzelmi agyunk, míg a bal agyféltekénk a racionális gondolkodásért felelős. Az idegtudomány azonban azt mutatja, hogy ez nem ilyen egyszerű: mindkét félteke rendelkezik egy érzelmi és egy gondolkodó aggyal.

Dr. Jill legújabb könyvében az általa létrehozott új modell segítségével mutatja be, hogyan működnek együtt az agy különböző részei, és miként hozzák létre a valóságról alkotott képünket. Négy kiszámítható és könnyen azonosítható karakterről van szó, amelyekkel mindannyian rendelkezünk agyunk anatómiája révén – megismerésük jelenti a szabadsághoz vezető utat.

Amikor megértjük, milyen kapcsolat áll fent a gondolataink és az érzelmeink között, többé már nem kötnek minket érzelmi reakcióink. Ettől a perctől kezdve sokkal nagyobb hatalmunk van a fejünkben zajló dolgok felett, mint ahogy azt valaha is tanították nekünk.

Minél jobban megismerjük az egyes karaktereket magunkban és másokban, annál jobban hatalmat nyerünk a gondolataink, érzelmeink, a kapcsolataink és az életünk felett. Amikor a négy karakterünk összhangban van egymással, radikálisan új útitervet kapunk a mély, belső békéhez. Ez teljes élet teljes aggyal.

„Őszintén hiszem, hogy ez az emberiség evolúciós célja, és minden egyes aggyal közelebb kerülünk hozzá.”

Dr. Jill Bolte Taylor (a képen) egyetemi kutató 1996-ban súlyos agyvérzést szenvedett. Az akkor átélt eseményeket a Mennybe döngölve (Agykontroll, 2010) című könyvében dokumentálta, mely azonnal a New York Times toplistájára került. 2008-ban ő tartotta az első TED-előadást, amelyet mára már jóval több, mint 26 millióan láttak.


Köszönöm a lehetőséget a Bioenergetic Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Teljes élet teljes aggyal
Szerző: Dr. Jill Bolte Taylor
Kiadó: Bioenergetic Kiadó
Oldalak száma: 272
Megjelenés: 2022. február 15.
ISBN: 9789632915647
Méret: 237 mm x 165 mm x 10 mmShare:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes